Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
СБУ ПРОТИ ЕКОНОМІЧНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ
Протягом 2007 року завдяки операціям, проведеним співробітниками департаменту контррозвідувального захисту економіки Служби безпеки України до державного сектора економіки повернуто більше 300 мільйонів гривень, зокрема до державного бюджету — майже 15 мільйонів. За той самий період відвернено заподіяння економічних збитків державі в розмірі 11,5 мільярда гривень, крім того, оперативники СБУ викрили 107 фактів хабарництва.

Так, 16 серпня слідчі СБУ порушили кримінальну справу за фактом протиправного заволодіння коштами державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на суму 3,3 мільйона гривень. Правоохоронці з’ясували, що під час державних закупівель обладнання для вітчизняних атомних електростанцій посадові особи компанії платили суми, що у 2–3 рази перевищували відпускні ціни офіційних дилерів російських підприємств — виробників цього обладнання. До злочинної схеми були залучені понад десять фіктивних фірм, зареєстрованих у різних регіонах України. Цей злочин кваліфіковано за статтею 191 Кримінального кодексу України — привласнення майна в особливо великих розмірах, скоєне організованою групою шляхом зловживання службовим становищем. Такі дії караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.
Аналогічні оборудки, але на дещо меншу суму — 1,3 мільйона гривень, викрито в системі «Укрзалізниці». Там у розкраданні під виглядом державних закупівель транспортної техніки брали участь посадові особи Міністерства транспорту та п’ять фіктивних фірм.
Ще одне вагоме досягнення оперативників пов’язане з перевіркою фінансово-господарської діяльності відкритого акціонерного товариства «Українське дунайське пароплавство». Працівники спецслужби виявили, що керівники цього підприємства намагалися штучно довести його до банкрутства, для чого вивели за кордон 143 кораблі під управління групи панамських та мальтійських офшорних компаній. Завдяки вчасному втручанню правоохоронних органів, судна знову перебувають в управлінні Дунайського пароплавства, а до державного сектора економіки таким чином повернуто 110 мільйонів гривень.
У сфері боротьби з незаконною контрабандою відзначилися працівники Управління СБУ у Львівській області. У тісній взаємодії з Національним бюро Інтерполу та правоохоронними органами Польщі вони перекрили канал, яким до України потрапляли високоліквідні товари без будь-якого контролю митників по обидва боки кордону. До цього злочину виявилися причетними дехто з жителів прикордонного регіону, котрі брали участь у протизаконній діяльності протягом тривалого часу. Зокрема, викрито жителя Львівщини, котрий за підробленим дорученням отримав на одному з митних складів польського міста Перемишль офісну копіювальну техніку на суму 1,3 мільйона гривень. Потім ці речі кількома вантажними автомобілями під виглядом зовсім іншого товару були перевезені через один з львівських пунктів пропуску через кордон.
Незвичайний злочин, пов’язаний з контрабандою, викрито на Луганщині. Кілька місяців тому прикордонники затримали легковий автомобіль, котрий прямував до Росії, й виявили в його потаємній схованці три мільйони доларів США. Слідчі СБУ порушили за цим фактом кримінальну справу та передали її до суду. Під час судового слідства група зловмисників сфальсифікувала докази про те, що валюта нібито була призначена для будівництва феросплавного заводу в Україні. На підставі підроблених матеріалів Артемівський районний суд міста Луганська прийняв рішення про повернення вилученої правоохоронцями валюти її колишньому власникові.
Однак оперативники з’ясували, що необхідних у таких випадках інвестиційних та проектних документів немає, земельної ділянки для будівництва заводу не надавали і з проханням про її виділення ніхто не звертався. Тож на додаток до кримінальної справи про контрабанду порушено ще й кримінальні справи щодо шахрайства та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом. Вилучені три мільйони доларів, визнані речовим доказом, зберігаються в державній установі.
А працівники Управління СБУ у Харківській області нещодавно викрили злочин, скоєний у сфері комп’ютерних та інформаційних технологій. Винуватцем виявився 23-літній хлопець, котрий працював маркетологом-аналітиком одного з приватних підприємств. Під виглядом інженера він обслуговував комп’ютерні мережі інших комерційних структур і, скориставшись неуважністю замовників, дізнався про особисті реквізити фірми, необхідні для доступу до її бази даних через Інтернет. Після цього зловмисник, підключившись до мережі зі свого домашнього телефона, заходив до чужої бази даних, і, користуючись викраденими паролями, переказував чужі гроші на свій рахунок. Хакера зупинили вчасно: його затримали на тому етапі скоєння злочину, коли він ще не встиг розпорядитися викраденими коштами. Саме тому проти хлопця порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу України, тобто лише за незаконне втручання в роботу комп’ютерів та комп’ютерних мереж.
Ще один злочин, пов’язаний з незаконним доступом до приватної інформації, викрито спецслужбою в Чернігові. Там припинено діяльність комерційної структури під прикриттям якої функціонувала злочинна група, яка незаконно здійснювала оперативно-розшукову діяльність «на замовлення», тобто прослуховувала телефонні розмови, вела зовнішнє спостереження, збирала компрометаційні матеріали на державних службовців та підприємців. У складі цього угруповання, до речі, були й колишні співробітники органів внутрішніх справ.
На озброєнні фірма мала значний арсенал сучасних технічних засобів для таємного отримання інформації, зокрема комплекс для моніторингу мереж стільникового зв’язку, апарати для підслуховування, відеокамери. Під час обшуку приміщень цієї комерційної структури вилучено аудіозаписи телефонних розмов та інші докази протиправної діяльності. За цим фактом слідчим підрозділом УСБУ в Чернігівській області порушено кримінальну справу за статтею 359 Кримінального кодексу України — незаконне використання спеціальних технічних засобів для негласного отримання інформації.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ГІПСОВИЙ МОБІЛЬНИК
  • ЗАМІСТЬ ТРЬОХ ТИСЯЧ ДОЛАРІВ ХАБАРНИК ОТРИМАВ ТРИ РОКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».