Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
«ТИХЕ ПОЛЮВАННЯ»: Є ЖЕРТВИ
Анатолій Миколайович — мій добрий знайомий — є заядлим грибником: йому вже за шістдесят, а «тихим полюванням» він захоплюється ще зі школи. У Козелецькому районі, що на Чернігівщині, всі ліси сходив. Односельці вважають його людиною, яка добре знається на грибах і часто звертаються до нього по пораду: чи варто споживати деякі з них. Проводячи «експертизу», чоловік ніколи не помилявся. А торік сам ледь не став жертвою дарів лісу.

— Я назбирав грибів, дружина приготувала їх і ми залюбки повечеряли ними,— згадує чоловік.— А десь опівночі прокинувся від нестерпного болю в животі, мене нудило, підвищилася температура. Словом, я зрозумів, що справи кепські...
— Ви дуже вчасно приїхали,— сказали в районній лікарні, оглянувши хворого.— Ще кілька годин і вже ніхто б вам не допоміг.
Діагноз, який собі поставив потерпілий, підтвердився: отруєння грибами...
— Торік в Україні зареєстровано 620 випадків отруєння грибами,— розповідає головний спеціаліст Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Наталя Цушко.— Постраждало також понад 100 дітей. Люди свідомо ризикують і власними життями, і життями своїх рідних і близьких, пригощаючи їх грибними супами та іншими стравами. Звісно, що гриби не лише можна, а й потрібно збирати, але спочатку не завадило б теоретично ознайомитись з їхніми видами, навчившись по книгах відрізняти справжні від несправжніх, визначати отруйні. А ще — перші походи в ліс мають бути у супроводі досвідчених грибників, хоча й вони не застраховані від помилок.
...Подружжя пенсіонерів, жителів одного з сіл Київщини мало не щодня ходило по гриби: отримуючи мізерні пенсії, ці люди не так відпочивали в лісі, як розв'язували для себе продовольчу проблему. Натрапивши якось на цілу галявину грибів, яких ніколи не бачили, наповнили ними кошики. Відваривши, вони їх посмажили і з'їли. Наступного дня знову набрали «незнайомців». І так кілька разів поспіль. Але після чергової грибної трапези обом стало зле. Викликали «швидку», яка доправила їх до реанімаційного відділення лікарні. Заходи, вжиті лікарями, виявилися безрезультатними, хворих відвезли до київського спеціалізованого закладу, де надають допомогу тим, хто отруївся грибами. Але жінку і там не змогли врятувати...
За словами Наталі Цушко, яка, до речі, добре розуміється на грибах, їхнє збирання є справжнім мистецтвом. Але навіть досвідчений грибник може припуститись помилки. Бо відрізнити їстівні від отруйних можна лише в комплексі їхніх зовнішніх ознак, найбільш притаманних серед того чи іншого виду. Ми нерідко збираємо гриби де-небудь, наприклад, уздовж залізничних колій, автомагістралей, поблизу промислових підприємств, звалищ сміття, складів, де зберігаються пестициди. А цього категорично не можна робити, оскільки там «дари лісу» просякнуті токсичними речовинами, вміст яких, трапляється, перевищує допустимі норми в десятки разів. Деякі з них мають так званих двійників — наслідок процесу мутації, розпізнати їх досить важко. До речі, серед отруйних є і такі, отрута яких діє повільно, тобто симптоми біди проявляються через 2–3 дні після вживання. Це, зокрема, зелений мухомор, або, як його ще називають, бліда поганка, що дуже схожа на печерицю і сироїжку. Дехто для того, аби з'ясувати, чи є серед зібраних грибів отруйні, кидає в каструлю, де вони варяться, цибулину, вважаючи, що за їхньої наявності вона обовязково потемніє. Це хибна думка. Особливу небезпеку, зокрема й для досвідчених грибників, становить так звана бліда поганка — найбільш небезпечний з отруйних грибів, оскільки містить смертельну отруту — фалоїдин, який залишається токсичним навіть після термічної обробки при температурі 100 градусів! Ця отрута, потрапивши до організму людини, за 2–3 години майже повністю руйнує печінку й нирки, практично не залишаючи шансів на порятунок.
Для того, аби звести до мінімуму ризик стати жертвою «тихого полювання», вже приготовлені страви потрібно зберігати в емальованому посуді не більш як 24 години, і тільки в прохолодному місці.
Слід пам'ятати, що будь-які гриби дуже багаті на речовини, які важко засвоюються організмом. Під час приготування гриби потрібно кришити на дрібнесенькі шматочки, бо ж грибна клітковина не перетравлюється, заважаючи доступу харчових соків у шлунок. З цієї причини, зазначає Н. Цушко, людям літнього віку доцільно відмовитись від страв, які містять багато грибів.
Найбільше грибників можна зустріти в лісах України восени. Але вже є перші жертви. Наприклад, на Луганщині та Дніпропетровщині отруїлося понад 20 чоловік, серед яких і діти.
Що ж потрібно робити людині, яка відчула, що отруїлася грибами? Куди звертатися по допомогу?
Ці запитання я адресував лікареві одного з підрозділів «швидкої допомоги» столиці Олександру Веприку.
— Ні в якому разі не вдаватись до самолікування: слід негайно звертатись до лікаря. Часто рахунок іде на хвилини. Очікуючи «швидку», доцільно промити шлунок водою, додавши до неї активованого вугілля,— говорить Олександр Михайлович.— Можна також використати і рицинову олію або ж сульфат магнію, але тільки після того, як промиєте хворому шлунок. Для повного очищення варто вдатись і до клізми. Побутує думка, що алкоголь нейтралізує отруйні гриби, якщо вони потрапили в організм! Помилковий погляд! Оковита в таких випадках не допомагає, а лише ускладнює стан жертви, сприяючи всмоктуванню токсинів. А ось чай або каву, промивши як слід хворому шлунок, можна давати.
Ласувати грибами полюбляє малеча,— веде далі лікар.— Проте вона найбільш вразлива, мені відомі випадки, коли після вживання грибних страв дорослі добре почувалися, а ось дітей доводилося доправляти до лікарень. Річ у тім, що у їхньому організмі немає ферментів, що сприяють перетравленню грибного білка. Не раджу надто ласувати ними й літнім людям, бо у них імунітет ослаблений.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТРИВОГА НАВЧАЛЬНА, РЕЗУЛЬТАТ ПОВЧАЛЬНИЙ
  • ОБЕРЕЖНО, ФАЛЬШИВКА!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».