Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ІНВЕСТИЦІЇ В ЛЮДСЬКИЙ РОЗВИТОК ЧИ ПРОЇДАННЯ?

Міністерство економіки схвалило проект державної програми економічного й соціального розвитку України на 2008 рік. Його розглянули також і ФПУ, і спільний представницький орган профспілок. Багато їхніх пропозицій щодо поліпшення стану економіки, а разом з тим — і соціального захисту населення взято до уваги. Але не всі. Саме про невирішені питання розповідає заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Про що мова? Серед пріоритетів соціальної та економічної політики на 2008 рік не виділено такої важливої проблеми, як зменшення рівня і масштабів бідності. Тим часом Україна взяла на себе певні зобов’язання перед міжнародною спільнотою. Більше того, вона має свою стратегію подолання бідності та визначені нею щорічні завдання. Однак вже п’ять років не видно суттєвого руху вперед на шляху до подолання бідності, а за деякими позиціями показники навіть погіршуються. Чому? Річ у тому, що темпи зростання державних соціальних гарантій останнім часом не компенсують збільшення реальної вартості життя, бо ціни на все підвищуються.
Про це свідчить дослідження Держкомстату: четверо з п’яти домогосподарств вважають себе бідними (серед них — майже два мільйони працівників). З другого боку, стагнація бідності є наслідком соціально несправедливого розподілу національного доходу. Нерівність між багатими і бідними (так званий коефіцієнт Джинні) рік у рік збільшується (за цим показником Україна посідає 79 місце згідно з рейтингом ООН) і дальше поглиблення цього співвідношення становить загрозу соціальній стабільності в державі. До речі, межа бідності торік становила 430 грн (на одну людину) межа злиденності — 340 грн.
Тим-то твердження розробників програми про те, що держава не повинна витрачати більше коштів на соціальні потреби, є помилковим. Отже, позитивні зміни в економіці повинні бути переорієнтовані на посилення соціальної політики, бо розвиток економіки дає змогу спрямовувати більше інвестицій на людський розвиток (до речі, за інформацією Світового банку, у розвинених країнах понад 60 відсотків приросту ВВП забезпечується завдяки інвестиціям у людський потенціал: у ФРН, Швеції, Японії — 80 відсотків, тоді як на природні ресурси і засоби виробництва припадає лише 20 відсотків. У нас чомусь про це не думають, а суспільству постійно нав’язується думка про те, що всі заяви про необхідність підвищення соціальних стандартів — не що інше, як популістська політика проїдання.
Профспілки вважають, що для поліпшення соціальної складової слід зробити таке: насамперед об’єктивно визначити прожитковий мінімум (наші розрахунки, оцінки незалежних експертів свідчать, що вони занижені щонайменше удвічі), а відтак на підставі цього оновленого соціального стандарту внести відповідні корективи в розрахунки мінімальної зарплати, пенсії, соціальних виплат і допомог під час опрацювання державного бюджету на 2008 рік.
Потрібна соціальна відповідальність бізнесу. Для цього в програмі розвитку необхідно передбачити мотиваційні стимули для збільшення витрат на відтворення трудового потенціалу робочої сили. Тим часом нинішній низький рівень заробітної плати на багатьох підприємствах окремих галузей є основним чинником, через який люди не хочуть обіймати вакантні посади, натомість виїжджають на заробітки за кордон.
Слід також посилити увагу до питань охорони праці, запобігання професійним захворюванням на виробництві, належного фінансового забезпечення заходів з охорони праці. Саме на тих підприємствах, де працівники часто стають інвалідами, збільшуються лави бідних. І проблема ця загострюється: останніми роками кількість людей, які працюють в неналежних санітарно-гігієнічних умовах, значно зросла і нині становить 26 відсотків від загальної кількості працівників, а кількість випадків професійної захворюваності за роки реформ збільшилася майже втроє.
Чи будуть сприйняті пропозиції профспілок, покаже майбутнє.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЇ ЗА ПРАЦЮ І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ В ТИЛУ
  • КОЛИ НЕМАЄ ДОВІДКИ ПРО ЗАРПЛАТУ
  • ПРО ПОДАТКОВУ СОЦІАЛЬНУ ПІЛЬГУ
  • ЗМІНИЛА МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».