Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
ВОГОНЬ, З ЯКИМ НЕ ЖАРТУЮТЬ
Хвороба-довгожитель
Цій хворобі, мабуть, стільки ж років, як і самій людині. За інформацією ВООЗ, щороку на планеті виявляють понад 8,9 млн хворих на туберкульоз (загалом їх налічується 50–60 млн) і щороку 1,7 млн людей помирає від страшної недуги. Ця небезпечна хвороба на першому місці в структурі смертності від усіх інфекційних та паразитарних хвороб — понад 80 відсотків випадків. Україна посідає друге в Європі місце за поширенням туберкульозу.

Як зазначила начальник відділу інфекційних соціально небезпечних хвороб Міністерства охорони здоров’я України Ольга Сакальська, за останні 15 років показник захворюваності на туберкульоз збільшився у 2,6 раза, а смертності від нього — у 2,9 раза, і у 2005 році становив відповідно 84,1 та 25,3 особи на 100 тис. населення. Правда, у 2006 році вперше за останнє десятиріччя захворюваність зменшилася на 1,1%, а смертність — на 12,6%, що додає певної надії на подальше поліпшення ситуації. Водночас Ольга Сакальська висловлює стурбованість тим, що останнім часом дедалі частіше хворіють діти.
Найвищі показники захворюваності зареєстровано в Херсонській, Миколаївській та Донецькій областях. Значно зросли вони в Дніпропетровській, Волинській, Чернівецькій областях та в Києві.

Увага: ризик
Головний столичний фтизіатр, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Леонід Турчанко розповів, що збудником цієї інфекційної хвороби є мікобактерія туберкульозу, здатна вражати різні органи і системи людини. Найбільш поширеною епідемічно небезпечною формою є туберкульоз легенів.
Ризик інфікуватися зростає у разі тривалого контакту зі збудником, поганої вентиляції та недостатнього сонячного освітлення в зоні контакту, виділення хворим великої кількості мікобактерій внаслідок недотримання ним правил особистої гігієни при кашлі та чханні, наявності в його легенях процесу, що супроводжується розпадом тканини органу, ухилення від лікування. У більшості інфікованих людей хвороба ніколи не проявиться, однак приблизно в 10% інфікованих мікобактерія прогресуватиме протягом життя, зумовлюючи недугу.
Найпоширеніша скарга хворих на легеневий туберкульоз — кашель упродовж трьох і більше тижнів. Іншими ознаками є підвищена температура тіла та зменшення ваги. Менш поширений, але дуже специфічний симптом — кровохаркання.
Пацієнта, який звернувся зі скаргою на тривалий кашель чи з іншими характерними симптомами, лікар має направити на дослідження мокротиння та флюорографію.
Якщо хоч один аналіз мокротиння є позитивним, хворого негайно госпіталізують у протитуберкульозний диспансер. Те саме стосується осіб, чиї проби виявилися негативними, однак флюорографічне обстеження свідчить про туберкульоз. У разі, коли всі зразки мокротиння і флюорографічне обстеження не вказують на туберкульоз, пацієнтові рекомендують через два тижні прийти для повторного дослідження, звісно, якщо симптоми не зникнуть.
Жодному пацієнту не може бути поставлений діагноз «легеневий туберкульоз», якщо не досліджено його мокротиння на наявність кислотостійної палички (КСП).

Не тільки легені
Леонід Турчанко пояснив, що інфекція може вражати різні органи й тканини людського організму. Позалегеневий туберкульоз (ПЛТ) порівняно з туберкульозом легень перебуває начебто в тіні через низькі епідеміологічні показники, які, проте, не відображають реальної картини, оскільки реєструються за зверненням хворих. У високорозвинених країнах ПЛТ становить високу питому вагу, а це дає підстави припустити, що в нас не виявляється значна частина таких випадків.
ПЛТ, як правило, виникає внаслідок поширення мікобактерій туберкульозу, переважно з кров’ю, з первинного вогнища, яке зазвичай формується в органах дихання. Серед позалегеневих форм виділяють туберкульоз кісток і суглобів, зовнішніх лімфатичних вузлів, урогенітальної сфери, менінгіальних оболонок шкіри, очей та інших органів, а також міліарний туберкульоз — найскладніший та найважчий вияв недуги, що уражає одночасно різні частини тіла.
Згадані форми відрізняються від легеневої не тільки місцем патологічного процесу, але й особливостями перебігу хвороби, епідеміології та клінічних проявів. Захворювання виявляють переважно на пізніх стадіях. Нерідко це призводить до втрати функцій ураженого органа. Це пояснюється, з одного боку, об’єктивними труднощами діагностики, а з іншого — недостатньою поінформованістю лікарів загальної практики про специфіку патології.

Про особливості лікування
Згідно з програмою боротьби з туберкульозом найбільш важливим є зосередження уваги на особах з позитивним мазком мокротиння, тому що вони можуть інфікувати інших. До того ж таким пацієнтам, якщо вони не лікуються, загрожує небезпека померти від цієї хвороби.
Небезпечними для оточення є й хворі на туберкульоз, які не завершили повного курсу лікування: вони залишаються джерелом інфекції. Крім того, такі пацієнти шкодять і собі, бо повторне лікування буде набагато складнішим.
Для лікування необхідною є госпіталізація профільних медичних закладів. Пацієнти, котрі лікувалися більш як місяць, а потім перервали курс, наражають себе на ймовірність виникнення резистентності (стійкості збудника) до протитуберкульозних препаратів, тому потребують посиленого лікувального режиму.

Як уберегтися?
Заступник директора Інституту фтизіатрії і пульмонології АМН України Василь Мельник наголошує, що кожна людина мусить пам’ятати: зараження туберкульозом найчастіше відбувається під час спілкування з хворою людиною при вдиханні мікобактерій з дрібними краплями мокротиння та слини, а також внаслідок вживання продуктів з хворої на туберкульоз худоби, риби, птиці. Інфікування може відбуватися тоді, коли мікобактерії туберкульозу потрапляють в організм з пилом, через предмети вжитку, посуд, постіль, папери тощо. Найчастіше хворіють люди зі зниженим імунітетом внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, захворювань щитоподібної залози, недостатнього харчування, поганих житлових умов, виснажливої праці тощо.
Тому з метою профілактики туберкульозу потрібно уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз, людьми і тваринами, бездомними тваринами, користуватися не своїми предметами особистої гігієни, вести здоровий спосіб життя (регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не курити, не вживати алкоголю, наркотиків), докласти зусиль, аби їжа була поживною, багатою на вітаміни, білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини. Щоб не захворіти на цю недугу, не варто купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу, регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщенні, оберігати себе від ВІЛ-інфекції (уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом).
Професор Василь Мельник наголошує, що чим раніше виявлено хворобу, тим ефективнішим є її лікування. Тому батьки мають подбати, щоб їхній дитині раз на рік зробили пробу Манту. Дітям 7-ми і 14-річного віку необхідне повторне щеплення вакциною БЦЖ, якщо в них негативна проба Манту. А дорослі мають пам’ятати про те, що раз на два роки належить пройти флюорографію грудної клітки.

Світло надії
У березні 2007 року Президент Віктор Ющенко підписав Закон України «Про затвердження загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007–2011 роках». Таким чином, уперше національна програма боротьби з цієї недугою схвалена як закон. Це свідчить про те, що питання подолання епідемії туберкульозу є одним з пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку.
На виконання п’ятирічної програми загалом виділено 1207 млн 330 тис. грн. На 2007 рік асигновано вдвічі більше коштів, ніж торік. В МОЗ України сподіваються, що зважаючи на актуальність проблеми епідемії туберкульозу в державі та майже жалюгідний матеріально-технічний стан протитуберкульозних закладів, ухвалення закону дасть можливість поліпшити організаційні заходи, спрямовані на виявлення та лікування хворих на туберкульоз, що має ефективно вплинути на основну ланку епідемічного процесу — джерело інфекції.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • САМОТНІСТЬ — СМЕРТЕЛЬНА НЕДУГА?
  • СИНЦІ ПІД ОЧИМА. ЯК ЇХ ПОЗБУТИСЯ?
  • ГРЕЧКА — ДУЖЕ ПОЖИВНИЙ ПРОДУКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».