Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОТАЦІЯ КАДРІВ В УРЯДІ ЯПОНІЇ
Чергові зміни відбулися в японському уряді. Нагадаємо, що два тижні тому посаду керівника Ліберально-демократичної партії, яка має більшість у верхній палаті парламенту, а отже, й призначає главу уряду, під тиском внутрішньопартійної опозиції залишив наймолодший прем’єр-міністр у повоєнній історії Японії — 51-річний Сіндзо Абе. Після цього міжфракційна боротьба за визначення кандидатури нового лідера була досить запеклою, але, відповідно до найкращих традицій японського політичного життя, нетривалою.

Оглядачі прогнозували, що на заміну Сіндзо Абе прийде міністр закордонних справ у його уряді Таро Асо, але останній не дістав підтримки більшості фракційних лідерів Ліберально-демократичної партії. Натомість цієї мети досяг 71-річний Йосуа Фукуда, який тепер став на чолі ліберальних демократів. Ветеран японської політики не раз наближався до найвищої урядової посади, але щоразу обставини заважали йому її обійняти. Цього разу «внутрішньопартійний переворот» відбувся блискавично. Спроби опонентів нагадати новому лідерові партії про корупційні скандали тридцятирічної давнини виявилися марними.
Днями Йосуа Фукуда був обраний на посаду прем’єр-міністра Японії. Він відразу заявив про намір організувати співпрацю з опозиційною Демократичною партією, яка контролює нижню палату парламенту, та комуністами. Ключовими завданнями зовнішньої політики новий глава японського уряду визначив покращення відносин з Китаєм та Північною Кореєю.
Коментуючи політичний характер нового керівника виконавчої влади Японії, місцева опозиція звертає увагу на його поміркований прагматизм, готовність до компромісів. У цьому Йосуа Фукуда є протилежністю колишньому прем’єрові Сіндзо Абе. Зазначені риси Фукуди можуть відразу зазнати випробування. Зокрема, громадськість Японії занепокоєна тим фактом, що Чилі видала Перу колишнього перуанськго президента японського походження Альберто Фухіморі. Останнього звинувачують у корупції та перевищенні повноважень, за що йому загрожує ув’язнення на термін близько двадцяти років. Урядові Фукуди потрібно буде докласти зусилля, аби рятувати колишнього співвітчизника.
Несподівані неприємності виникли й у відносинах зі стратегічним союзником — Сполученими Штатами. Днями палата представників Конгресу США схвалила необов’язкове до виконання звернення до уряду Японії із закликом «офіційно вибачитися перед 200 тисячами кореянок, китаянок та філіппінок, яких узяли в сексуальне рабство в 30–40 роках минулого століття». Тоді в Азії налічувалося близько двох тисяч фронтових борделів, які обслуговували японських військових. Японський уряд офіційно вибачився 1993 року. У 1995–2006 роках японський фонд виплатив постраждалим 20 тисяч доларів компенсації. Приділяючи увагу зовнішньополітичним проблемам, новий склад японського уряду, проте, отримає оцінку суспільства за підсумками внутрішньодержавних реформ. Саме на внутрішньополітичній арені зазнав поразки попередній прем’єр-міністр. Побачимо, чи уникне подібних помилок його наступник.
також у паперовій версії читайте:
  • ГУЧНИЙ СТАРТ
  • АЛБАНЦІ ВТРАЧАЮТЬ ТЕРПІННЯ
  • «СМАЖЕНИЙ ПІВЕНЬ» ВЖЕ КЛЮНУВ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».