Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НОВІ ОБРІЇ ПАРТНЕРСТВА
В Індії з триденним офіційним візитом перебував прем’єр Японії Шінзо Абе. Виступаючи в парламенті, він запропонував створення чотиристоронньої «дуги свободи і добробуту», до складу якої увійшли б Сполучені Штати Америки і Австралія. «Ключовим елементом такого порозуміння є стратегічне партнерство Індії й Японії»,— заявив він. Таке партнерство може врівноважити зростаючу міць Китаю.

Метою візиту було передовсім прагнення збільшити торговий оборот між Японією і Китаєм, тобто між першою й третьою економіками Азії. Індія розраховує на допомогу Японії в розвитку мирної ядерної енергетики і підтримку індійсько-американського договору про ядерну співпрацю. Цей договір має бути підтриманий міжнародною Групою ядерних постачальників (NSG), у якій Токіо має вагомий вплив.
Донедавна відносини Токіо і Делі були прохолодними. Японці, котрі на собі відчули атомне бомбардування під час Другої світової війни, болісно реагують на проблему поширення ядерної зброї. Коли Індія у 1998 році провела випробування, Японія призупинила економічні зв’язки з нею за державною лінією. Згодом обсяг торгівлі знову почав зростати, але і нині становить лише 4% торгівлі Японії з Китаєм. Японія придивлялась до Індії й не поспішала поглиблювати відносини. В той час інші держави намагались закріпитись на ринку величезної країни, чия економіка щороку зростає майже на 9 відсотків.
Тому Абе прибув до Делі разом із представниками 200 найбільших японських корпорацій, зокрема, з такими всесвітньо відомими гігантами, як «Тойота», «Кеннон», «Мітцубісі», «Хітачі». На увагу заслуговує економічний контракт, підписаний під час візиту, про розвиток транспортно-промислового коридору між столицею країни Делі й Мумбаєм (Бомбеєм).
Це має ліквідувати «корки», що виникають на майже 1500-кілометровій відстані між містами і гальмують рух товарів на експорт. Індія хоче створити у транспортному коридорі дев’ять зон машинобудівної й хімічної промисловості разом із сучасними автострадами, залізницями, аеропортами. Коли проект вартістю 100 мільярдів доларів (за фінансової допомоги Японії) буде реалізовано, Індія з її дешевою робочою силою стане конкурентом Китаю на світових ринках.
Водночас зазначається, що метою індійсько-японського партнерства є не стільки стримування, як створення балансу політично-економічному зростанню Китаю. Індійський професор Раджа Мохан зазначає: «Ні Японія, ні Індія не мають бажання стримувати Китай. Проте Токіо і Делі мусять дати відповідь на глобальний виклик: чи готові вони погодитись з китаєцентричним порядком, який формується в Азії»?
Китай не обмежується економічною експансією у США, Європі та серед своїх сусідів. Так, у Пакистані КНР допомагає створювати військово-морську базу, бере участь ще у кількох військових проектах. Завдяки китайській діаспорі у країнах Південно-Східної Азії й відповідній політиці Пекіна ця частина світу відчуває все більшу залежність від Піднебесної. Тому країни відходять від орієнтації на свого колишнього спонсора США і враховують позицію Китаю.
Це змусило Сполучені Штати Америки шукати противагу прагненням Пекіна і Вашингтон уклав із Делі договір про співробітництво в ядерній галузі. Співробітництво з Індією в сфері ядерних технологій мають намір також Австралія, Японія. Перспективу чотиристороннього альянсу США, Австралії, Японії та Індії Шінзо Абе сприйняв позитивно.
Можливість створення альянсу демократичних держав в Азії ставить під питання бачення багатополярного світу, про яке багато говорять у Москві. Велись навіть розмови про створення певного неформального утворення Росії, Індії та Китаю, що стало основним пріоритетом Кремля в азійській політиці. Та виявилось, що Делі не байдуже ставиться до економічної потуги Вашингтона, а тепер ще й оцінює можливості Токіо. Останні зміцнюють свої відносини з Делі, попри реакцію Москви та Пекіна. До того додаються старі проблеми територіальних претензій між Пекіном і Делі. Тож трикутник Росія— Китай—Індія відразу стає ілюзорним.
також у паперовій версії читайте:
  • БОРОТЬБА З ІСЛАМОМ ПО-РАДЯНСЬКОМУ
  • "ЧОРНА ДІРА"

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».