Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДЕ СКАРБИ ЧАУШЕСКУ?
Минула вісімнадцята річниця румунської революції, але досі не відомо, що сталось із мільярдами доларів поваленого диктатора.
Двадцятого грудня 1989 року 100 тисяч робітників вступили у центр Тимішоари, скандуючи: «Чаушеску — геть!». Звертаючись до народу, диктатор назвав їх ворогами соціалістичної революції. А ще за п'ять днів Ніколає Чаушеску разом з дружиною розстріляли.

Лише тепер, через 18 років після страти Чаушеску, румунський парламент почав докладати зусиль, щоб дізнатись, де сховано скарб колишнього глави держави. За справу взялася парламентська комісія. Ідеться про два мільярди доларів, які могли бути розміщені у швейцарських банках. «Багато хто з диктаторів відкривав закордонні рахунки, і Чаушеску не був винятком. Це ганьба, що не знайдено його коштів»,— заявив Андрей Мурару з румунського Інституту вивчення комуністичних злочинів.
Чаушеску разом з дружиною Єленою проводив розкішне життя. У нього було багато будинків по всій країні, а в них — мармурові підлоги і золоті крани у ванних. Єлена мала сотні пар взуття і десятки шуб та інших виробів з хутра. Він сам щоденно змінював костюми, бо боявся, що вороги можуть вчинити на нього замах, отруївши його одяг.
«Коли 25 грудня 1989 року суддя оголошував обвинувачувальний вирок, він також додав, що всі багатства подружжя Чаушеску належать народові. Після страти всі його автомобілі і будинки перейшли у власність держави. Нині в них розміщені, наприклад, готелі»,— розповідає Мурару. А коли знайдуться гроші, вони будуть передані в бюджет держави.
Проблема полягає в тому, що не всім хочеться, аби багатства були знайдені. Навіть не відомо, чи вони ще є десь.
«Насправді ці рахунки належали «секурітате». Її вже нема, але колишні офіцери залишаються в Румунії впливовими людьми. Чимало з них після революції стали мільйонерами і тепер контролюють зовнішню торгівлю, нафтопереробку, частину ЗМІ»,— зазначив у розмові з журналістами політолог і керівник товариства «Pro Democratia» Крістіан Парвулеску. За його оцінкою, з-поміж 300 румунських мільйонерів 100 мають зв'язки із спецслужбами. Первулеску вважає, що вони могли скористатися грішми з таємних рахунків, але йому бракує доказів.
Після революції гроші спробувала знайти канадська фірма, але відмовилась, бо влада не надто хотіла з нею співпрацювати. Наступні соціал-демократичні уряди не виявляли зацікавленості у слідстві. Чи вдасться тепер слідчій комісії парламенту знайти гроші Чаушеску?
Однак, як повідомляє румунська преса, далеко не всі налаштовані співпрацювати з комісією. «Сумніваюсь, що вдасться про щось дізнатися, і не знаю, для чого створена слідча комісія. Це не те питання, яке нині цікавить політиків і громадську думку»,— запевняє Парвулеску. Про те саме свідчать й опитування громадян. За підсумками одного з них, 30% румунів вважають Чаушеску найвидатнішим румунським лідером ХХ століття, а 20% — найгіршим. На думку політологів, у країні досі не минула ностальгія за колишнім режимом. На відміну від Чехії, Угорщини чи Польщі результатами трансформації там скористалось небагато громадян. Можливо, одна з причин полягає в засиллі у владі людей, тісно пов'язаних з режимом Чаушеску.
також у паперовій версії читайте:
  • ГАЗПРОМ ГАЛЬМУЄ
  • ДОЛЯ ПРЕЗИДЕНТА
  • ЕНЕРГІЯ ВІТРУ ЗАДЛЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЧИСТОТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».