Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЧИ З’ЯВИТЬСЯ ШКОЛА ВІРТУОЗІВ?
Циклова програма «Радіо «Культура» представляє...» — новоформатний проект радіопередач у програмному просторі радіо «Культура». Вона готується у прямому ефірі з Великої студії концертно-студійного комплексу Національної радіокомпанії України. Її метою є проведення великомасштабних культурно-мистецьких акцій із залученням провідних діячів культури, музикантів, письменників, громадських діячів і висвітлення цих подій у великому радіопросторі упродовж 1,5–2 годин.

Особливістю такого циклу є те, що програма створюється як справжнє концертне дійство. Воно відбувається на очах у публіки, котра перебуває в залі. Глядачі, як і слухачі радіоефіру, стають безпосередніми учасниками подій на сцені. Ведення у прямому ефірі допомагає залучити до участі в програмі якомога більше слухацької аудиторії.
Однією з нещодавніх культурно-мистецьких акцій цього проекту стало дійство за участю симфонічного оркестру Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені М. Лисенка. Це був не просто виступ молодого творчого колективу під орудою художнього керівника й диригента оркестру Сергія Солонька, а й обговорення проблем виховання молодих талантів, пропаганди музичного мистецтва провідними діячами культури, виконавцями і викладачами.
Головною темою зустрічі в прямому ефірі було обговорення проблем музичної освіти в Україні. Серед них — відсутність офіційного статусу для музичних шкіл, що традиційно є культурними центрами держави, необхідність реформування музичної школи-інтернату імені М. Лисенка, унікального навчального закладу України, та створення Школи вищої виконавської майстерності музикантів ІV рівня акредитації.
Виступ симфонічного оркестру переривався дискусіями, в яких взяли участь присутні у концертній залі фахівці та слухачі трансляції на радіо «Культура», які мали можливість додзвонитися й висловити свою думку.
Гостями студії були директор музичної школи-інтернату імені М. Лисенка, заслужений діяч мистецтв, професор Валентин Шерстюк, завідувачка музичним циклом Ольга Савицька, народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, композитор Леся Дичко, генеральний директор Національної філармонії України, професор Дмитро Остапенко, професор Національної музичної академії України, композитор і піаніст Михайло Степаненко, заслужена артистка України, віолончелістка Ганна Нужа.
«Ми маємо серйозну проблему: багато молоді після закінчення, наприклад, нашої школи хотіли б продовжити тут навчання,— говорить директор КССМШ Валентин Шерстюк,— але це неможливо, адже школа, незважаючи на її рівень та здобутки, має звичайний статус, як і будь-яка інша середня школа. Таких навчальних закладів, як наш, що потребують підняття офіційного статусу, в Україні п’ять. Адміністративні бар’єри негативно позначаються на рівні музичної освіти. Зокрема, за нашими підрахунками, понад 102 наших випускники переїхали жити за кордон. Півтора року тому був розроблений законопроект про внесення змін до Закону України «Про освіту», яким передбачалась поява статусу Школи вищої виконавської майстерності ІІІ–ІV рівнів акредитації. Впевнений, ці поправки мають бути ухвалені».
На жаль, проблему обдарованої молоді залишають без уваги. Та вона нагадає про себе в недалекому майбутньому. Україна ризикує залишитися ні з чим, оскільки всі майбутні професори академій, талановиті музиканти та диригенти виїдуть за кордон. Тому це питання слід порушувати не лише у вузьких колах музичної еліти, а й на державному рівні.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕТЕКТИВ НА АНДРІЇВСЬКОМУ
  • МОДА НА ТЕАТР ЗСЕРЕДИНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».