Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРОЩАВАЙ ЄВРО, або FINITA LA COMEDIA
Відбірний турнір до чемпіонату Європи-2008 виходить на фінішну пряму. З кожним туром чіткіше вимальовуються контури картини учасників наступної континентальної першості. На жаль, схоже на те, що збірна України буде чужою на континентальному святі футболу.

Група В
Усі звикли до того, що команда Олега Блохіна нечасто тішить вболівальників яскравою грою, але це пробачали, оскільки «синьо-жовті» досягали потрібного результату. Після поєдинку проти грузинів стало зрозуміло, що цього разу Фортуна відвернулася від української команди і результату не стало. Наші земляки зіграли внічию з командою, яку ніхто з фахівців не зараховував до фаворитів групи.
Початок поєдинку з грузинами пройшов за переваги української команди і завдяки помилці голкіпера суперників Ломаї вони на восьмій хвилині повели в рахунку. Шелаєв вправно скористався навісом Назаренка та переправив м'яч у ворота господарів поля — 1:0. Більше помилок Георгій Ломая не припускався, а нападники «синьо-жовтої» команди загострювали гру нечасто. На 41-й хвилині грузини могли зрівняти рахунок, але Лаша Джакобія схибив із вигідної позиції.
На початку другого тайму господарі поля створили ще один «гольовий» момент. Після ідеальної передачі Малхаза Асатіані Зураб Ментешашвілі вийшов на побачення з Шовковським, але переграти голкіпера не зміг. На 82-й хвилині Калініченко, який замінив Вороніна, теж не зумів використати вихід віч-на-віч із воротарем грузинів. Через дві хвилини з вигідної позиції схибив Назаренко, а потім спрацювало вічне футбольне правило: не забиваєш ти — забивають тобі. На 88-й хвилині Георгій Деметрадзе виконав кутовий, а Сірадзе сильним ударом головою змусив Шовковського капітулювати — нічия 1:1.
Цього ж дня фаворити нашої групи — італійці та французи — розійшлися миром 0:0, а збірна Шотландії переграла команду Литви з рахунком 3:1. Таким чином, перед матчем з Італією Україна залишалася четвертою у групі, відстаючи від лідера — збірної Франції на п'ять очок.
Стартові хвилини матчу з чинними чемпіонами світу вселили оптимізм у серця українських уболівальників. На четвертій хвилині капітан нашої команди Андрій Шевченко після виконання штрафного влучив у поперечину і відлетів у поле. «Синьо-жовті» цілковито контролювали хід подій на НСК «Олімпійський», нарощували темп гри, намагаючись самовіддано йти на штурм італійської фортеці. Капітан узяв ініціативу на себе і на сімнадцятій хвилині. Цього разу він увійшов до штрафного майданчика суперників і низом пробив у дальній кут, але м'яч у ворота не влучив. Нічого не створивши поблизу воріт Шовковського у першій половині гри, італійці пішли на перерву, маючи за плечима один гол переваги. На 41-й хвилині Пірло зробив навіс до штрафного майданчика українців, Ді Натале зіграв на випередження і легким рухом голови переправив м'яч у сітку воріт (0:1).
Початок другого тайму залишився за гостями: знову про себе нагадав Ді Натале, однак цього разу Шовковський зафіксував м'яч у руках. У середині другого тайму Олег Блохін випускає на поле Вороніна і збірна України збільшила командну швидкість. До того ж, Андрій взяв активну участь у взятті воріт італійців. На 72-й хвилині він віддав передачу на Тимощука, а той проштовхнув м'яч у штрафний майданчик гостей. Спроба пробити по воротах Гусєва блокується захисником італійців, але згаяти цю нагоду не дав Шевченко, він із розвороту відправив м'яч у сітку воріт гостей (1:1). Радісні передчуття українців тривали п'ять хвилин. На 77-й хвилині знову забиває Ді Натале. Цього разу він отримав бездоганну передачу від партнера, вийшов сам на сам з Шовковським і перекинув голкіпера (1:2). До завершення зустрічі рахунок не змінився. Таким чином, утративши три очки у грі проти одного з найголовніших конкурентів у боротьбі за омріяні перепустки на Євро-2008, українці втратили всі шанси на продовження боротьби за вихід до фінальної частини. Так, вони є, але вже більше теоретичні.
Олег Блохін, головний тренер збірної України:
— Такі команди, як Італія, реалізують один—два моменти. Нам потрібно, щоб виграти матч, організувати 10–15 моментів. Щодо наших шансів на вихід на Євро-2008, то вони виглядають майже фантастичними. Але чи не є тією фантастикою сьогоднішня перемога у гостях шотландців над французами? У нас лишилося чотири гри і ми продовжуватимемо боротися.
Андрій Шевченко, капітан збірної України:
— Ця гра засвідчила, що збірна України на рівних, а то й краще може грати з грандами світового футболу. Ми ні в чому не поступалися італійцям, а вони організували лише дві атаки, які призвели до взяття наших воріт. Я сам двічі міг уразити ворота Буффона. Після одного з моїх ударів м'яч улучив у поперечину, а потім я не зміг переграти Буффона на виході сам на сам. Наші шанси на вихід з групи рівні нулю, але ми в матчах, що залишилися, боротимемось.
Роберто Донадоні, головний тренер збірної Італії:
— Україна сильно зіграла у першому таймі, а ми реалізували максимум того, що у нас було. Гра була рівною. В забитих м'ячах — заслуга Амброзіні, який віддавав чудові передачі на Ді Натале. Кожен суперник у нашій групі має шанс на виграш, і вся боротьба у нас ще попереду.
Найголовнішу сенсацію у групі В створили шотландці, котрі на виїзді перемогли віце-чемпіонів світу — збірну Франції з рахунком 1:0. Вирішальний м'яч на 64-й хвилині забив Мак Фаден. В іншому поєдинку збірна Литви перемогла Фарерські острови з рахунком 2:1.

Група А
У групі А один із фаворитів на вихід до фінальної частини Євро-2008 — збірна Португалії — за дві хвилини до закінчення основного часу втратила перемогу в домашній зустрічі проти команди Польщі. Більшу частину ігрового часу господарі поля володіли перевагою, але насамкінець втратили два важливі очки. У першому таймі поляки організовано захищалися, не дозволяючи створювати небезпеку біля власних воріт. За хвилину до перерви рідкісна контратака гостей завершилася несподіваним голом. Воротар португальської команди Рікарду невдало відбив м'яч перед собою після пострілу здалеку, і представник донецького «Шахтаря» Маріуш Левандовський переправив його в сітку. Проте на початку другої половини поєдинку португальці відігралися. Нуну Гомеш вискочив віч-на-віч із голкіпером, але Артур Боруц вибив м'яч з-під ніг португальського форварда. На добиванні першим виявився Маніше, який вразив порожні ворота. Господарі поля майже весь другий тайм насідали на ворота поляків, і на 73-й хвилині забили другий гол. Кріштіану Роналду з-під захисника завдав підступного удару в дальній кут. Здавалося, що Португалія без труднощів візьме три очки, але драматична розв'язка матчу настала на 88-й хвилині. Після удару здалеку Яцека Кшинувека шкіряна куля влучила у штангу, вдарилася у спину і відскочила в сітку. Інші кандидати на потрапляння до фінальної частини — збірні Сербії та Фінляндії не скористалися втратою очок основних конкурентів і зіграли в Белграді між собою внічию (0:0). Наступного ігрового дня Казахстан зіграв унічию (2:2) з Бельгією, а Фінляндія розійшлася миром з Польщею (0:0). Знову не пощастило португальцям. У зустрічі з Сербією вони швидко повели в рахунку. На одинадцятій хвилині відзначився Сімао, але знову ж таки вони не втримали перевагу. Наприкінці зустрічі помилилися захисники господарів і нападник гостей Іванович установив остаточний результат — нічия 1:1.

Група С
Кілька несподіваних результатів принесли поєдинки групи С. Збірна Туреччини сенсаційно втратила важливі очки на Мальті. Господарі дали справжній бій іменитому суперникові, двічі виходили вперед, але двічі туркам удавалося зрівнювати рахунок (2:2). Збірна Угорщини вдома перемогла збірну Боснії. Долю протистояння вирішив єдиний гол Золтана Гери. Так само єдиний гол став вирішальним у двобої норвежців із Молдовою. В наступному поєдинку Норвегія задовольнилася нічийним результатом (2:2) у протистоянні з греками. Збірна Туреччини розгромила угорців (3:0), а Боснія і Герцеговина вдома поступилася команді Молдови (0:1).

Група D
Дубль Мирослава Клозе приніс збірній Німеччини переконливу гостьову перемогу над Уельсом. Нападник мюнхенської «Баварії» двічі відзначився у цій зустрічі. Ірландці не змогли утримати переможний рахунок у суперечці зі збірною Словаччини. У Братиславі Айєрленд і Дойл двічі виводили команду вперед, але Клімпл і Марек Чех (у доданий час) урятували словаків. Ще в одному двобої збірна Чехії в гостях прогнозовано здолала команду Сан-Марино — 3:0. У наступному турі збірна Словаччини несподівано на власному полі поступилася Уельсу з рахунком 2:5. Кіпріоти не мали жодних проблем у грі з командою Сан-Марино — 3:0. Чехія завдяки м'ячу Марека Янкуловські перемогла Ірландію.

Група E
У групі Е фаворити — збірні Англії, Росії та Хорватії — у перших матчах здобули впевнені перемоги. Найскладніший суперник був у англійців — команда Ізраїлю. До того ж, керманич збірної Англії не міг розраховувати в цьому двобої на травмованих лідерів команди Уейна Руні, Френка Лемпарда, Девіда Бекхема, Оуена Харгрівса. Однак родоначальники футболу з честю вийшли з цього становища. Ще в першому таймі півзахисник лондонського «Челсі» Шон Райт-Філліпс забив перший гол, а після перерви Майкл Оуен і Міка Річардс довели рахунок до розгромного.
Збірна Росії не без пригод розгромила македонців. На п'ятій хвилині росіяни завдяки Василю Березуцькому вийшли вперед. Проте на 69-й хвилині голкіпера збірної Росії Габулова вилучили з поля за фол останньої надії й призначили одинадцятиметровий удар. На щастя для росіян, Малафєєв, який з'явився на полі, блискуче парирував пенальті у виконанні Мітрескі. Згодом нападники господарів Аршавін і Кержаков довели рахунок до розгромного. В іншому поєдинку цієї групи хорвати вдома завдяки дублю Да Сілви обіграли естонців (2:0). А в наступному турі росіяни зазнали справжнього фіаско. У поєдинку проти англійців росіяни тричі змушені були виймати м'яч із сітки власних воріт. Спочатку на сьомій хвилині неузгодженістю у діях захисників російської команди скористався Майкл Оуен. Він на 31-й хвилині подвоїв результат, а переможну крапку на 84-й хвилині поставив Ріо Фердінанд. В інших зустрічах ігрового дня зафіксовано такі результати: Андорра — Хорватія (0:6), Македонія — Естонія (1:1).

Група F
Група F, як і група С, стала головним постачальником сенсацій у перших зустрічах кваліфікації. Спочатку збірна Північної Ірландії, котра чудово виступає у відбірному циклі, поступилася в Ризі латишам. Долю двобою вирішив автогол захисника Беірда. В головному матчі туру збірна Швеції не впоралась з данцями (0:0). В останньому протистоянні ігрового дня ісландці відібрали важливі очки у команди Іспанії. На двадцятій хвилині за грубий фол арбітр вилучив із поля одного з лідерів піренейців — Хабі Алонсо. На сороковій хвилині зустрічі перший удар острів'ян у ворота Касільяса завершився голом, автором якого став Халдфредсон. У другому таймі Іспанія всіма силами пішла вперед і після серії атак на 86-й хвилині Іньєста зрівняв рахунок. Наступного ігрового дня Данія без проблем розібралася з Ліхтенштейном (4:0), а ісландці переграли північноірландців (2:1). Збірна Іспанії завдяки м'ячам Ернандеса та Торреса перемогла збірну Литви (2:0).

Група G
У центральній зустрічі першого ігрового дня збірна Голландії завдяки м'ячам двох гравців мадридського «Реала» — Снайдера та Ван Ністелроя — здолала одного з головних конкурентів у боротьбі за путівку на Євро-2008 — збірну Болгарії. В інших матчах збірна Румунії в Мінську перемогла білорусів (3:1), а словенці в гостях не мали проблем із командою Люксембургу (3:0). У наступному турі збірна Болгарії за всіма статтями переграла команду Люксембургу (3:0), а словенці — команду Білорусі (1:0). До останньої хвилини албанці стримували атаки футболістів Голландії. І все ж утримати нічийний результат господарям не пощастило. На останній хвилині зустрічі перемогу гостям приніс влучний удар Ван Ністелроя.
Тим часом молодіжна збірна України у третьому матчі кваліфікаційного раунду до фінальної частини чемпіонату Європи 2009 року в Єревані перемогла команду Вірменії з рахунком 2:0. У першому таймі господарі домінували на полі й навіть першими забили гол, але з офсайду. Перший небезпечний момент біля воріт вірменської команди завершився взяттям воріт. Після удару Антонова з шістнадцяти метрів голкіпер відбив м'яч перед собою. Першим до нього встиг півзахисник гостей Ярошенко і спрямував у ворота (1:0). У другому таймі українці перехопили ініціативу. На 64-й хвилині вірмени порушили правила у власному штрафному майданчику і Олейник з одинадцятиметрової позначки не схибив — 2:0. На 69-й хвилині господарі мали шанс скоротити розрив у рахунку, але після удару Мкртчана м'яч влучив у штангу. На 81-й хвилині збірна України залишилася у меншості. З тренерської лави за претензії до роботи рефері головний арбітр вилучив старшого тренера української молодіжки Олексія Михайличенка. Після трьох матчів збірна України набрала шість очок і вийшла на друге місце в турнірній таблиці. Свій наступний матч українці проведуть 14 жовтня на виїзді проти лідера групи — команди Туреччини.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».