Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
УМОВИ ПОВЕРНЕННЯ ФРАНЦІЇ В НАТО
Поступ у європейській оборонній політиці і місце Франції в найвищих керівних структурах НАТО — умови, у залежність від яких президент Ніколя Саркозі ставить повернення Парижа до військових структур блоку.

Франція є членом Альянсу, але не належить до його військових структур з 1966 року, після рішення президента Шарля де Голля, який таким чином хотів зміцнити військову незалежність країни, особливо від США. Про те, що президент Ніколя Саркозі готовий до того, аби Франція знову посіла колишнє місце в НАТО, говорять кілька місяців. В інтерв'ю американській «Нью-Йорк Таймс» Саркозі оприлюднив ці умови.
Першою з них є «прогрес європейської оборонної політики». Уже віддавна Париж хоче, щоб Європейський Союз утримував армію, яку застосуватиме для миротворчих акцій і яка була б незалежною від натовських структур. Друга умова — це представництво Франції в командних структурах НАТО на найвищому рівні.
Якщо виконання другої умови не повинно спричинити значних проблем, бо американці воліють мати тільки свого командувача Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі, то дотримання першої умови може виявитись проблемним, оскільки призводить до конфлікту інтересів між ЄС і НАТО, які сперечаються про те, хто може використовувати солдатів й оснащення держав — членів організації.
«Незалежно від значення НАТО,— заявив пан Саркозі,— Європа мусить бути здатною захистити себе ефективно і самостійно». Інакше, не гарантуючи власної безпеки, вона не зможе бути сильним економічним утворенням. При цьому можливість Європи самостійно захистити себе не тільки не становить небезпеки для Сполучених Штатів, а й «вигідна для них».
Європейські ЗМІ супроводжують висловлювання президента Франції коментарями на зразок: «Саркозі хоче назад, в НАТО». При цьому його слова сприймаються неоднозначно. Наприклад, у деяких політичних колах Німеччини явно побоюються конкуренції французів, вважаючи, що Ніколя Саркозі намагається забезпечити «міжнародну керівну роль Парижа». При цьому проявлена президентом Франції готовність взяти на себе частину відповідальності в керівництві НАТО може ще більше поліпшити його відносини з американцями. З іншого боку, вважає авторитетна німецька газета «Ді Вельт», в інтерв'ю «ясно викладено розуміння, що європейська оборонна політика становить для Саркозі пріоритет, тож починаючи з літа 2008 року, ця тема матиме центральне значення під час головування Франції в Євросоюзі».
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКСТРАДИЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА
  • ВІЙНА ПРОТИ МОНАХІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».