Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЯК МОРАТОРІЙ СТИМУЛЮЄ ШАХРАЙСТВО
Термін дії земельного мораторію або, як його точніше назвати, тимчасової заборони купівлі-продажу земель категорії товарного сільськогосподарського виробництва, неодноразово продовжували. Судячи з усього, мораторій не буде знято й цьогоріч, а між тим кожний день його дії збільшує число «тіньових» шахрайських оборудок, які рано чи пізно мають вибухнути.

Уявіть ситуацію. Якась компанія придбала ділянку землі під будівництво багатоповерхівки, розчистила майданчик, завезла матеріли. Вранці будівельники приходять продовжувати роботи і раптом бачать, що хтось обгородив їхню ділянку парканом, периметр якого пильно стережуть кремезні хлопці з приватної охоронної фірми.
Що в такому разі робить власник? Правильно — телефонує за номером «02» і викликає міліцію. Правоохоронці починають розбиратися і з’ясовується, що ті, кого заявники називали рейдерами, насправді є повноправними власниками цієї ділянки, і всі їхні права підтверджені відповідними документами. Але ж й у заявників усе також у повному порядку з документами, які підтверджують їхні права на придбану законним шляхом земельну ділянку.
Абсурд? Та ні. Обидві компанії стали жертвою шахраїв, котрі під час приватизації землі зробили два комплекти документів, потім, аби заплутати сліди, кілька разів перепродали ділянку підставним фірмам, поки не вийшли на добросовісних покупців. Чиновники, котрі зобов’язані реєструвати угоди з купівлі-продажу землі, не проконтролювали процес або зробили це недбало. Тепер двом обдуреним компаніям не лишається нічого іншого, як відстоювати право на спільну ділянку в судах, а ця тяганина, як відомо, може тягнутися роками, якщо не десятиліттями.
Ситуації, подібні до тієї, яку ми щойно змалювали, нерідко зустрічаються в сучасному бізнесі. Але небезпека для суспільства полягає в тому, що такі прояви економічного шахрайства можуть стати масовими після того, як буде знято земельний мораторій. І не тому, що запровадження вільного ринку землі сприятиме скоєнням афер, зовсім ні. Просто вийдуть назовні й стануть відомими широкому загалу шахрайські напрацювання минулих років.
Один із прикладів такого «витоку інформації» можна спостерігати щодня на бориспільській трасі, де стоїть наметове містечко жителів навколишніх сіл, у яких було вкрадено землі, котру вони мали отримати на свої паї. Однак то лише верхівка айсберга, яка стала відомою лише тому, що юристи комерційної фірми, котрій селяни хотіли вигідно продати свої ділянки, прискіпливо перевіряли правильність і відповідність документів, на підставі яких видавали державні акти на володіння землею.
Прихильники продовження земельного мораторію заявляють про те, що їх нібито турбують інтереси селян, які за безцінь продаватимуть свої земельні паї. Але факт лишається фактом: незважаючи на мораторій, землю все одно купують і продають, бо обійти заборону можна надзвичайно просто: земельна ділянка за хабар переводиться з категорії сільськогосподарського призначення в іншу категорію, на яку заборона не поширюється.
Про те, як це робиться, знають фахівці Головного управління МВС України в Київській області. Так, нещодавно працівники прокуратури разом із оперативниками УБОЗ затримали чотирьох депутатів однієї з сільрад Бородянського району під час отримання хабара в сумі півмільйона гривень. Таку величезну мзду підозрювані, серед яких — голова земельної комісії, вимагали за виділення шести земельних ділянок. Наразі Генпрокуратура порушила кримінальну справу за хабарництво. Днями також було порушено кримінальну справу проти сільського голови села Пинчуки Васильківського району, якого викрили на вимаганні 40 тисяч дол. за вирішення земельного питання.
Упродовж 2007 року в області скоєно близько 40 злочинів у сфері земельних відносин, що заподіяли державі збитків на суму більш як 14 мільйонів гривень. Через особливу гостроту цієї проблеми на Київщині, в структурі управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю створено спеціальний відділ, який займається винятково викриттям протиправних дій у земельних відносинах.
От що цікаво. Розвитку кримінального «тіньового» ринку землі сприяє не лише моральна нечистоплотність представників місцевого самоврядування, а й зловживання з боку працівників землевпорядних організацій. Проте депутати та сільські голови завжди на виду, якщо вони комусь незаконно виділять земельну ділянку, це швидко стане відомо як селянам, так і правоохоронним органам. А от працівники кадастрових управлінь адміністрацій діють тишком-нишком, тому ніхто не знає, скільки державних актів на одні й ті самі ділянки заховано у їхніх сейфах.
Видаючи селянам державний акт на землю, чиновник знає, що формально вони не мають права її продати. А поки вони чекатимуть закінчення мораторію, він, скориставшись моментом, випише на ту саму ділянку ще один акт, але не законним власникам паю, а підставним особам. Потім переведе її з однієї категорії в іншу й отримає свою частку з її продажу. Коли селянин, нарешті, отримає змогу продати свою ділянку, виявиться, що у неї вже інший господар. Тільки винного потім навряд чи знайдеш.
Саме за таким сценарієм, на думку фахівців, розгортатимуться події після того, як буде знято заборону на вільний продаж землі. Але нікуди від того не подітися. Чим довше відтягуватиметься цей момент, тим масштабнішими будуть наслідки шахрайства.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ЗАТРИМАТИ ОЗБРОЄНОГО РОЗБІЙНИКА ДОПОМІГ ПЕНСІОНЕР
  • НАСТУП НА НЕЛЕГАЛЬНИЙ ТРАМАДОЛ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».