Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЄВРОПА СТАРТУВАЛА
Футбольні вболівальники повертаються на стадіони. Після літньої перерви стартували чемпіонати Німеччини та Великої Британії. Деякі команди на Туманному Альбіоні встигли провести по дві зустрічі. Не за горами й старт чемпіонату в Іспанії. Минулими вихідними був зіграний перший матч за Суперкубок.

Велика Британія
У першому матчі англійської Прем'єр-Ліги зустрічалися «Астон Вілла» та «Ліверпуль». У стартовому складі «Ліверпуля» вийшов лише один новачок — нападник збірної Іспанії Фернандо Торрес, придбаний у мадридського «Атлетіко» за двадцять мільйонів фунтів. Ше один новачок «Ліверпуля» — нападник збірної України Андрій Воронін залишився на лаві запасних. На початку зустрічі голкіпер гостей Хосе Рейна парирував гарматний постріл Крейга Гарднера. Проте «Ліверпуль» доволі швидко налагодив гру в середині поля і на сімнадцятій хвилині створив перший небезпечний момент: Фернандо Торрес пробив над поперечиною. Незабаром Стюарт Тейлор, голкіпер «Астон Вілли», відбив небезпечний удар Джеррарда. Через кілька хвилин гольовий шанс не реалізував Фернандо Торрес. Тиск «Ліверпуля» на 36-й хвилині завершився забитим голом. Тейлор парирував черговий удар Фернандо Торреса, але захисник господарів Лаурсен влучив у ворота своєї команди.
Після перерви «Ліверпуль» упевнено контролював м'яч, а в господарів поля абсолютно не ладилася гра в атаці. Ближче до кінця матчу гості мали величезну перевагу, однак не реалізували своїх шансів. У підсумку ледве не сталася справжня драма. На 84-й хвилині в простій ситуації Каррагер зіграв рукою в межах свого штрафного майданчика, за що й отримав покарання — пенальті у бік воріт його команди, яке чітко реалізував Беррі. Однак капітан гостей Джеррард урятував «Ліверпуль» — через дві хвилини саме він заробив штрафний і бездоганно пробив у верхній кут.
Двоє інших фаворитів першості — «Челсі» та «Арсенал» також розпочали з перемог. «Челсі», здолавши на рідному газоні «Бірмінгем», встановив новий рекорд: у рамках Прем'єр-ліги на своєму стадіоні лондонці не зазнавали поразки впродовж 64 матчів поспіль. Раніше рекорд належав «Ліверпулю», який встановив його в сезонах 1978–1981 років. Головний тренер «Челсі» Жозе Моуріньо також став рекордсменом: він не програє 99 домашніх поєдинків поспіль. Моуріньо зазнав поразки у 2002 році, коли очолювана ним «Порта» поступилася португальській «Бейрі». Рекордна гра «Челсі» була не однозначною. Команда Жозе Моуріньо в першому таймі мала перевагу, але спромоглася пропустити аж два голи й піти на перерву за рахунку 2:2. У другій половині зустрічі гравці «Челсі» не припускалися помилок у захисті і забили переможний гол — ударом здалеку відзначився Майкл Ессьєн. У заявку на цей поєдинок не потрапили Ар'єн Роббен та Андрій Шевченко.
«Арсеналу» знадобилися два голи, забиті впродовж останніх шести хвилин протистояння, щоб позбавити «Фулхем» сенсаційної перемоги. Гості відкрили рахунок уже на першій хвилині — грубої помилки припустився німецький воротар Йєнс Леманн, який подарував гол Хілі. Пропущений м'яч не збентежив гравців «Арсеналу», однак організована оборона «Фулхема» не давала змоги господарям поля створювати достатню кількість небезпечних моментів. Відігрався «Арсенал» наприкінці матчу. На 84-й хвилині Коло Туре «заробив» одинадцятиметровий удар, який чітко реалізував Ван Персі. А переможну крапку поставив білорус Глєб.
А ось для нинішнього чемпіона — команди «Манчестер Юнайтед» новий сезон у Прем'єр-лізі розпочався неуспішно. Команда Алекса Фергюсона, не реалізувавши близько десяти стовідсоткових гольових шансів, не зламала захисту «Рідінга» на стадіоні «Олд Траффорд». «Манчестеру» не допомогло навіть те, що після вилучення Дейва Кітсона останні хвилини зустрічі гості відіграли в меншості. Окрім того, «Манчестер» очікувала ще одна неприємність — наприкінці першого тайму через травму поле залишив нападник збірної Англії Вейн Руні. Таким чином, «Манчестер» став єдиною командою з великої четвірки, яка в стартовому турі не здобула перемоги.
Результати всіх матчів туру: «Челсі» — «Бірмінгем» — 3:2, «Арсенал» — «Фулхем» — 2:1, «Манчестер Юнайтед» — «Рідінг» — 0:0, «Астон Вілла» — «Ліверпуль» — 1:2, «Сандерленд» — «Тоттенхем» — 1:0, «Болтон» — «Ньюкасл» — 1:3, «Дербі Каунті» — «Портсмут» — 2:2, «Евертон» — «Віган» — 2:1, «Мідлсбро» — «Блекберн» — 1:2, «Вест Хем» — «Манчестер Сіті» — 0:2.
Другий тур першості подарував вболівальникам ще одну несподіванку. «Манчестер Юнайтед» так і не оговтався після першого туру і в другій зустрічі також зіграв внічию. Цього разу манкуніанці не змогли обіграти на виїзді «Портсмут». А от «Челсі» й далі здобуває очки. Лондонці на виїзді переграли «Рідинг».
Результати всіх матчів другого туру: «Бірмінгем» — «Сандерленд» — 2:2, «Фулхем» — «Болтон» — 2:1, «Манчестер Сіті» — «Дербі Каунті» — 1:0, «Портсмут» — «Манчестер Юнайтед» — 1:1, «Рідинг» — «Челсі» — 1:2, «Віган» — «Мідлсбро» — 1:0, «Тоттенхем» — «Евертон» — 1:3.

Німеччина
У матчі-відкритті німецької Бундесліги зійшлися чемпіони країни «Штуттгарт» і володар другого місця — «Шальке». Рахунок у поєдинку відкрили гості. На 25-й хвилині грузин Леван Кобіашвілі пробив по воротах господарів — м'яч від захисника «Штуттгарта» Роберто Хілберта залетів у сітку. Проте в другому таймі «червоні» протягом трьох хвилин провели два м'ячі та вийшли вперед. Однак гості врятували свою команду — 2:2. Дубль нападника збірної Німеччини Мирослава Клозе і влучний удар Луки Тоні принесли оновленій «Баварії» впевнену перемогу над «Ганзою». Впродовж поєдинку перевага була на боці мюнхенського клубу, який не дозволив новачкам Бундесліги створити жодного небезпечного моменту біля воріт Олівера Кана. Стартовий матч «Баварії» перетворився на бенефіс колишнього нападника «Вердера» Клозе, який організував усі три голи у ворота гостей. Після провального минулого сезону, у якому команда посіла лише четверте місце і не потрапила до Ліги чемпіонів, керівництво мюнхенського клубу зважилося на кардинальні перестановки. «Баварія» придбала кількох зіркових футболістів, зокрема Франка Рібері, Тоні та Клозе, заплативши за трансфери понад 70 мільйонів євро. При цьому всі клуби Бундесліги разом узяті витратили 170 мільйонів євро. Природно, що після таких важливих придбань «Баварію» вважають головним фаворитом чемпіонату.
Результати інших матчів: «Бохум» — «Вердер» — 2:2; «Байєр»— «Енергі» — 0:0, «Ганновер» — «Гамбург» — 0:1, «Айнтрахт» — «Герта» — 1:0, «Вольфсбург» — «Армінія» — 1:3.

Іспанія
«Севілья» на своєму полі перемогла мадридський «Реал» у першому матчі за суперкубок Іспанії. Луїш Фабіано зіпсував головному тренерові «галактікос» Берндові Шустеру дебют в офіційних поєдинках. На 27-й хвилині він реалізував пенальті й приніс перемогу «Севільї» з рахунком 1:0. Зустріч у відповідь у Мадриді призначено на 19 серпня.

Михайло МИХАЙЛІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРША ПЕРЕМОГА «ДИНАМО»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».