Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УВАГА: ДІТИ!
ПЛАСТ — ЦЕ ДОБРИЙ ВІДПОЧИНОК
«Скляшка» — так прозвали улюблену аудиторію студенти Києво-Могилянської академії — не знала капітального ремонту від часу будівництва в 1953 році. Можете уявити, в якому вона була стані? З ініціативи й за активної участі молоді всього за півроку аудиторія перетворилася в приміщення, аналогів якому, як стверджують, немає в Україні — на «зелений» офіс.

Пластуни усіх країн, єднайтеся!
Хто такі пластуни? Пластуни — це скаути. Все мало колись свій початок і свою історію. Коли дивишся на сотні юнаків і юначок, котрі разом мандрують і таборують, майструють і бавляться в ігри, підкорюють маківки гір і долають швидкоплинні річки на байдарках та вітрильниках чи ширяють висотами на дельтапланах; коли дивишся на овіяні романтикою обличчя юнаків, котрі співають та мріють біля спільного вогнища,— інколи навіть не віриться, що пластова організація має вже понад 90-літню історію (датою заснування Пласту вважається день першої присяги гуртка при Академічній гімназії у Львові — 12 квітня 1912 року; зачинателями його були доктор Олександр Тисовський, син Івана Франка Петро Франко та Іван Чмола), а світовому скаутингу — 100 років.
Скаутів нині налічується понад 28 мільйонів дітей та молоді у 215 країнах світу. Це найпопулярніший молодіжний рух у світі, відкритий для всіх незалежно від їх походження, віровизнання чи то расової належності. Скаутинг — це не якась складна наука, а радше міжнародне братерство людей, котрі в своєму житті дотримуються ідеалів, принципів і методів, сформульованих його засновником Байданом Пауелем. Скаутинг — недержавний і неполітичний рух, мета якого — сприяти фізичному, інтелектуальному та духовному розвитку молоді для досягнення нею потенціалу відповідальних громадян місцевої, національної і міжнародної спільноти.
Пласт нині є наймасовішою, поширеною по всій Україні скаутською організацією, що має понад півтораста осередків майже в усіх областях, Автономній Республіці Крим, містах Києві і Севастополі.
Пластування (в тому числі таборування як важлива його частина) дає змогу відчути себе частиною природи, познайомитися з новими друзями, випробувати власні сили, а також через Велику Гру вивчити суспільні процеси — адже Пласт моделює доросле життя, додаючи до нього ідеалізму.
Виховні пластові програми в Україні спрямовані на розвиток морально-духовних та фізичних здібностей таборовиків, молодь вчиться долати труднощі, виживати серед природи. Під час щоденних таборових занять у формі забав, дискусій, практичних справ, спортивних змагань та вправ їхні учасники засвоюють навички з надання першої медичної допомоги, самодопомоги, природознавства, мандрівництва тощо, навчаються розв’язувати конфліктні ситуації, працювати в групі, формувати характер та загартовувати тіло.
Юнацькі табори в Україні зазвичай наметові, тобто живуть пластуни в наметах і переважно подалі від принад цивілізації. Їжу готують самі на вогнищі, під наглядом досвідченого інструктора. Програма перебування в пластунських таборах досить насичена, тож часу на байдикування немає. Удень — практичні заняття, вправи, спортивні змагання, увечері — ватри та вогники.

«Табір рідної землі» на берегах Лімниці
Під такою назвою в селі Вістова, що в Калуському районі Прикарпаття, діє пластовий табір. Звісно, він поступається відомому «Артеку»: відновлені споруди ще радянських часів, відреставровані дерев’яні альтанки, велике приміщення їдальні з характерними запахами шкільної кухні. Уже кілька років табір у Вістовій належить Івано-Франківській міській раді, і тут зазвичай відпочивають хлоп’ята та дівчатка з обласного центру.
Віднедавна у Вістовій українські пластуни орендують корпуси табору. Цьогоріч пластуни проводять тут уже свій третій відпочинок, поєднаний з навчанням. Усього в таборі 40 вихователів та 160 дітей віком від 8 до 12 років з Івано-Франківщини, Києва, Львова, Тернополя, Переяслава-Хмельницького, з Чернігівщини та Рівненщини.
Дозвілля тут організовано якнайкраще. У «Таборі рідної землі» для дітей молодшого віку основною метою є вивчення історії України та основних правил самостійної поведінки. Діти тут не лише бавляться в цікаві ігри, вивчають патріотичні пісні, слухають історичні оповіді, але й вчаться розвести ватру, розгорнути намет, належним чином спакувати наплічник, орієнтуватись на місцевості, передовсім у лісі, горах тощо. Є ще в дітей така цікава дисципліна, як «навчання вмілостей».
Зазначу, що тут не вітають відвідування батьками своїх чад, користування стільниковим зв’язком. Кажуть, що це лише негативно позначається на моральному стані пластунів, які впродовж десяти днів стають, у буквальному розумінні, однією сім’ю.

«Північ, Південь, Захід, Схід — українців повен світ!»
З пластунського табору на березі Лімниці їдемо у Ворохту, де відбувся завершальний гала-концерт ХІІ літнього табору для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Літній табір традиційно облаштовують серед чарівної карпатської природи у курортній Ворохті. Його діяльність фінансово підтримали канадський фонд «Дітям Чорнобиля» спільно з Міжнародним добродійним фондом «Нове покоління».
У «Літньому таборі-2007» відпочивають 450 дітей з різних куточків України, а також 70 українських та 40 канадських волонтерів-вихователів. Цього року акція проводиться під гаслом «Північ, Південь, Захід, Схід — українців повен світ!»
Програма табору має на меті допомогти дітям-сиротам стати активними громадянами, зробити позитивний внесок у розвиток української держави. Цього року в ній — майстерні для дітей: «Здорове Я», «Спортивне Я», «Духовне Я» і «Творче Я», навчання основних засад роботи на комп’ютері, крою та шиття на швейних машинках. Діти отримали також інформацію щодо потенційних ризиків роботи за кордоном та мали можливість ознайомитися з друкованими матеріали на тему протидії торгівлі людьми. А ще діти дізналися про стародавні українські традиції та звичаї гуцулів, ходили в походи в Карпати.

Іван ДМИТРІВ, Вістова—Ворохта— Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАДЛЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».