Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
ЗАКАРПАТСЬКІ ЛІСИ ПРИМНОЖАТЬ СВІТОВУ СПАДЩИНУ ЮНЕСКО
Як відомо, віднедавна незаймані букові ліси в Карпатах — у Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Аби 62 тисячі гектарів території України та Словаччини потрапили до цього поважного реєстру, знадобилося понад чотири роки виснажливої і кропіткої роботи. У підсумку фахівці довели, що екосистема цієї території ще не зазнала згубного втручання людини, отже, має велике наукове значення.

Нині карпатські букові ліси становлять своєрідний ланцюжок з десяти окремих заповідників, що тягнуться вздовж 185-кілометрової лінії, яка бере свій початок від Рахівських гір і Чорногорського масиву в Україні, переходить на заході в Полонинський хребет і простягається аж до гір Буковські Врхи та Вигорлат у Словаччині.
У цих заповідниках іще збереглись умови для якнайповніших досліджень екологічних структур і процесів росту європейського бука в середовищі різного типу. Фахівці ЮНЕСКО вважають: ліси Карпат є безцінним генетичним сховищем бука й інших видів живої природи поряд з ним, що залежать від певних екосистем.
Окрім того, букові ліси Карпатських гір засвідчують процеси регенерації та розвитку наземних екосистем і поселень, які розпочались одразу по завершенні останнього льодовикового періоду і тривають донині. Можливо, тепер під сокиру лісорубів піде значно менше цінних дерев, зокрема на Закарпатті.
До речі, 12,7 відсотка усієї площі цього краю становлять природозаповідні території. Саме на Закарпатті зазначений показник є вищим, ніж у будь-якому іншому регіоні держави, в середньому в Україні він дорівнює 4,7 відсотка, а в Європі — десятьом. Чимала заслуга в цьому Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, зокрема відділу біоресурсів.
Працює відділ уже понад десять років. Основними його завданнями є забезпечення раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, заповідна справа. Тут видають дозволи, запроваджують ліміти на використання природних ресурсів місцевого та загальнодержавного значення.
«Ми узгоджуємо всі дії з використання природних ресурсів на території об’єктів природно-заповідного фонду,— каже начальник відділу біоресурсів Анатолій Поляновський,— і маємо простежити, щоб з природного середовища люди могли взяти їх лише стільки, скільки дозволено за науковими рекомендаціями. Наприклад, тепер в області відбувається масове збирання чорниці, ожини, малини. Тому на цей рік, скажімо, у Міжгірському районі дозволено зібрати 410 тонн чорниці, у Свалявському — 210, у Рахівському — 108,6 тонни цієї цілющої ягоди. За перевищення нормативу передбачено адміністративне стягнення».
Відділ біоресурсів бере участь у розробці екологічних програм. Нещодавно внесено пропозиції до загальнодержавної цільової програми збереження та відтворення біорізноманіття на 2008–2025 роки. Вони стосуються охорони на території краю популяцій бурого ведмедя та лосося дунайського. Ці види занесені до Червоної книги України і перебувають під загрозою зникнення, тому їхнє відтворення неможливе без здійснення спеціальних заходів.
Одним з пріоритетних напрямів діяльності відділу є забезпечення подальшого піднесення заповідної справи. Анатолій Поляновський розповів про перспективи створення ще до кінця 2007 року щонайменше трьох заказників. Ідеться про лісовий заказник «Темнатик» (Воловецький район), лісове урочище «Дубки» (Свалявщина) та ботанічний заказник «Борсучий», що у Великоберезнянському районі. Загальна їхня площа становитиме 1202 га. Для порівняння: це 3/4 території такої країни, як Ліхтенштейн. Отоді закарпатські ліси реально примножать світову спадщину ЮНЕСКО.

Іван ДМИТРІВ, Закарпатська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЗЕМЛЯ ПОТРЕБУЄ РЕАБІЛІТАЦІЇ. ЕКОЛОГІЧНОЇ
  • ГИНЕ ЛИПОВА АЛЕЯ В УЖГОРОДІ
  • У СЛОВАЧЧИНІ — НАШЕСТЯ ЗМІЙ
  • ЯК РАДІАЦІЯ ВПЛИВАЄ НА ТВАРИН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».