Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
БАНАН РОЗЦВІВ НА РІЗДВО
Оселя київського селекціонера Анатолія Патія нагадує тропічний рай. Повітря насичене духмяним ароматом квітів лимонів, мандаринів, помаранчів, ананасів, хурми. Дивують око «царівна Анд» — наранхіла та її землячка — пасифлора. Й посеред цього дива — гордість господаря — карликовий банан.

— Я працював над цим сортом кілька років,— розповідає Анатолій Васильович.— Допомагала онука. Марійка вставала раненько, поливала землю, протирала листячко, підгодовувала рослину. А розцвів банан на Різдво. Вранці дівчинка прокинулась й оніміла від захвату, побачивши велику, майже з людську голову, квітку рідкісного пурпурового кольору. Вона ніжно торкнулась її пальчиком і сказала: «Дідусю, ти справжній чарівник!» А потім стиха попросила: «Назвемо сорт Марією». Дитина перенесла свій маленький вертеп з-під ялинки під розлогі, як у пальми, листя банана і цілий день милувалася його красою.
Селекціонер вивів два сорти міні-бананів заввишки один та півтора метри. Такі «карлики» дають у кімнатних умовах до 150 ароматних соковитих плодів. Такі банани не тільки корисні як плодові рослини, а й цікаві як декоративні. Вони швидко ростуть, добре розмножуються. Кожна рослина за рік дає до 20-30 відростків, які, відкопавши, можна дарувати друзям.
Аматорам, які хочуть прикрасити оселю тропічною рослиною, раджу розпочинати з лимона, веде далі Анатолій Васильович.— Це невибагливе, гарне, дуже корисне деревце з темно-зеленим широким листям, ніжним білим квітом, духмяними жовтими плодами. Воно виділяє фітонциди, які очищують повітря, вбивають бактерії, додають людині енергії, мають лікувальні властивості. А яка естетична насолода від лимона! Уявіть собі — цвіте чотири рази на рік, ви милуєтеся дивними квітами, вдихаєте неповторний аромат. На ваших очах плід зав’язується та дозріває. Займаюся селекційною роботою майже тридцять років, спеціально для нашого клімату вивів лимон київський. Таке деревце дає щороку близько 100 соковитих, великих плодів вагою до 500 грамів кожен.
З біблійних часів нам відоме дерево смоківниця, або інжир. На картинах великих митців Адам і Єва прикривають наготу листям інжиру. Жителі Близького Сходу шанують його плоди, які містять потрібні людині мікроелементи, втамовують спрагу. Вони мають прибавливий синій колір, вагу 100-150 грамів, поживні й корисні. В Україні росте близький родич цього дерева — шовковиця. Мені вдалося вивести новий морозостійкий сорт інжиру — київський. Прищеплений на шовковиці, він витримує на заскленому балконі навіть 20-градусний мороз.
Любов до живої природи в Анатолія Патія спадкова, від батька, свого часу знаного та шанованого на Вінниччині агронома-селекціонера. Поділяє його пристрасть і родина. Вирощують рідкісні види рослин і на дачі під Києвом. Господар збудував там оригінальну теплицю — «термос», над конструкцією якої працював багато років (стала в пригоді освіта — інженерна та агрономічна). Теплиця добре освітлена й утеплена, а споживає енергії в 15 разів менше, ніж традиційна.
Є в селекціонера-аматора помічники й у двох київських школах, де він викладає практичну біологію, вчить прищеплювати рослини, вирощувати їх у теплицях, використовуючи лише природні добрива, перегній, попіл. Троє його вихованців уже закінчили сільгоспакадемію. Іншим знання та навички, отримані від Анатолія Васильович, допоможуть жити в злагоді з собою та природою.

Вікторія РИБАЛКО
також у паперовій версії читайте:
  • МІСТО КОЛУМБА І ПАГАНІНІ
  • УСІ ХОЧУТЬ БУТИ ЧИНОВНИКАМИ
  • «УТРАМБУЙТЕ МЕНЕ, ЩОБ Я ВСТИГ НА РОБОТУ»
  • У 2020 РОЦІ В ПЕКІНІ ЖИТИМЕ 21 МІЛЬЙОН
  • АМЕРИКАНЦІ ОБИРАЮТЬ ІНТЕРНЕТ
  • БРИТАНЦІ БОРОТИМУТЬСЯ З ОЖИРІННЯМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».