Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БІЛОРУСЬКИЙ ШЛЯХ У МОРОЦІ
30 серпня 2007 року Олександрові Лукашенку виповнилося 53 роки. Він тринадцятий рік поспіль є президентом Білорусі, але, мабуть, жодного разу, починаючи з 1994 року, стратегічні перспективи чинної влади не виглядали настільки мінливими.

Третій президентський термін позначається суттєвими зрушеннями як у внутрішній, так і зовнішній політиці країни. Першим поштовхом у цьому напрямі стала зміна стратегії Росії на пострадянському просторі. Кремль після Помаранчевої революції в Україні відмовився від практики обміну економічних привілеїв, головним чином низьких цін на енергетичні ресурси, на політичну лояльність.
У січні поточного року Росія вступила в конфлікт із Білоруссю з приводу ціни на транзит нафти. Результатом досягнутого компромісу стала передача російському «Газпрому» майже п’ятдесяти відсотків акцій «Білтрансгазу». Хоча Олександр Лукашенко відверто заявив, що не хоче, аби російські олігархи задешево приватизували білоруську економіку. Тому на початку серпня «Газпром» перейшов у новий економічний наступ, вимагаючи передачі акцій «Білтрансгазу» в залік погашення газового боргу. Отримавши кредит від Венесуели, країна розрахувалася за борги. В свою чергу, Білорусь готова надати Венесуелі сприяння в організації державної нафтосервісної компанії з метою зниження залежності від іноземних підрядників.
Відмова Росії субсидіювати економіку Білорусі змусила Олександра Лукашенка попередити громадян про скасування з 1 січня 2008 року більшості соціальних пільг. Країна має намір до 2009 року відмовитися від державних дотацій збиткових підприємств. Обговорюється питання прив’язки курсу білоруської національної валюти до долара, що поховає план запровадження спільної з Росією рубльової валюти. Виклик розриву економічних зв’язків — серйозна проблема для бізнесових інтересів та суспільних цінностей. Розуміючи це, Лукашенко погодився на використання його іміджу в думській передвиборній кампанії Комуністичною партією РФ.
Водночас Міжнародний валютний фонд, від співробітництва з яким Білорусь утримувалася всі роки президентства Олександра Лукашенка, запропонував програму кредитування в обмін на приватизацію великої промисловості. Крім того, Євросоюз запровадив економічні санкції проти Білорусі за переслідування незалежних профспілок. За цих обставин у стані білоруської опозиції стався розкол. Кандидат на посаду президента Олександр Міленкевич заявив про формування радикальної опозиції, яка ставить за мету ліквідацію влади президента Олександра Лукашенка за допомогою масових вуличних протестів. Суттєвий вплив на ситуацію в Білорусі, безумовно, матиме результат виборів президента Росії у березні 2008 року.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЬСЬКІ ПОЗАЧЕРГОВІ
  • БОРОТЬБА ЗА ПОРЯТУНОК ЕКОНОМІКИ США
  • ІРАКСЬКИЙ ЛАБІРИНТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».