Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧИ ВІДСВЯТКУЄ ООН 65-РІЧЧЯ?
Першого дня нового року відбулася чергова ротація в Раді Безпеки ООН. Місце непостійних членів посіли Лівія, Буркіна-Фасо, В’єтнам, Хорватія, Коста-Ріка. Вибули Конго, Гана, Перу, Катар, Словаччина. Ця звичайна процедура ще раз підтвердила, що нереформована РБ Організації Об’єднаних Націй дедалі менш здатна розв’язувати проблеми сьогодення. Багатьом здається нагальним питання: чи доживе ООН до свого 65-річчя, яке припадає на 2010 рік?

Звісно, поглиблення кризи в ООН тривало не один день і навіть не один рік. Прискорився цей процес після війни НАТО в Косові 1999-го, а особливо внаслідок односторонніх кроків США після терактів 11 вересня 2001 року. На кожному з цих етапів світова спільнота не мала єдиної позиції щодо сценарію можливих дій.
Тепер багатьом здається, що неминуче проголошення впродовж декількох місяців незалежності Косова стане «останнім дзвоником» для ООН. Зокрема, Україна отримала запрошення від Європейського Союзу на участь у новому етапі миротворчої операції в краї. Однак наша країна, яка на відміну від більшості держав ЄС не підтримала проголошення незалежності Косова всупереч позиції Сербії, сподівається на отримання мандата Ради Безпеки ООН.
Поки що сербська Скупщина ухвалила жорстку декларацію, яка загрожує розривом дипломатичних відносин з будь-якою країною, що визнає незалежність краю. Зрозуміло, що Косово не може бути вічним «протекторатом», тобто територією, яка перебуває під управлінням Організації Об’єднаних Націй. Загальною тенденцією стає зростання рівня відповідальності ООН за стан справ у дестабілізованому світі, однак реальні можливості цієї міжнародної організації позитивно впливати на ситуацію залишаються обмеженими.
Чи можливий світовий порядок, якщо не буде ООН? Певніше за все, «святе місце» порожнім не залишиться. Роль та функції ООН, імовірно, візьмуть на себе регіональні інтеграційні угруповання.
На початку цього року ООН приєдналася як допоміжна «нейтральна» сила до чергової операції миротворців Африканського союзу в суданській провінції Дарфур. Крім того, військові експерти НАТО пропонують перекласти на ООН подальшу відповідальність за ситуацію в Афганістані.
Утім, ресурси ООН обмежені, а її можливості лімітовані політичними розбіжностями, насамперед між постійними членами Ради Безпеки організації. Питання реформування цього ключового органу, який, згідно зі статутом Об’єднаних Націй, є відповідальним за стан глобальної безпеки, було блоковане внаслідок загострення суперечностей між США, Росією, Китаєм, Францією та Великою Британією. Тому без спільного бачення пріоритетів у реформуванні діяльності та структури Організації Об’єднаних Націй її авторитет та реальний вплив на світові процеси зменшуватиметься.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРСЬКА ЗАТОКА ІНТЕГРУЄ
  • ПАКИСТАНСЬКА ТРАГЕДІЯ
  • КУБА ГОТУЄТЬСЯ ДО ЗМІН
  • ГОЛОВУЄ СЛОВЕНІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».