Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ФЛЕШИНГ МІДОУЗ» НА НИЗЬКОМУ СТАРТІ
Наступного понеділка в Нью-Йорку на хардових кортах «Флешинг Мідоуз» розпочнеться останній, четвертий у сезоні тенісний турнір серії Великого шлему — відкритий чемпіонат Сполучених Штатів. Без додаткового відбору в основній сітці престижного змагання зіграють четверо наших співвітчизниць — Олена й Катерина Бондаренки, Юлія Вакуленко та Ольга Савчук.

Серед тижня стали відомі імена суперниць. Найскладнішу опонентку — дев'яту сіяну словачку Даніелу Хантухову отримала Юлія Вакуленко. До речі, єдина дотепер зустріч Даніели і Юлії сталася саме на головному американському турнірі ще 2003 року. Тоді в другому колі Хантухова без жодних ускладнень виграла перший сет — 6:0, а от перемогу в другій партії довелося здобувати під час непростого тай-брейку, який закінчився з рахунком 7:5.
Перша ракетка України Олена Бондаренко, яка отримала від організаторів US Open 21-й номер посіву, зіграє з аргентинкою Гізелою Дулько. З нею Олена зустрічалася тричі на ґрунтовому покритті. У 2005 році в португальському Ешторілі сильнішою була Дулько (6:2, 6:3), а матчі на турнірі в американському Амелія-Айленд 2006 і 2007 років виграла Бондаренко — 6:0, 6:1 і 6:2, 6:3.
Дев'ятнадцятирічна донеччанка Ольга Савчук у першому колі зустрінеться з росіянкою Анастасією Родіоновою. Ці суперниці ще не грали між собою, у світовому рейтингу їхні позиції близькі — Савчук тепер 104-та у світі, Родіонова — 84-та, тож варто чекати на рівну боротьбу.
Суперницею Катерини Бондаренко стала досвідчена іспанка Вірджинія Руано-Паскуаль, якій 21 вересня виповниться вже 34 роки — гідний поваги приклад спортивного довголіття. Катерина і Вірджинія одного разу вже змагалися між собою: торік у січні в Сіднеї на хардовому покритті іспанка переграла нашу співвітчизницю з рахунком 6:7, 7:6, 6:2. Втім, відтоді багато води спливло — в Австралії 104-та ракетка світу перемогла 133-тю, теперішня позиція Вірджинії в рейтингу WTA не надто відрізняється (90-те місце), натомість Катерина Бондаренко здійснила рейд до першої півсотні і нині є 50-ю тенісисткою планети.
Ще кілька українок намагаються пробитися до основної сітки через кваліфікацію. Юлія Бейгельзімер у першому раунді відбірного турніру переграла аргентинку Паолу Суарес (1:6, 6:3, 6:2), а в другому, передостанньому, колі, мала зіграти з чешкою Ренатою Ворацовою. Тетяна Перебийніс несподівано вибила з боротьби першу сіяну у кваліфікації американку Лілію Остерло — після провального першого сету (0:6) харків'янка виграла дві наступні партії — 7:5, 6:2. Тепер Тетяна позмагається з іспанкою Карлою Суарес Наварро. Єдина з українок, яка припинила боротьбу вже в першому матчі — Юліана Федак, вона поступилася француженці Олівії Санчес — 6:7, 3:6. У кваліфікації виступають також Марія Коритцева і Вікторія Кутузова, суперницями яких у першому раунді стали естонка Марет Ані і чешка Ева Бірнерова відповідно.
Єдиний представник України в чоловічому кваліфікаційному турнірі — Сергій Стаховський. Однак з жеребом йому не надто пощастило — киянин навряд чи знайде аргументи проти чеха Яна Герниха, що має 23-й номер посіву.
Коли ж говорити про фаворитів відкритого чемпіонату Сполучених Штатів, то насамперед називають імена торішніх переможців — Роджера Федерера і Марії Шарапової.
Безпрограшна серія швейцарця на кортах «Флешинг Мідоуз» становить 21 матч. Востаннє Федерер програв у Нью-Йорку 2003 року в матчі четвертого кола проти аргентинця Давида Налбандяна! На нинішньому турнірі Роджер матиме гідних опонентів, які щодуху прагнутимуть перервати його гегемонію. Тут і традиційно сильні на харді американці Енді Роддик, Джеймс Блейк і хорват Іван Любічич, суттєво поліпшив свою гру на швидких покриттях «король ґрунту» іспанець Рафаель Надаль.
Не варто нехтувати і можливостями відкриття нинішнього сезону — серба Ненада Джоковича, якому ще немає і двадцяти років. На турнірі серії «Мастерс» у Монреалі він примусив першу ракетку світу капітулювати, вигравши тай-брейки в першій і третій партіях. Проте в Нью-Йорку Джоковичу буде важко вже зі старту: у першому колі на нього чекає хорват Маріо Анчич, який ще торік перебував на сьомій позиції у світовому рейтингу, у другому раунді найімовірнішим опонентом є відомий майстер гри на харді чех Радек Степанек, наступним суперником може стати австралієць Ллейтон Х'юїтт. Навіть коли молодий серб подолає ці бар'єри, на другий тиждень змагання сил може просто не залишитися.
У жіночому турнірі захищатиме титул Марія Шарапова. Її сильні сторони давно відомі, та завадити може певна емоційна нестабільність і травми, через які росіянка протягом місяця після Вімблдону відпочивала від тенісу. На свій переможний досвід можуть покладатися також Жюстін Енен (переможниця US Open-2003), Серена Вільямс (1999, 2002), Венус Вільямс (2000, 2001), Світлана Кузнецова (2004). Та свою думку щодо фаворитів змагання в Нью-Йорку мають, вочевидь, і сербки Єлена Янкович й Ана Іванович, які демонструють цього року стабільно високі результати.
Турніри, які передують відкритому чемпіонату США, об'єднано в так звану US Open Series. Цю серію виграли саме торішні чемпіони Роджер Федерер і Марія Шарапова, які після завершення нью-йоркського турніру отримають за це додаткові гроші. Чи додадуться вони до призу переможцеві US Open, знатимемо дев'ятого вересня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШИЙ ТРОФЕЙ «СЕВІЛЬЇ», або «РЕАЛ» ЗНОВУ ПРОГРАЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».