Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РІК КУРЙОЗІВ
Світ спорту — це не лише результати та досягнення, це передовсім люди, котрі стоять за ними. Як говорить основний олімпійський девіз, «Головне не перемога, головне — участь». «ДУ» протягом 2007 року намагалася повідомляти своїм читачам і про спортивне життя, і про курйози, пов’язані з видатними спортсменами і аматорами, проте їх об’єднує чарівне слово «спорт». Адже спорт — це життя.

Влучний скандинав
Французького стрибуна в довжину Саліма Сдірі шпиталізували після того, як у нього влучив метальний спис. Інцидент стався на легкоатлетичних змаганнях «Золота ліга» в Римі. Метальник списа фін Теро Піткамякі підсковзнувся, кинув спис лівіше від потрібного напрямку і влучив у Сдірі, котрий готувався до виступу в тренувальному секторі. «Його поранено в правий бік, він при свідомості, але ми ще не знаємо, наскільки серйозне поранення»,— відразу повідомив «Reuters» представник медичного персоналу Федерації легкої атлетики Італії Джузеппе Фічетто. Піткамякі був шокований подією. Він стояв, тримаючись за голову, але все-таки продовжив виступ. Як з’ясувалося, травма француза не була надто серйозною. Це не перший випадок, коли на легкоатлетичних змаганнях спортсмени стають жертвами списометальників. У січні від цього ж снаряда постраждав олімпійський чемпіон десятиборець Роман Себрле. Йому влучили в плече, коли він зробив пробіжку тренувальною ареною в Південній Африці. Лікарі наклали атлетові одинадцять швів.

Англійський конфуз
Британський співак Тоні Генрі, котрий виступав перед матчем останнього туру відбірного турніру чемпіонату Європи з футболу між збірними Англії та Хорватії, що відбувався на «Уемблі», випадково переплутав слова хорватського гімну. У такий спосіб він допоміг гостям позбутися зайвого напруження перед грою і в підсумку перемогти родоначальників футболу з рахунком 3:2. Генрі спробував заспівати державний гімн старохорватською мовою, яка мелодійна, але складна. Чи то Тоні отримав неправильну транскрипцію, чи то від хвилювання переставив літери, але замість фрази про батьківщину «Ти мила нам і гориста, й рівна» в нього вийшло щось на кшталт: «Мила, мій член — гора!» або «Милий пеніс, ти гора!» Хорватські футболісти переглядалися і ледь стримували сміх, коли почули пісню у виконанні співака.
Тепер уболівальники Хорватії пропонують нагородити Тоні Генрі за те, що він допоміг футболістам повеселитися й розслабитися перед поєдинком. Горе-співака навіть пропонують оголосити офіційним талісманом команди на Євро-2008. «Генрі налаштував хорватських гравців на позитивний лад перед матчем на «Уемблі»,— зауважив редактор спортивного журналу «Torcіda Magazіne» Маті Прліч.— Якщо це допомогло перемогти, то чому б йому не вирушити з нами до Австрії й Швейцарії, аби знову допомогти команді?».

Ні собі, ні людям
Несподівано, навіть за сучасними мірками, відреагував сербський футболіст Славомір Мілхович на рішення тренера любительського футбольного клубу «Мрамор» відрахувати його з команди. Скривджений спортсмен подався на ферму своїх батьків, сів за кермо трактора і, повернувшись на стадіон, без докорів сумління переорав клубне поле. «Нехай уже ніхто тут не грає»,— заявив горе-футболіст. Поборника суспільної моралі заарештували, йому висунули звинувачення у знищенні приватної власності. Славоміра Мілховича не притягнули до кримінальної відповідальності, а обмежилися штрафом.

Гол для Книги рекордів
19-літній Грем Капстік, захисник англійської команди «Берроу», що виграла в 1990 році Кубок ліги, забив свій перший м’яч ударом головою з 52 метрів у матчі проти «Холкед Олд Бойз». Капстік (зріст — 190 см) був на своїй половині поля, коли вистрибнув, аби вибити м’яч, після того, як його ввів у гру воротар суперника. Після удару головою шкіряна куля перелетіла все поле і влучила в сітку. «Всі пам’ятають гол Девіда Бекхема з центру поля,— розповів Грем, за сумісництвом уболівальник «Манчестера Юнайтед».— Проте мій гол більш видовищний, оскільки я забив головою. Ніхто не міг повірити. Та й я не відразу повірив. Узагалі не цілився у ворота — я не забивав упродовж усього сезону». Експерти вважають, що цей гол слід занести до Книги рекордів Гіннесса як найбезглуздіший.

Болото — місце для футболу
У Фінляндії, в містечку Хюрюнсалмі, вдесяте відбувся турнір із болотного футболу. Батьком нетрадиційного виду спорту вважають відомого фінського лижника Есу Ромпайнена, який прославився своїми незвичайними тренуваннями на болоті Пелхесуо. 270 команд поборолися в п’яти категоріях: «професіонали», «аматори», «мікс», «бізнес» і «леді». Матчі проводили водночас на 16 болотних полях, цілковито вкритих багнюкою. Спеціально тут побудували кілька просторих саун, де гравці відпочивали й відмивалися після напружених змагань.
На чемпіонаті використовували стратегію «шахової гри», що полегшує пересування гравців. Оскільки, за правилами, заміни гравців у болотному футболі можуть відбуватися будь-де та скільки завгодно разів, то за потреби одна людина з команди могла залишити поле, а інша відразу стати поряд із м’ячем. Отже, на полі зберігався «рух без руху». Переможцями цих змагань стали місцеві футболісти.

Готові на все
Залишившись без спонсорів, іспанські гандболістки з клубу першого дивізіону «Орсан Ельда» вирішили не зовсім традиційним способом знайти гроші. Спортсменки сфотографувалися оголеними у своїй роздягальні. «Команді не вистачає 300 тисяч євро, і це фото має нагадати про існування нашого виду спорту»,— повідомила капітан команди Діана Бокс. На її думку, це — єдиний спосіб знайти кошти, щоб команда змогла продовжити виступати в лізі та європейських турнірах. У кожному разі фотосесія стала для дівчат незабутнім і веселим заходом, який, до того ж, мав величезний успіх. Можливо, гандболісток надихнув на цей крок вчинок місцевої чоловічої футбольної команди «Логроньєс», гравці якої кілька років тому опублікували свої фото в стилі ню. Таким вчинком вони протестували проти жахливих умов для тренувань і намагалися привернути увагу громадськості. Футболістам відомого в Іспанії клубу, який заснували 1940 року, не платили грошей. Вони не мали ні поля для проведення офіційних матчів, ані місця для тренувань. Це непоодинокі випадки, коли спортсменам доводиться привселюдно оголюватися для продовження кар’єри. Ідея продемонструвати публіці свої тіла, щоб зібрати гроші, спадала на думку, приміром, голландським гімнасткам. Веб-сайт з їхніми відвертими фото свого часу мав величезний успіх: його відвідало кілька мільйонів осіб, а зібрані кошти дали спортсменкам змогу тренуватися за кордоном. Баскетболістки збірної Латвії сфотографувалися оголеними для спеціального календаря на підтримку ветеранів цього виду спорту. Календар одержала перша тисяча осіб, які пожертвували від 50 дол. Латвійському олімпійському соціальному фонду, а також на реабілітацію відомої латвійської баскетболістки Ульяни Семенової.

Гра в тиші
Незвичайний бейсбольний турнір відбувся в Лонг-Айленді, штат Нью-Йорк. М’яч літав із одного кінця поля в інший, по «базах» бігали спортсмени, суддя свистів, а глядачі мовчали. Лише в повній тиші незрячі бейсболісти з чотирьох команд — учасниць змагань могли орієнтуватися на полі. У першому бейсбольному турнірі для незрячих, окрім команди-господарів «Лонг-Айленд Бомберз», узяли участь клуби з Пенсільванії, Чикаго та Бостона. Ідея змагання виникла у засновника «Бомберз» 55-річного Теда Фасса. 11-літнім він втратив зір, але закоханий у бейсбол, через дев’ять років зібрав команду незрячих і мандрує з нею країною.

Невгамовні бабусі
Мешканка американського штату Пенсільванія на змаганнях із важкої атлетики підняла в тязі до пояса штангу вагою 45 кг, причому жінці 88 років. Це — абсолютний рекорд для цієї вікової групи. Сама Андора Квінбі важить лише 56 кг. Важкою атлетикою почала займатися у 78 літ.
Бабуся тренується в залі кілька разів на тиждень і заявляє, що має намір підняти більшу вагу. «Займаючись спортом, ви повільніше старієте»,— каже вона. Британська бабуся Пеггі Макалпайн незвично відсвяткувала свій сотий день народження. На двомісному параплані в тандемі з досвідченим 34-річним пілотом Озгером Гоказаном вона злетіла зі скелі заввишки 850 м, звідки вимальовується чудовий вид на море, і через деякий час м’яко спустилася на землю. У такий спосіб вона стала найстаршою парапланеристкою у світі. Після успішного приземлення й відкорковування пляшки шампанського бабуся розповідала про свої плани на майбутнє. «Це було чудове й приємне враження, я готова повторити його будь-коли,— заявила Пеггі, в якої четверо онуків і два правнуки.— Я літала над горами. Мені було зовсім не страшно. Люблю висоту, люблю підніматися в повітря. Сподіваюся, повторю це, коли мені виповниться 105 років».

Обдурений Валуєв
Екс-чемпіон світу в суперважкій вазі російський боксер Микола Валуєв і його дружина Галина стали жертвами працівників, котрі ремонтують квартири. Як повідомляла «Российская газета», одержавши гроші за ремонт нової квартири від людини-гори, майстри пішли, прихопивши деякі речі боксера. «Вирішальним чинником у виборі майстрів для нас стала їхня слов’янська зовнішність,— розповіла Галина Валуєва.— Спочатку робітники зруйнували у квартирі все, що могли, а потім попросили грошей на відновлення. Як вважає подружжя Валуєвих, необґрунтовано забагато. «І все ж ми дали частину грошей на будматеріали. Нам навіть на гадку не спало, що бачимо їх востаннє. Коли нас не було, вони винесли з будинку все, що можна, навіть одяг Миколи. Ми втомилися від судових позовів і засідань»,— обурена пані Валуєва. «Дотепер з нами судиться охоронець спорткомплексу «Спартак», якого нібито побив мій чоловік. Починати ще один суд — означає витрачати багато часу на свідчення, впізнання тощо. Навіть якщо майстрів визнають винними і зобов’яжуть відшкодувати збиток, який ми оцінюємо не менш ніж у десять тисяч умовних одиниць, то вони виплачуватимуть його десятиліттями, відраховуючи по кілька сотень рублів із кожної зарплати. От і виходить, що, звернувшись до суду, ми самі себе покараємо».

Хто поцупив ринг?
Чемпіонат Ізраїлю з боксу міг завершитися ще до свого відкриття, оскільки невідомі поцупили частину боксерського рингу, зробленого зі спеціального дерева. Факт крадіжки за добу до початку чемпіонату виявив організатор змагань Володимир Бабаєв, який у минулому був чемпіоном Казахстану, а нині тренує збірну містечка Афули та виховує нове покоління ізраїльських боксерів. За його словами, він ледь не впав, коли побачив, що сталося з рингом. «Я не знаю, навіщо злодіям ці частини рингу, однак, на щастя, вони не викрали канатів, тож вирішив, що зроблю все, аби змагання відбулися»,— розповів він. Бабаєв і його боксери вирішили не опускати рук, зібрали гроші для закупівлі нових деталей і менш ніж за добу відтворили ринг. Тож наступного дня чемпіонат відкрили, а протягом трьох днів сотня найкращих боксерів Ізраїлю змагалася за золото в одинадцяти вагових категоріях. «На щастя, фінансовий збиток був порівняно невеликим, проблемою була гостра нестача часу»,— зазначив Бабаєв і пообіцяв, що перед наступним чемпіонатом він особисто охоронятиме ринг.
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗСОНОВА — НАЙКРАЩА
  • ХЕТ-ТРИК ФЕДЕРЕРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».