Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЦІНА ШТРАФНОГО — ПЕРЕМОГА
Чотири вітчизняні баскетбольні клуби впритул наблизилися до фінішу групових турнірів у Кубку УЛЕБ і Єврокубку ФІБА. БК «Київ» завдання виходу до стадії плей-оф уже виконав, южненський «Хімік» теж майже гарантував собі участь у чвертьфіналі, маріупольський «Азовмаш» має високі шанси залишитися на «прохідному» третьому місці, і тільки «Черкаські мавпи», вочевидь, припинять похід за євротрофеєм.

Найзапекліша боротьба, як і годиться для другого за престижністю клубного змагання континенту, точилася в Кубку УЛЕБ. Передостанній тур мав наблизити відповідь на два актуальні для вітчизняних прихильників баскетболу запитання — чи спроможний БК «Київ» завершити групову стадію на першій позиції, чи здатен «Азовмаш» вийти з проблемної групи D. Матчі в Києві і Маріуполі мали драматичні фінали, тільки от у столиці вболівальники залишали Палац спорту в доброму гуморі, а в приазовському місті прихильники «левів» змушені розмірковувати над тим, чи спроможні їхні улюбленці в останньому турі на виїзді завдати десятої поразки аутсайдерові групи — німецькому «Скайлайнерсу».
Спершу про речі позитивні. У вівторок до Києва завітав болгарський клуб «Лукойл-Академік». Здавалося б, наші «вовки» цілком могли б розслабитися, адже в попередньому турі оформили вихід до 1/16 фіналу. Та «вовчий» апетит потребував поживи — тепер уже хочеться не просто ігор у матчах плей-оф, а ще й зручнішого суперника — це можливо за умови втримання першої позиції. До того ж саме болгарські «академіки» завдали киянам першої поразки в сезоні, тому цілком заслуговували на сатисфакцію.
У першій чверті здалося, що реванш для підопічних Томо Махорича буде легким — десятихвилинку господарі виграли з рахунком 23:13. Та вже до великої перерви гості з Болгарії завдяки влучним триочковим кидкам практично відновили рівновагу (41:40), а на початку другої половини навіть змогли відірватися в рахунку. Проблеми «вовків» у захисті вирішила поява Джейкоба Джекса, а плеймейкер Владімір Крстіч чітко вибудовував позиційні атаки. І все ж на перерву лідерами пішли гості — 64:62. Фортуна визначила своїх улюбленців лише на останній хвилині: спочатку Райан Стек вирівняв становище, закинувши з середньої дистанції (84:84), згодом кияни вдало захистилися і зазнали атаки за 24 секунди до завершення чверті. Пух Джетер спочатку тягнув час, щоб атакувати тоді, коли суперники вже не встигнуть відігратися. Гості порушили правила за п'ять секунд до сирени. Джетер реалізував лише один штрафний кидок, але й цього виявилося досить, адже в наступній атаці найрезультативніший баскетболіст «Лукойл-Академіка» Віллі Дін (на його рахунку 30 очок) під пресингом все того ж Джетера впав і втратив можливість кинути.
Незважаючи на важку перемогу, «вовки» не змогли достроково стати першими, адже ще один претендент на першість — італійський «Бенеттон» розгромив німецький «Артланд Дрегонз» — 82:64. У третьому матчі групи Н «По-Ортез» був сильнішим за АСК «Рига» — 68:66. БК «Київ» має сім перемог і дві поразки, далі йдуть «Бенеттон» — 6/3, «Лукойл-Академік» — 5/4, «Артланд Дрегонз» — 4/5, АСК «Рига» — 3/6, «По-Ортез» — 2/7.
Після матчу Томо Махорич так оцінив гру: «Гравці зазнали великого психологічного тиску, адже ціну матчу можна означити висловом «бути чи не бути». Сьогоднішній результат гарантував нам, як мінімум, друге місце в групі, яке може надати перевагу в наступному раунді».
В останньому турі лише перемога над «Артланд Дрегонз» гарантує киянам лідерство. У разі рівності очок з «Бенеттоном» вище таблиці розміститься італійський клуб.
Зовсім інший настрій нині в «Азовмаша». На власному майданчику приазовські «леви» вдруге поступилися одному з фаворитів групи — іспанській «Памесі». Програти валенсійцям на виїзді було не так прикро, торік 27 листопада перевага господарів була тотальною і вимірювалася 18 пунктами — 95:77. У Маріуполі чемпіони України програли лише одне очко — 73:74. Протягом усього матчу підопічні Сергія Заваліна наздоганяли опонентів — 16:20 після першої чверті, 34:49 — перед великою перервою, 46:59 — після тридцяти хвилин гри... В останній десятихвилинці «Азовмаш» майже вирівняв становище, та наставник «Памеси» Костас Кацикаріс вчасно підказав своїм хлопцям, як діяти у вирішальні хвилини. Можливо, саме в цей час маріупольцям найбільше бракувало литовського захисника Делінікайтіса з його майстерними «трюльниками» — Томас зламав ногу в останньому матчі чемпіонату України проти «Будівельника» і вибув на півтора місяця.
В інших матчах групи D зафіксовано такі результати: «Нансі» — «Скайлайнерс» 84:78, «Хімки» — «Анвіл» 90:63. Турнірну таблицю очолює, як і раніше, російський клуб — 8/1, далі йде «Памеса» — 7/2, «Азовмаш» — 5/4, «Нансі» — 4/5, «Анвіл» — 3/6, «Скайлайнерс» — 0/9.
До наступного раунду з кожної з дев'яти груп виходять по три найкращі команди. До них приєднаються п'ять колективів, що посядуть четверті місця. Тож гарантує участь у 1/16 фіналу тільки перемога над аутсайдером.
У Єврокубку ФІБА южненський «Хімік» цього тижня зробив важливий крок до чвертьфіналу. На виїзді команда Дмитра Базелевського переграла французький «Шоле Баскет» — 82:77. Ще за чотири хвилини до завершення третьої чверті французи були попереду (62:55), та в останній десятихвилинці ривок южненців (10:0) дав змогу оформити третю перемогу в чотирьох матчах. Такі ж показники і в іншого лідера групи — латвійського «Баронса», який приїде на Одещину наступного тижня.
«Черкаські мавпи» натомість зазнали третьої поразки в чотирьох зустрічах. Російський «Урал-Грейт» декласував черкащан — 93:73. Для виходу до чвертьфіналу «мавпам» потрібно здобути домашні перемоги над бельгійською «Дексією» й турецьким «Банвітом» і сподіватися, що в останньому турі росіяни переграють бельгійців на виїзді.
також у паперовій версії читайте:
  • РУПОЛЬДИНГ: ПЛАНОВИЙ ВІДСТУП?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».