Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
КОГО ВВАЖАТИ БЕЗРОБІТНИМ?

«Шановна редакціє! Час від часу повідомляєте про рівень безробіття, про зареєстроване безробіття. Але звичайному читачеві це мало про що говорить. Чи не могли б ви на сторінках своєї газети чіткіше роз’яснити ці премудрості, написати про те, кого слід вважати безробітним?»
Олександр КУЩ, Миколаївська область

Почнемо з того, що Міністерство праці та соціальної політики України, Державний центр зайнятості постійно роз’яснюють, як розраховують і використовують показники, що характеризують ситуацію з безробіттям в Україні. Інша справа, що ті, хто пише на ці теми, не завжди грамотно й зрозуміло доносять це до читача. Як наслідок, люди не тільки плутаються в термінах, а й не знають справжньої ситуації з безробіттям у державі. Отож маємо дати роз’яснення з цього приводу.
Основним джерелом для визначення реальних масштабів зайнятості та безробіття є вибіркові обстеження населення з питань економічної активності, які проводяться в Україні органами державної статистики щомісяця.
Загальний стан безробіття в країні та її регіонах характеризує показник «Рівень безробіття (визначається за методологією МОП)». Він розраховується (у відсотках) як відношення чисельності безробітних до економічно активного населення (робочої сили). Цей показник використовується для оцінки ситуації на ринку праці України, в тому числі порівняно з іншими державами світу, для прогнозування, розробки й оцінки програм соціально-економічного розвитку, зайнятості, для макроекономічних розрахунків, наукових розробок, міжнародних зіставлень тощо. Отже, рівень безробіття — це частка безробітних, зареєстрованих у службі зайнятості. Певна річ, цей показник не дає повної уяви про масштаби безробіття, бо не всі, хто не має роботи, звертаються до служби зайнятості, має місце приховане безробіття. Рівень зареєстрованого безробіття — це показник, скільки людей звернулося до служби зайнятості.
В останні роки рівень безробіття в Україні неухильно скорочується. Якщо 2000 року він дорівнював 11,6 відсотка, то за 2006 рік становив 6,8 відсотка. За даними Державного комітету статистики, скажімо в першому кварталі 2007 року ситуація на ринку праці поліпшилася: чисельність зайнятого населення віком 15–70 років, порівняно з відповідним періодом попереднього року, збільшилась на 104,3 тис. осіб і становила 20,5 млн осіб. Рівень зайнятості населення віком 15–70 років зріс із 57,1 до 57,6%.
Чисельність безробітних згаданим віком (за методологією МОП), за означений період зменшилась на 110,7 тис. і становила 1,6 млн осіб. Рівень безробіття загалом в Україні скоротився з 7,9 до 7,4% економічно активного населення віком 15–70 років, і відповідає середньому рівню безробіття в країнах Євросоюзу (27 країн). Зростання обсягів і рівня зайнятості та зменшення обсягів і рівня безробіття відбулося в усіх регіонах України. Скажімо, рівень безробіття, наприклад, в Іспанії становив 8,2%, у Франції — 8,8, у Словаччині — 11,1, у Польщі — 11,8%.
Слід зазначити, що безробітні можуть шукати роботу самостійно або за допомогою державної служби зайнятості. У січні— травні поточного року послугами центрів зайнятості скористалося майже 1,5 млн незайнятих громадян і 157,4 тис. роботодавців. Чисельність громадян, працевлаштованих за направленням служби зайнятості у звітному періоді 2007 року становила 470,4 тис. осіб, але порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилась на 26,1 тисячі. Станом на початок червня 707,7 тис. незайнятих громадян продовжували шукати роботу за допомогою служб зайнятості.
Для забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня громадян, що шукають роботу, потребам ринку праці та конкретним вимогам роботодавців у січні— травні 122,0 тис. безробітних за направленням державної служби зайнятості проходили професійну підготовку, перепідготовку або підвищували кваліфікацію (на 16,3 тис. більше, ніж у січні—травні торік). Рівень охоплення безробітних громадян професійним навчанням зріс із 7,9 до 10,3%.
Організація громадських робіт дає змогу деяким категоріям громадян, особливо тим, хто перебуває в стані безробіття тривалий час, відновити трудові навички, іноді отримати постійну роботу, а також поліпшити своє матеріальне становище. Чисельність громадян, які взяли участь в оплачуваних громадських роботах збільшилась порівняно з січнем— травнем минулого року на 11 тис. осіб і становила 188,6 тисяч.
Кого слід вважати безробітним? Людину, котра не має роботи, зареєстрована в службі зайнятості, активно її шукає і готова в будь-який момент стати до праці.
До речі, нині в банку даних служби, покликаної допомагати безробітним, 860 тис. вакансій: потрібні електрозварники, слюсарі, токарі, столяри, водії, медпрацівники, вчителі, продавці. Дехто нарікає, що там зарплата на рівні 500 грн. Але ж коли не має роботи і засобів до існування, мабуть, згодиться будь-яка робота.
також у паперовій версії читайте:
  • ПІЛЬГИ ІНВАЛІДАМ
  • АЛІМЕНТИ ВІДРАХОВУЮТЬСЯ З УСІХ ВИДІВ ДОХОДУ
  • ТУРБОТА ПРО НЕЗАХИЩЕНИХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».