Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ЯК ЖИВЕТЬСЯ ПЕНСІОНЕРУ В СЛОВАЧЧИНІ?
Складна демографічна ситуація змусила в багатьох країнах вдатися до реформування пенсійної системи. Три роки тому розпочалась така реформа і в Україні. Чимало вже зроблено, але ще більше належить зробити. Аби зрушення в цій сфері були ефективними і не траплялося прикрих промахів, варто аналізувати досвід інших країн у цій царині, вибирати найкраще й адаптувати до власних умов.

Приміром, у Словацькій республіці функціонує трирівнева пенсійна система. Тут набрав чинності новий закон, відповідно до якого реформовано солідарну систему пенсійного страхування та запроваджено другий рівень пенсійної системи — обов’язкову накопичувальну схему з регламентованими внесками.
Досі жінки в Словаччині виходили на пенсію у 53–57 років (залежно від кількості дітей), чоловіки — у 60 років. Після старту реформи пенсійний вік для жінок та чоловіків вирішено підвищити до 62 років (поступово, додаючи по дев’ять місяців на рік). Нині чоловіки виходять на пенсію в 62 роки, а жінки в такому віці ставатимуть пенсіонерками в 2014-му. У солідарній системі розмір пенсії за 40-річного страхового стажу становить 50 відсотків заробітної плати, а її середній розмір сягає 47% зарплати. Під час запровадження другого рівня пенсійної системи визначено, що сума страхового внеску для роботодавця і найманого працівника становитиме дев’ять відсотків.
Обов’язковими учасниками накопичувальної системи є громадяни, які тільки-но почали працювати. Для тих, хто вже має страховий стаж, передбачено право вибору — брати участь в одному чи у двох рівнях пенсійної системи.
На жаль, на початку реформи недержавні пенсійні фонди, які беруться до адміністрування обов’язкових страхових внесків, найняли недобросовісних агентів, які давали непрофесійні консультації щодо переваг пенсійної системи другого рівня. Через це до участі в другому рівні пенсійного страхування були залучені працівники передпенсійного віку, в яких розмір виплат з двох пенсійних систем буде меншим, ніж був би з першого рівня. У дворівневій системі вирішили взяти участь удвічі більше застрахованих громадян, ніж очікувалося.
Значну увагу в Словацькій республіці, як і в деяких інших європейських країнах, надають створенню безпечних робочих місць, аби зберегти здоров’я працівників. У рамках добровільного пенсійного страхування роботодавці обов’язково сплачують внески до приватних пенсійних фондів на користь найманих працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та важкими умовами. Участь у третьому рівні пенсійного страхування є добровільною.
Третій рівень впроваджено з 1996 року як додаткове пенсійне забезпечення для тих, хто працював у шкідливих умовах у приватному секторі, виконуючи ризикові роботи третьої та четвертої категорії. Цих громадян приведено до єдиного пенсійного віку ще до початку реформи. Пільгові пенсії ліквідовано. Пенсійні внески третього рівня сплачуються до страхових компаній, які функціонують у формі акціонерних товариств. Працедавці зобов’язані перераховувати внески на третій рівень за осіб, зайнятих на ризикових роботах. А самі працівники можуть сплачувати внески за бажанням (мінімальний розмір внеску — 2% останнього заробітку).
Згодом законом дозволили переказувати внески і на рахунки працівників, не зайнятих на ризикових роботах. Для них роботодавець перераховує кошти тільки якщо сам працівник захоче сплачувати внески до третього рівня.
Законом визначені умови здійснення виплат з накопичень третього рівня, найважливіша — сплата внесків упродовж п’яти років. Решта обумовлюється в колективних угодах (у тому числі й розмір внесків роботодавця до третього рівня). Якщо на підприємстві чи в установі немає профспілкової організації, укладається угода між працівником і роботодавцем. У ній передбачено умови сплати внесків, їхній розмір, умови виплат. Якщо тривалість сплати внесків менша від п’ятьох років — працівник отримує кошти як компенсацію за роботу.
Державні службовці також сплачують внески за третім рівнем. Приміром, міністерство праці, соціальних справ та сім’ї переказує не більш як 600 словацьких крон за працівника, незалежно від його заробітної плати.
Як правило, роботодавці самі обирали адміністраторів, які працювали з пенсійними коштами. Потім їм надали право укладати договори з кількома адміністраторами. А працівник може обирати одного з тих адміністраторів, з якими роботодавець підписав угоди.
Законодавством передбачено, що громадянин раз на два роки має право переходити до іншого пенсійного фонду. За такий перехід сплачується 500 словацьких крон (15,15 дол.), які надходять до державної агенції соціального страхування і спрямовуються на перший рівень.
Третій рівень — єдина в Словаччині система, яка узгоджується з принципом універсальності. Для отримання ліцензії адміністратора компанії потрібно, аби до кінця періоду, який триває 2,5 роки, компанія мала 500 тис. клієнтів.
Державний нагляд доручено Національному банку. На жаль, він не забезпечує ефективного контролю, тож готується законопроект, відповідно до якого держнаглядом на третьому рівні займатиметься Національна інспекція праці. Аби заохотити роботодавців до участі у пенсійному страхуванні найманих працівників, їм надають податкові пільги. Уніфіковані, нині вони становлять 6% для всіх роботодавців. Для працівників, які сплачують пенсійні внески, оподатковуваний дохід автоматично зменшується на 12 000 словацьких крон. Пенсійні виплати не оподатковуються, однак стягається податок з інвестиційного доходу.
Нині міністерство праці, соціальних справ та сім’ї Словацької республіки опрацьовує пропозиції з удосконалення законодавства першого та другого рівнів пенсійного страхування. Пропонуються заходи, які дадуть змогу покращити виплати пенсій у солідарній системі, ліквідувати заборгованість. Передбачена можливість для громадян, яким не вигідно брати участь у другому рівні, повернутись до першого. А тим, хто не встиг ухвалити рішення про участь у другому рівні, надати для роздумів ще шість місяців. Пропонується також скасувати обмеження максимальної величини заробітку, з якого сплачуються страхові внески (нині вона дорівнює трьом розмірам середньої заробітної плати), натомість встановити більш жорсткі умови передчасного виходу на пенсію.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МОНОПОЛІСТ ГНЕ СВОЄ
  • У ВУЗ — ЧЕРЕЗ... ТЕНДЕР?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».