Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ОПІУМ АФГАНІСТАНУ
Останнім часом в Афганістані, зокрема в околицях Джелалабаду, різко збільшилась площа полів, засіяних маком.

Опіумні плантації починаються відразу за латками, засіяними збіжжям, але чим ближче до гірського масиву Тора Бора, тим більше макові поля заступають краєвид. З висоти гірського серпантину макові посіви видно, як на долоні. А там, де можна безпечно перебувати лише місцевим жителям, поля засівають тільки маком.
У цьому році площа макових полів у два рази більша, ніж у минулому. А торік Афганістан вже побив всі рекорди: йому належить 90% світового виробництва опіуму. За інформацією ООН нинішнього року кількість продукції збільшиться ще на третину, насамперед завдяки таким полям, як навколо гірського масиву Тора Бора.
Збирають мак і макову соломку всі здорові особи, старші від трьох років. Діти, такі малі, що їх не видно з-поміж головок маку, надрізають його спеціальними ножиками або за допомогою невеличких лопаток збирають темно-червоний сік, за який отримають кілька афгані, а в Європі, вже як героїн, він коштуватиме сто тисяч доларів за кілограм.
Наприклад, навколо села Ганікгель упродовж останніх трьох років росло збіжжя. Цього року ним засіяли лише стільки, аби вистачило на хліб. «Нема виходу. Люди голодували. Вони збирались біля мого будинку і погрожували мене вбити, якщо я не дозволю посіяти мак. Мусив поступитись»,— каже Хаджи Абдуллах, місцевий авторитет і лідер старійшин.
Заступник Хаджи Шагхазі підрахував, що за збіжжя вони отримують у двадцять разів менше. Селяни не бояться, що влада колись розпочне виконувати своє найважливіше завдання — знищувати макові поля. В уявному майбутньому зробити цього вона не зможе, бо люди візьмуться за зброю, оскільки мак для них — це життя.
З одного боку, завдяки культивуванню маку роботу отримують мільйони афганців, а з другого, ці люди стають жертвами опіумного буму. «У 30-мільйонній країні живе мільйон наркоманів, у тому числі двісті тисяч жінок»,— зазначає доктор Мусадік Надємі. Він добре обізнаний з проблемою, оскільки працює заступником єдиної в Кабулі спеціальної реабілітаційної приватної клініки «Шефа». У всьому Афганістані є тільки чотири таких установи, а в них усього 90 ліжок.
«Афганці починають вживати наркотики через депресію або під впливом середовища. Однак найбільш згубний вплив має традиція. У багатьох регіонах за допомогою опіуму вгамовують неспокійних немовлят»,— пояснює Надємі.
На стіні клініки один з пацієнтів намалював зображення останньої дороги наркомана, якого з вулиці, обдертого, забирає поліцейський. Кожному з пацієнтів кабульської клініки відоме це відчуття скочування на саме дно життя. Власне, тому вони й опинились в медичному закладі і знають, що на них чекає. Перший тиждень у клініці завжди дуже важкий, пацієнти зазнають щонайважчих страждань. «Позбавлений наркотиків організм відмовляється функціонувати, болить кожна клітина тіла, людина не може спати. Кожен третій не витримує і перериває терапію»,— розповідає головний лікар.
Терапія триває два тижні в стінах закладу і кілька тижнів амбулаторно. Лікування коштує 180 доларів. За таку суму середній афганець працює два місяці.
Пацієнти клініки проводять час на маленькому подвір’ї або в досить обшарпаних палатах. Хто може, сидить мовчки, інші лежать, звиваючись від болю. У 67-річного афганця з 22-річним стажем наркотичної залежності розламується голова і ломить коліна, але лікар не дає йому більш як 50% шансів на одужання, бо занадто великим є «стаж» уживання зілля. А поруч на брудному ліжку лежить військовий, непритомний від болю. Згорнувшись у клубок, він час від часу розплющує очі, але не усвідомлює, що відбувається.
Лікарі знають, що вони не виліковують своїх пацієнтів, хіба що виводять з організму трохи отрути. Насправді вони знову починають вживати наркотики, лише в менших дозах, а це принаймні менше коштує.
Коли американці змушують уряд Карзая виорати макові поля, губернатори провінцій лише слухняно підтакують, але зазвичай своїм солдатам та чиновникам наказують знищити лише посіви, що ближче до доріг.

За матеріалами закордонних ЗМІ підготував Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДИПЛОМАТИ «ЛІКУЮТЬ» СПІВДРУЖНІСТЬ
  • ПРИЙНЯВ ЕСТАФЕТУ ЧЕ ГЕВАРИ
  • США ПРИДИВЛЯЮТЬСЯ ДО АФРИКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».