Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ГІЛЛАРІ НЕ ЗУПИНИТИ?
Є всі підстави вважати, що наступним президентом США стане Гілларі Клінтон.
Американці почнуть обирати наступника Джорджа Буша під час праймеріс (попередніх виборів) третього або п’ятого січня в штаті Айова. Після «ударного вівторка» п’ятого лютого, коли голосуватимуть виборці в кількох штатах одночасно, стануть відомими кандидати від республіканців і демократів. За рік, четвертого листопада 2008 року, світ знатиме ім’я 44-го президента Сполучених Штатів. Напевно, ним уперше стане жінка — Гілларі Клінтон. Майже напевно, бо завжди залишається елемент несподіваності.

Каліф на годину чи зірка назавжди?
Гілларі Клінтон, яка віддавна мріє про президентство, дотримується чітко визначеної стратегії. У 2000 році, коли її чоловік покинув Білий дім, вона перемогла на виборах сенатора від штату Нью-Йорк. Клінтони не втратили величезного впливу в Демократичній партії, їх підтримує значна частина діячів і спонсорів. Протягом семи років у сенаті пані Клінтон утвердилась у громадській думці як знавець міжнародної політики, твердий, але поміркований державний діяч. Коли рік тому вона оголосила, що боротиметься за президентство, усі сприйняли це як щось закономірне.
Однак саме тоді зійшла нова зірка — Барак Обама. 46-річний сенатор з штату Іллінойс, мулат багатьом виборцям й аналітикам здається новим «вундерполітиком» демократів, який обіцяє «повернути Америку американцям» і «навести лад у Вашингтоні».
У березні—квітні Барак Обама за рівнем популярності майже наздогнав пані Клінтон. За підсумками опитувань, він має 30% підтримки серед демократичних виборців, вона — 33 відсотки.
Тепер, після півроку напруженої кампанії, соціологи дають Гілларі 42%, Обамі — 25%, а Джону Едварду (на останніх виборах кандидату у віце-президенти — лише 15 відсотків підтримки. Опитування «ABC» — «Washington Post» на початку жовтня засвідчило величезну різницю в позиціях кандидатів. 53% голосів у пані Клінтон і 20% — в Обами.
Підсумки інших опитувань є ще більше неприємними для Обами. Гілларі Клінтон вдається все ефективніше переконувати виборців у тому, що вона сильніший лідер (61 пункт проти 20), що її імовірно оберуть президентом (57% проти 16%), що в неї краща концепція війни в Іраку, боротьби з тероризмом, реформи медичного страхування тощо. Пані Клінтон в останньому кварталі зібрала більше грошей на кампанію, ніж Обама. Врешті, це вона має величезну перевагу в Нью-Хемпширі, Флориді, Мічигані, Південній Кароліні — штатах, де вже у січні відбудуться праймеріс. Але не в найважливішому — штаті Айова. Цієї останньої надії міцно тримаються й Обама, й Едвардс.

Бар’єр на шляху...
В Айові, спокійному штаті центрального заходу, упродовж кількох місяців трійка головних кандидатів демократів йде «нога в ногу». Усі вони, згідно з опитуваннями, мають по 25% підтримки.
Едвардс популярний у цьому штаті, оскільки має дуже добрі контакти з сильними в Айові профспілками. Обаму підтримують молоді прихильники «лівих», а перш за все тому, що він створив там політичну машину, подібної до якої не було в історії сучасної політики.
«Зробимо все, аби Айова ввійшла в лексикон Клінтонів як нове популярне слово з чотирьох букв»,— обіцяють працівники штабу Обами з Десмойна, столиці Айови. З чотирьох літер в англійській мові складається чимало лайливих слів чи проклять.
«Для Обами і Едвардса Айова — це боротьба на життя і на смерть. Якщо комусь із них вдасться виграти в Клінтон перші праймеріс, пропагандистський ефект на всю країну буде таким сильним, що її перевага в інших містах може втратити значення. Та якщо вона переможе в Айові, то отримає номінацію без жодних перешкод»,— вважає Скотт Расмуссен, один з найкращих у США фахівців з дослідження громадської думки.
Пані Клінтон це чудово розуміє, тому перебуває в Айові цілими тижнями. Розмовляє, тисне руки, публічно з’являється з досі популярним чоловіком Біллом. А тлом слугує модна в 1970-х мелодія «Aint’t No Stoppin’ Us Now» («Нас ніщо не зупинить»). Це один з головних мотивів її виборчої кампанії — створити враження, ніби перемога Гілларі є невідворотною.

Тефлон і Гілларі
Якщо Гілларі виграє в Айові або, попри поразку, отримає там номінацію від демократів, то, на думку багатьох фахівців, у боротьбі з республіканцями на неї чекає набагато легше завдання.
По перше, після двох каденцій Джорджа Буша більшість американців негативно ставляться не тільки до нього, а й до республіканців взагалі.
По друге, Республіканська партія перебуває в стані глибокої організаційної та ідейної кризи. Її найімовірнішим кандидатом у президенти протягом багатьох місяців залишається Руді Джуліані, відомий вправним керівництвом на посаді мера Нью-Йорка.
Але Джуліані — противника заборони абортів, приятеля геїв і ворога вогнепальної зброї — не сприймають релігійні консерватори, які становлять щонайменше третину виборців «правиці». Їхні лідери погрожують: якщо партія в праймеріс обере Джуліані, то вони виставлять свого власного, незалежного кандидата. Тоді в Гілларі Клінтон президентство в кишені. Та й тепер згідно з опитуваннями вона має перевагу над Джуліані.
Перевагу вона здобула завдяки дивовижній стійкості всупереч численним критичним статтям, книжкам про неї і скандалам, що стосуються її штабу.
У серпні видання «Wall Street Jоurnal» повідомило, що кілька сотень тисяч доларів на кампанію пані Клінтон надійшло від непевних осіб, підозрюваних навіть у зв’язках із спецслужбами Китаю. Кандидатка гроші повернула, галас потроху стихає.
Недавно вибухнув новий скандал. У популярному журналі для чоловіків «GQ» мала з’явитися велика фотографія Гілларі, знятої в невдалому для неї ракурсі. Штаб пані Клінтон почав шантажувати редакцію: якщо фото буде надруковане, домовлене інтерв’ю з Біллом Клінтоном не відбудеться. «GQ» капітулював. Неприємності спіткали головного редактора журналу, а Гілларі нічим цей випадок не зашкодив.
Гілларі Клінтон здатна свої слабкості перетворювати на сильні сторони. Усі знають, що вона неприязно ставиться до підлеглих, владолюбна, не має ораторських здібностей. Уся країна знає про її проблеми з невірним чоловіком. Через це за неї не голосуватиме третина американців, головним чином «правих». Але на виборців-центристів (а вони визначать результат голосування, такі повідомлення не справлять жодного враження. «Я випробувана. Голосуючи за мене, ви знаєте, кого обираєте»,— наголошує на мітингах кандитатка.
А може, таки є щось, що насправді може зашкодити пані Клінтон? На це сподіваються Обама, Едвардс, Джудіані і півдюжини інших політиків. «Вона не є непереможною, та вже нині треба визнати, що вона є фаворитом»,— підбиває підсумок нинішньому етапу кампанії Скотт Расмуссен.
також у паперовій версії читайте:
  • ООН ЗМІНЮВАТИМЕТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».