Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ЗА БРЕНД НАЛЕЖИТЬ ПЛАТИТИ...
У Полтавському військовому інституті зв’язку панує невеселий настрій. Офіцери і курсанти, котрі там служать й навчаються, дізналися, що їхній інститут «розжалувано» до факультету військових засобів зв’язку військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».

Переходу під «дах» відомого столичного університету, здається, полтавці не дуже зраділи, адже за право навчатися під його брендом зв’язківцям доведеться чимось розплачуватися. Офіцерам, які викладають тут, загрожує скорочення з можливим наступним звільненням із армії. Майже половина цивільних спеціалістів, котрих в інституті близько чотирьох сотень, втратять роботу. Батьки цивільних слухачів, які віднедавна навчаються у військовому інституті, побоюються за сімейний бюджет, бо тепер доведеться сплачувати за навчання їхніх чад значно більше. Щоправда, затвердженого вгорі штатного розпису в інституті ще не бачили. Надійшли тільки «рекомендації» до штатної структури майбутнього факультету, розповідає в. о. заступника начальника інституту з гуманітарних питань підполковник Сергій Кузь. За його підрахунками, скорочення торкнеться майже половини нинішнього складу військового інституту.
Командування закладу намагається пом’якшити наслідки рішення. Приміром, аби не звільняти офіцерів, серед яких чимало безквартирних і таких, хто не має права на пенсію, батальйон забезпечення навчального процесу переведуть до складу об’єднаного Центру з підготовки фахівців військ зв’язку, що дислокується в Полтаві. За словами офіцера, новий факультет, на який перетворюється інститут, потребуватиме лише 110 офіцерів, близько семи— десяти офіцерів прилаштують у Центрі зв’язку. Яка доля чекатиме решту з 250 офіцерів, котрі служать в інституті, не відомо...
Побоюються наслідків реформування й батьки студентів. Якщо курсанти навчаються коштом держави, то це для «цивільного» слухача у Полтавському військовому інституті зв’язку дотепер обходилося їхнім батькам у 4200 гривень на рік. Після того, як інститут понизили в ранзі до факультету київського ВНЗ, платити доведеться за столичними цінами. Відомо, що рік навчання студента в «КПІ», до якого тепер «прописали» і полтавчан, коштує в межах 10 тисяч гривень. Проте, як стверджує С. Кузь, для студентів полтавського факультету встановили плату — 6,5 тисячі гривень, але таке компромісне рішення, очевидно, влаштовує далеко не всіх батьків, адже для багатьох із них 2300 грн — не зайві в сімейному бюджеті.
Як і коли все владнається у військовому інституті-факультеті? Підполковник С. Кузь каже, що Полтавський військовий інститут зв’язку існуватиме до 31 грудня 2007 року. Першокурсники-курсанти (їх майже 60) нині навчатимуться в Києві. Курсанти ІІ–V курсів довчатимуться у Полтаві, але дипломи одержать київського університету. Студенти, як і раніше, навчатимуться у Полтаві, маючи статус слухачів київського «політеху».

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • СТАНЕМО КОНТРАКТНИКОМ — І ТИ, І Я
  • БРАТЕРСТВО ПО КРОВІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».