Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИБОРИ ПО-РАДЯНСЬКОМУ
На виборах до казахського парламенту, які відбулись 18 серпня, владна партія «Нур Отан» («Промінь Світла Вітчизни») виборола всі депутатські місця.

67-річний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв перед суботнім голосуванням обіцяв, що зробить все, аби цього разу у світової громадськості не виникло жодних застережень. Назарбаєву, який править Казахстаном з 1989 року (спочатку як перший секретар Компартії, а після розпаду СРСР — як президент країни) дуже хотілось, щоб парламентські вибори були визнані такими, що відповідають демократичним стандартам.
Казахський лідер прагне, щоб у 2009 році ОБСЄ дозволила йому стати на чолі цієї організації. Представники Європейського Союзу повідомили, що перед тим, як наприкінці року ухвалюватиметься рішення, Казахстан мусить принаймні провести чесні вибори. Щоб належним чином оцінити вибори, ОБСЄ відправила в Казахстан майже п’ятсот спостерігачів.
Приблизно 90% голосів за кандидатів від владної партії не викликали жодних сумнівів. Та залишається фактом, що жодній іншій партії не вдалось перетнути 7-відсоткового виборчого порога. Найбільша з опозиційних партій — соціал-демократи — за прогнозами західних політологів мала набрати 20% голосів, а за офіційними результатами не отримала навіть п’ятьох відсотків.
Місія ОБСЄ підбила свої підсумки виборів. Відзначено «прогрес, який заслуговує на схвалення», проте висловлено зауваження, що певні міжнародні стандарти не були дотримані, зокрема деякі елементи нового законодавства й процес підрахунку голосів. На 40% виборчих дільниць, відвіданих спостерігачами, підрахунок голосів «оцінено негативно через те, що не було прозорості». А глава місії ОБСЄ у Казахстані Любомир Копай заявив, що «не знає жодної демократичної країни, де в парламенті представлена лише одна партія».
Зате державне телебачення «Хабар» одразу після виборів заявило: «Казахстан зробив семимильний крок на дорозі до демократії».
Зовсім іншої думки дотримуються представники опозиції, вони визнали вибори черговим фарсом. У попередньому парламенті засідав один опозиційний депутат. Тепер, за словами одного з лідерів соціал-демократів Аміржана Косанова, Казахстан «повернувся до часів комунізму і СРСР». У країні знову панує однопартійна диктатура.
Бурихан Нурмухаммедов, керівник найбільшої опозиційної партії «Ак Жол», яка конфліктує з соціал-демократами, проголосив, що його організація отримала не три, а щонайменше 12 процентів голосів і тому не визнає результатів голосування.
Казахстан багатий на запаси енергетичної сировини і нині є найзаможнішою країною з-поміж середньоазійських сусідів. Одночасно державу вважають найліберальнішою з них, як і лідера Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Але, очевидно, є велика різниця між європейськими і азійськими лібералами.
В емоційному інтерв’ю російському телебаченню напередодні виборів Назарбаєв виклав свою політичну філософію, згідно з якою пріоритетними, на противагу західним цінностям, є традиційно притаманна казахському менталітету переконаність у необхідності єдиного начальства, не обмеженого будь-якими термінами та умовами. Апологети цієї позиції переважають в оточенні президента. Вони переконані, що такий принцип виправданий всією історією казахського народу, бо дав йому змогу вберегтись від загрози цілковитого знищення або підкорення ворогами.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • АРМІЯ І ПОЛІТИКА
  • КИТАЙ — США: СПРАВЖНЯ ТОРГОВЕЛЬНА ВІЙНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».