Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СВЯТО ПО-ДОНЕЦЬКОМУ, ПЕКЛО ПО-КИЇВСЬКОМУ
Чергові іспити у футбольній Лізі чемпіонів ще раз підтвердили: дистанція, що відокремлює в чемпіонаті України серед команд вищої ліги донецький «Шахтар» і київське «Динамо» — не випадковий збіг обставин, а явище цілком закономірне.

Шалені кошти, які вкладає у свою улюблену іграшку президент гірників Ринат Ахметов, нарешті дають результат як на внутрішній, так і на міжнародній арені; у Києві в цей час згадують, хто був ближчим до незабутнього Лобановського — Михайличенко чи Буряк, Дем’яненко чи Сабо. Донеччани активно працюють на внутрішньому футбольному ринку, до того ж, не соромляться багато платити за якісних закордонних виконавців, натомість у біло-синій імперії Ігоря Суркіса все ще сподіваються купити задешево спортивне щастя, зробити з посередностей «цукерку».

«Шахтар»: «тому що лідер» групи D!
У нинішньому євросезоні «Шахтар» ламає традиції. Дотепер у Лізі чемпіонів команда Мірчі Луческу нечасто відзначалася вольовими перемогами. В останньому кваліфікаційному раунді цьогорічного турніру «помаранчево-чорні» спромоглися прибрати зі свого шляху австрійський «Зальцбург», поступившись у виїзній частині протистояння (та й домашня частина двобою зі скромним вірменським «Пюніком» починалася для віце-чемпіонів України не надто оптимістично).
Історичною стала перемога над португальською «Бенфікою», адже в межах групового турніру головного клубного змагання Старого світу «Шахтар» ніколи не тріумфував на виїзді. Коли бути до кінця чесним, то варто визнати, що в цьому матчі донеччани могли задовольнитися нічиєю, але класу гравців одного з португальських грандів не вистачило, щоб дотиснути наш клуб на останніх хвилинах.
Матч на «Естадіу да Луж» гірники розпочали майже тим самим складом, який два тижні тому декласував на донецькому «Олімпійському» шотландський «Селтик». У воротах стояв Андрій П’ятов, у захисті діяли Даріо Срна, Олександр Кучер, Дмитро Чигринський (це — єдина зміна порівняно з попереднім поєдинком, у зустрічі з шотландцями дискваліфікованого капітана замінював Томаш Хюбшман) і Разван Рац. Півзахисний чотирикутник склали Маріуш Левандовськи (опорний хавбек), Ілсіньйо (праворуч), Фернандіньйо (ліворуч) і Жадсон (під нападниками), тандем форвардів — Крістіано Лукареллі й Брандао.
Португальські опоненти обрали такий варіант складу: Кім у воротах, Нелсон, Луїзао, Едкарлос і Лео в захисті, півзахисники Максі Перейра, Кацураніс, Крістіан Родрігес, Ді Марія, Руй Кошта, єдиний номінальний нападник — Оскар Кардосо.
На третій хвилині господарі вперше потурбували Андрія П’ятова: Крістіана Родрігеса захисники опікали не надто щільно, а даремно — удар із двадцяти метрів вийшов на славу, і український голкіпер змушений був парирувати м’яч у правому від себе куті воріт. На щастя, дії П’ятова в цьому епізоді заслуговували на дванадцять балів — кулю відбито не абияк, а на кутовий.
Аж до м’яча, забитого наприкінці першого тайму, суперники обмінювалися гострими атаками, але найреальнішу нагоду втратили на 28-й хвилині ліссабонці. Ді Марія, зігравши на лівому фланзі в «стіночку» з Кардосо, під гострим кутом вискочив на побачення з Андрієм П’ятовим, і гірників урятувала поперечка. За кілька секунд Костас Кацураніс на правому фланзі намагався забити обвідним ударом, та м’яч оминув не лише голкіпера, а й ворота.
Далі була щаслива для нас 42 хвилина. Відчувалося, що на гол напрацювали обидві команди. Коли б не забив «Шахтар», це, напевно б, зробила «Бенфіка». Перехопивши м’яч у центрі поля, португальці були неточними, але цього вистачило Брандао, щоб випередити Нелсона. Короткий пас на Раца, і Разван щодуху мчить до штрафного майданчика португальців. Варіантів передачі було кілька, та румунський захисник обрав, як з’ясувалося згодом, найправильніший — віддав на хід Фернандіньйо до штрафного майданчика. Бразилець опинився наодинці з голкіпером Кімом, але на удар не наважився і відпасував поблизу одинадцятиметрової позначки ще на одного південноамериканця Жадсона. Воротаря на лінії не було, а повз двох захисників хавбек «Шахтаря» пробив успішно.
Рахунок більше не змінився ані до, ані після перерви. У другому таймі гірники отримали можливість діяти на контратаках і мали б позбавити своїх шанувальників «валідольної» розв’язки. На 68-й хвилині партнери вивели сам на сам з воротарем спершу Брандао, а згодом Фернандіньйо, та бразильців підвело притаманне їм «піжонство». Вони хотіли не просто забити, а зробити це знущально, тому втратили час. Ще одну стовідсоткову нагоду змарнував Нері Кастільйо, який вийшов на заміну наприкінці зустрічі. У протистоянні з Кімом він спромігся перекинути голкіпера, та не влучив у ворота.
Шанси здобути хоча б нічию футболісти «Бенфіки» втратили на останніх хвилинах. Забутий напризволяще серед штрафного майданчика Родрігес так хотів розірвати м’ячем сітку у воротах Андрія П’ятова, що втратив рівновагу. Коли тривали додані німецьким рефері Вольфгангом Штарком хвилини, найжахливішої в усьому матчі помилки припустився український воротар: на виході після подачі кутового П’ятов не дотягнувся до м’яча. Куля спроквола летіла в бік воріт «Шахтаря», та на її шляху на лінії опинився герой матчу Олександр Кучер (цей оборонець успішно діяв і в багатьох інших епізодах).
Історичну перемогу наставник гірників Мірча Луческу прокоментував так: «Результат гри — закономірний. Ми добре провели матч, створили чимало моментів для того, щоб уразити ворота суперника, контролювали хід зустрічі й перевершили «Бенфіку» в організації гри. Ця перемога принесла важливі очки. Безумовно, цей результат додасть упевненості напередодні поєдинків із «Міланом».
Ми добре вивчили суперника. Постаралися ізолювати Руя Кошту, Ді Марію і Родрігеса — у нас це вийшло, їм довелося грати лише довгими передачами на Кардосо, але саме в цій зоні добре впоралися зі своїми обов’язками Кучер із Чигринським. Останні кілька хвилин суперник «розкрився», намагався зрівняти рахунок. У нас виходили гарні контратаки, та, на жаль, ми не реалізували моменти».
В іншому матчі групи D шотландський «Селтик» сенсаційно переграв італійський «Мілан» із рахунком 2:1. Команда з Глазго забила на 62-й хвилині (відзначився Макманус), але «россонері» відновили рівновагу з пенальті на 68-й хвилині (одинадцятиметровий реалізував Кака. Незадовго до фінального свистка Макдональд забив переможний м’яч у ворота клубного чемпіона Європи.
Утім, перемога «Селтика» цілком може виявитися пірровою. Одразу після забитого м’яча на полі з’явився неадекватний прихильник шотландського клубу, який трохи торкнувся шиї бразильського голкіпера італійського клубу. Діда зрозумів, що потрібно зробити: він упав і продемонстрував, як йому погано. Цей інцидент міг дорого коштувати «Селтику» від дискваліфікації домашньої арени аж до технічної поразки в матчі. Проте керівники «Мілана» вирішили не подавати протест. «Ми чемпіони Європи і маємо вигравати на футбольному полі, а не за його межами»,— заявив віце-президент клубу Адріано Галліані.
Таким чином, у групі D з’явився одноосібний лідер — донецький «Шахтар», у активі якого шість очок. По три пункти мають «Селтик» і «Мілан», у пасиві «Бенфіки» дві поразки. У третьому турі «Шахтар» поїде до Мілана, а «Селтик» зіграє в Лісабоні.

«Динамо»: гра забудеться, залишиться результат
На відміну від «Шахтаря», його постійний конкурент на внутрішній арені не витримує жодного серйозного випробування. Резервісти «зливають» охтирському суперклубу, «основа» програє середнякові європейського футболу. Не можна сказати, що після змін на тренерському містку динамівці не додали в бажанні досягти результату — Йожеф Сабо відомий мотиватор (ще зі збірної України кінця 90-х пам’ятаємо його байки про те, «що головне — в танку»). Та системні проблеми організації гри так і не вирішено: «прохідний двір» у захисті залишився незмінним, команда втратила фірмові ознаки своєї гри — вона не здатна на пресинг, практично неспроможна організувати швидку контратаку, а забиває тоді, коли це дозволяє суперник.
Лісабонський «Спортинг» не поставив перед господарями НСК «Олімпійський» жодних надзавдань, але цілком заслужено повіз додому три очки. Коли раніше в усіх бідах захисту звинувачували оборонців, то в другому турі Ліги чемпіонів до «ковалів нещастя» додався голкіпер Олександр Шовковський. Він розбудив приховані бомбардирські таланти в центральних захисниках португальського клубу.
На 14-й хвилині після розіграшу кутового Шовковський вибив м’яч на голову Тонелу, котрий з трьох метрів не мав шансу схибити. На 28-й хвилині у контратаці «Динамо», яка встигла перетворитися на позиційний напад, відзначилися... оборонці київського клубу. Шацьких (у межах штрафного майданчика гостей!) відпасував на Гавранчича, а Горан чудовою передачею п’яткою виклав м’яч на ногу Ващуку — Владислав забив. Саме цей епізод найяскравіше підтвердив, що «Спортинг» — команда, яку й нинішнє «Динамо» могло перемогти.
Та минуло ще десять хвилин, і чергову помилку Шовковського не змогли виправити оборонці. Перериваючи фланговий простріл, Олександр відбив м’яч хоч і за межі штрафного майданчика, але просто на ногу Андерсону Ползі. Несильний і точний удар оборонця й м’яч затріпотів у сітці воріт «Динамо».
Як з’ясувалося згодом, рахунок 2:1 на користь гостей став остаточним у зустрічі. По перерві кияни мали кілька шансів для того, щоб досягти хоча б нічиєї, найзручніші нагоди не використали бразильці Клебер і Ринкон.
В іншому матчі групи F «Манчестер Юнайтед» мінімально переграв «Рому» — 1:0. Гол на 70-й хвилині забив Вейн Руні.

Коротко про результати матчів в інших групах
Група А. «Ліверпуль» — «Олімпік» — 0:1 (нападник збірної України Андрій Воронін вийшов на заміну на 70-й хвилині), «Бешикташ» — «Порту» — 0:1. «Олімпік» — 6 очок, «Порту» — 4, «Ліверпуль» — 1, «Бешикташ» — 0.
Група В. «Валенсія» — «Челсі» — 1:2, «Русенборг» — «Шальке» — 0:2. «Челсі» — 4 очки, «Валенсія» і «Шальке» — 3, «Русенборг» — 1.
Група С. «Лаціо» — «Реал» — 2:2, «Вердер» — «Олімпіакос» — 1:3. «Олімпіакос» і «Реал» — по 4 очки, «Лаціо» — 2, «Вердер» — 0.
Група Е. «Ліон» — «Рейнджерс» — 0:3, «Штутгарт» — «Барселона» — 0:3. «Барселона» і «Рейнджерс» — по 6 очок, «Ліон» і «Штутгарт» — по 0.
Група G. ЦСКА — «Фенербахче» — 2:2, «Інтер» — ПСВ — 2:0. «Фенербахче» — 4 очки, «Інтер» і ПСВ — по 3, ЦСКА — 1.
Група Н. «Стяуа» — «Арсенал» — 0:1, «Севілья» — «Славія» — 4:2. «Арсенал» — 6 очок, «Севілья» і «Славія» — по 3, «Стяуа» — 0.
також у паперовій версії читайте:
  • «ФОРМУЛА-1»: ЧЕМПІОНАТ ДЕБЮТАНТА?
  • БЕЗ ПОПОВИЧА, БЕЗ НАГОРОД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».