Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВОЛОДИМИР КОЗЯВКІН:«ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ДЦП — МАЙЖЕ СТОВІДСОТКОВА»
Йдеться про систему інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації — нову високоефективну технологію лікування пацієнтів із дитячим церебральним паралічем, остеохондрозом, наслідками травм і органічного ураження нервової системи.

Ураховуючи значне поширення ДЦП та інших згаданих неврологічних захворювань, здавалося б, методикою Козявкіна, а саме наш земляк є автором і розробником цієї системи (СІНР), мали б захопитися чи не всі профільні фахівці й клініки. Втім, цього поки що не відбувається. Чому? З цього запитання ми розпочали розмову з професором, доктором медичних наук, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, Героєм України Володимиром Козявкіним.
— Власне, ми на таке не претендуємо. Адже наша система не є альтернативною до існуючих методів реабілітації, вона лише доповнює і суттєво розширює ефективність застосування раніше створених методів відновного лікування. Завдяки створенню нового функціонального стану організму хворого нормалізується м’язовий тонус, відновлюється рухливість суглобів, поліпшується циркуляція крові. Все це відкриває принципово нові можливості для розвитку дитини, підвищує результативність застосування інших методик реабілітації.
До речі, ще 1993 року систему реабілітації було офіційно визнано в Україні, тож говорити про нехтування чи протидію з боку офіційних медичних кіл не випадає. Та й метод говорить сам за себе: через свою високу ефективність він здобув міжнародний авторитет. Приміром, у енциклопедичному виданні з дитячої ортопедії за редакцією німецького професора Ніетарда, 1997 року мою методику було внесено до четвірки найефективніших консервативних методів реабілітації пацієнтів із ДЦП.
— Володимире Іллічу, пригадайте, як і коли Ви вперше збагнули, що відкрили щось нове?
— Це було під час моєї практичної роботи у Дубні на Рівненщині. Я лікував радикуліти, остеохондрози. Коли дорослі побачили ефективність лікування, почали приводити дітей, у тому числі з ДЦП. Пригадую, років 30 тому до мене привели хлопчика, я зробив йому легку мобілізацію хребта. Його м’язи були ніби забетонованими, загіпсованими. Раптом ця спастика почала танути, як масло під руками. Тоді я подумав, що є невідомі механізми активізації захисних пластичних сил організму. Друга, третя, четверта дитина. Спастика не повертається! Мама потім розповідала: «Знаєте, дитинка лежала, як деревинка, а тепер сідає, намагається встати».
— Відомо, що до Вашого відкриття більшість лікарів побоювалась «чіпати» хребет.
— Момент істини, як кажуть, настав тоді, коли 1989 року комісія Міністерства охорони здоров’я колишнього Союзу приїхала до Дубна. Вона зробила висновок, що метод біомеханічної корекції хребта є науковим відкриттям.
— У чому суть системи інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації?
— Основним компонентом методики є біомеханічна корекція хребта та великих суглобів у поєднанні з комплексом лікувальних заходів. Йдеться про рефлексотерапію, лікувальну фізкультуру, масаж, ритмічну гімнастику та апітерапію. Шляхом стимуляції компенсаторних можливостей й активування пластичності мозку створюється новий функціональний стан дитячого організму, що відкриває можливості для швидшого моторного і психічного розвитку дитини.
Для формування правильного стереотипу рухів ми використовуємо оригінальну програму біодинамічної корекції рухів із застосуванням костюма «Спіраль».
— Розкажіть, будь ласка, детальніше. Що воно таке «Спіраль»?
— Костюм — це система еластичних пружних тяг, які спіралеподібно накладають на тулуб і кінцівки, прикріплюють до спеціальних опорних елементів — жилета, шортів, наколінників, налокітників, напіврукавичок і чобітків. Уся зовнішня поверхня опорних елементів виготовлена зі спеціального матеріалу, придатного для прикріплення еластичних тяг. Відсутність жорстких частин у опорних елементах значно розширює діапазон можливих вправ лікувальної фізкультури. Усі заняття програми проводяться із застосуванням «Спіралі». Костюм забезпечує докладання додаткових зовнішніх зусиль, які коригують рухи кінцівок і положення тіла.
— Чи можна навести статистику ефективності лікування?
— Ефективність — майже стовідсоткова. Близько чотирьох тисяч пацієнтів почали самостійно ходити. Хтось став контролювати положення голови. Хто тільки лежав, почав сидіти. Хто сидів на візочку чи пересувався за допомогою інших, почав ходити самостійно. Діти починають краще рухатися, мислити, їсти.
Окрім безмежного людського щастя, це ще й відчутний соціально-економічний ефект. Діти позбуваються постійної опіки батьків і няньок. Ми маємо відеозаписи проводів німецьких дітей з батьками до Трускавця та їхньої зустрічі на батьківщині. Їхали на візочках — повертаються своїми ногами. Кажуть, німці — народ стриманий. Але дивлячись на ці кадри, де вони плачуть від радості, усвідомлюєш: це — найвище визнання й нагорода для лікаря. Між іншим, нещодавно уряд Норвегії ухвалив рішення про цільове виділення коштів на лікування своїх дітей, хворих на ДЦП.
— Чи не закидають Вам, що віддаєте перевагу лікуванню дітей із зарубіжних країн?
— Ми цього не приховуємо. Кошти від закордонних пацієнтів дали нам змогу побудувати новий Міжнародний центр відновного лікування у Трускавці, придбати найсучасніше діагностичне й лікувальне обладнання, тренажери. Усіма цими благами користуються й українські діти, котрі становлять до 60 відсотків наших пацієнтів, у тому числі діти-сироти.
— Відомо, які незручності відчувають на кожному кроці наші інваліди, особливо прикуті до візочків.
— У нашій новій клініці ми намагалися врахувати усі особливі потреби пацієнтів. У кабіну ліфта можна легко заїхати візочком, на широких сходах є пандуси. Спеціально обладнали великі ванні кімнати. Площа палати — не менш як 24 квадратні метри. У кожній телефон, холодильник, кабельне телебачення, є підключення до Інтернету. Безпека проживання гарантується електронними замками, супернадійною протипожежною системою. До речі, меблі у палатах лише з берези, що має лікувальні властивості, а вся білизна — з екологічно чистого льону. Невипадково у нас лікувалися хворі з 40 країн світу.
— Успіхи незаперечні, тож без роботи, на жаль, ви не залишитесь. Адже кількість органічних уражень центральної нервової системи зростає і у нас, і в усьому світі.
— Переконаний, що наша медична допомога і методика повинні поширюватися світом. Ось-ось має стати до ладу потужна клініка у Генічеську, на Арабатській стрілці, де є унікальні геотермальні води, грязі. Нещодавно у Татарстані я вів переговори з приводу створення там філії нашої клініки. Можливо, колись такі філії будуть майже у кожному обласному центрі. Зараз на порядку денному — питання про відкриття Міжнародної клініки у Києві та Академії реабілітації. Гадаю, що саме з цим «прицілом» торік мені присвоїли звання Почесного громадянина Києва. Про відкриття філіалу нашої клініки порушує питання і міністерство охорони здоров’я Латвії.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • «СОБАКОТЕРАПІЯ» ЛІКУЄ ДІТЕЙ
  • КЕТЧУП КОРИСНИЙ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
  • ЗАПАСАЙТЕСЯ «СОНЯЧНИМ» ВІТАМІНОМ
  • ЛИМОННА ДІЄТА — НАЙБІЛЬШ КОРИСНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».