Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РИЗИКОВАНА ОЩАДЛИВІСТЬ ЛУЧЕСКУ
Футбольний віце-чемпіон України донецький «Шахтар» оформив путівку до третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА, у якому зустрінеться з австрійським «Зальцбургом». Київське «Динамо» на цій же стадії змагань отримало сенсаційного суперника — боснійський клуб «Сараєво».

Валідольний «Шахтар»
Гірники змусили своїх прихильників хвилюватися. Після класної виїзної перемоги над вірменським «Пюніком» з рахунком 2:0 румунський наставник «Шахтаря» Мірча Луческу і через об’єктивні, і через суб’єктивні обставини довірив місце в другому матчі тим футболістам, які нечасто з’являються в основному складі. Своє рішення головний тренер пояснив так: «Ми дбаємо про наступні ігри, зробимо певні перестановки в складі, дозволивши ще кільком гравцям відчути атмосферу Ліги чемпіонів. На поле вийдуть також і ті, хто грав у Стамбулі в товариському матчі з «Фенербахче». У тодішній грі ми перевірили цілу групу молодих гравців. Вони довели, що можуть виступати на високому рівні.
Є певні проблеми через травми. Не зможе взяти участь у поєдинку Фернандіньйо. Не до кінця відновився Кучер, мають ушкодження також Вукич і Бєлік. Ці чотири футболісти не гратимуть. Плюс наші новачки, які тренуються за спеціальною програмою — Ілсіньйо і Кастільйо. Не варто очікувати і на появу Лукареллі: цей тиждень італієць проводить за спеціальною програмою — ведеться робота над швидкістю і силою».
Утім, навіть і без цих виконавців склад «Шахтаря» видавався достатньо кваліфікованим для матчу-відповіді з вірменським чемпіоном. Та Луческу вчинив ще радикальніше, залишивши на лаві для запасних також Даріо Срну, Жадсона і Олександра Гладкого. У середу о 20-й годині за київським часом на поле Регіонального спорткомплексу «Олімпійський» вийшли такі виконавці: П’ятов у воротах, польові гравці Ткаченко, Рац, Левандовськи, Дуляй, Прийомов, Фомін, Брандао, Адріано, Хюбшман, Єзерський.
У складі вірменського клубу сталися не такі радикальні заміни: травмованого ще в першому матчі основного голкіпера Каспарова з перших хвилин замінив південноамериканський воротар Бордад; крім того, на поле вийшов темношкірий форвард Зейна.
Гравці «Шахтаря» непереконливо розпочали домашній поєдинок. Непоінформованому глядачеві могло навіть здатися, що грають команди одного рівня. А коли на 32-й хвилині м’яч після навісу з лівого флангу у виконанні Агвана Мкртчяна «знайшов» голову Геворга Газаряна, рахунок став 0:1.
Запахло «смаженим»: уже в наступній атаці Зейна потужно пробив з-поза меж штрафного майданчика, і від рівного рахунку за підсумками двох протистоянь гірників врятувала лише поперечка. Мірча Луческу зрозумів: час вдаватися до радикальніших кроків. Замість Фоміна й Адріано на полі з’явилися Жадсон і Гладкий.
На перерву команди пішли за рівного рахунку: Брандао використав неузгодженість дій захисників «Пюніка», перехопив м’яча, увійшов до штрафного майданчика і метрів з п’ятнадцяти пробив по-дворовому, «з носака» — 1:1.
А по перерві Жадсон і Брандао «накрутили» своїх опонентів на лівому фланзі, бразильський нападник віддав м’яч своєму українському колезі Гладкому, й Олександр не схибив — 2:1. Стало зрозумілим, що сенсації не станеться. На 52-й хвилині це стало ще очевиднішим, коли за гру прямою ногою, що могло спричинитися до важкої травми того ж таки Гладкого, поле залишив Артур Єдигарян.
Згодом донеччани безліч разів мали нагоду збільшити відрив, та рахунок залишився незмінним. На післяматчевій прес-конференції Мірча Луческу визнав, що переоцінив можливості кількох гравців своєї команди:
— Насамперед ми набрали важливі очки для рейтингу. Перший тайм був дуже поганим, просто жахливим. Гадаю, що в цьому є моя провина. Я подумав, що всі наші гравці можуть на міжнародній арені зіграти на високому рівні. Напевне, я помилився: вони ще занадто молоді.
У другому таймі — те саме. Не раз виникала нагода завершити наші атаки голом, та гравці дуже пасивно діяли в завершальній стадії. Важко переконати футболістів, що після перемоги 2:0 домашня гра буде набагато складнішою, ніж виїзна. Гравці припустилися багатьох тактичних помилок, були затиснуті на початку матчу. Важливо, що згодом вони змінили рахунок і вирівняли гру. Другий тайм можна було б назвати хорошим, якби Жадсон був зосередженішим під час виконання останнього пасу. З десяток передач, які могли призвести до голевих моментів, він виконав неуважно. Для мене сьогоднішня гра — це урок. Був дуже високий ризик. Особливо за рахунку 0:1. Коли помилився Рац, могли виникнути проблеми.
— На кого з новачків Ви покладаєтесь у третьому раунді кваліфікації?
— На Гладкого і П’ятова. Про інших ще не можу сказати напевне. Подивимося, у нас є ще суботня гра в чемпіонаті. У цьому матчі дебютує Ілсіньйо. Йому буде дуже непросто. Тут зовсім інший тип гри, інший футбол, та ми оцінимо його потенціал. Сьогодні відчувалася відсутність Фернандіньйо. Він дуже важлива постать у нашій грі. Не вистачало також Чигринського і Кучера — вони з оборони виходять значно швидше.
— Певну недбалість гравців «Шахтаря» було видно і з трибун. Вам відомі методи, за допомогою яких ці вади можна було б викорінити назавжди?
— Я повторюся: після рахунку 2:0 у Єревані все-таки складно було налаштувати гравців. Навіть за такої незосередженості ми мали забити ще три-чотири голи. Один Гладкий тричі не скористався нагодою, а що вже казати про Брандао та інших гравців! Можливо, якби рахунок був 5:1, усі були б задоволені.

Опоненти: очікувані й несподівані
Жеребкування третьої стадії кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА відбулося у швейцарській штаб-квартирі Спілки європейських футбольних асоціацій ще минулої п’ятниці, до матчів-відповідей другого кваліфікаційного раунду. Суперником «динамівців» Києва мав стати переможець пари, у якій грали «Сараєво» з Боснії і бельгійський «Генк», а опонентом гірників мав стати хтось з латвійсько-австрійської пари «Вентспілс» — «Зальцбург».
Утім, ім’я опонента донеччан можна було назвати вже після першого матчу: австрійський клуб, очолюваний відомим італійським фахівцем Джованні Трапаттоні, на виїзді розгромив латвійського чемпіона з рахунком 3:0. «Екзекуцію» клуб з «музичного серця Європи» повторив і вдома — 4:0.
Натомість київські динамівці отримали несподіваного суперника. У Бельгії сенсаційно завершився поєдинок «Генк» — «Сараєво»: чемпіони Боснії здобули перемогу з рахунком 2:1. Це сталося так: гості з Балкан у першому таймі скористалися помилкою захисника під час передачі назад голкіперу, згодом бельгійці відновили рівновагу з пенальті. Атакували віце-чемпіони Бельгії протягом усього другого тайму, та наприкінці матчу пропустили м’яча після контратаки.
У Сараєві «Генку» потрібно було забити два голи. Коли на 57-й хвилині вдалося забити першого, здалося, що ситуацію можна буде перевернути з голови на ноги. Та боснійський клуб таки довів матч до потрібного для себе результату, отже, завдяки більшій кількості м’ячів, забитих на чужому полі, «Сараєво» виходить до третього кваліфікаційного раунду.
І «Динамо», і «Шахтар» наступного тижня розпочинатимуть протистояння з «Сараєвим» і «Зальцбургом» на виїзді.
Визначився і суперник дніпропетровського «Дніпра»: 16 серпня підопічні Олега Протасова прийматимуть польський клуб ГКС з міста Белхатув. На попередній стадії турніру поляки не без проблем здолали опір грузинського клубу «Амері» — 2:0 удома, 0:2 на виїзді, і тільки в серії післяматчевих пенальті ГКС довів своє право на місце в наступному раунді змагання.

Сенсацій обмаль
Інші результати другого етапу кваліфікації Ліги чемпіонів не стали аж надто несподіваними. Хіба що поразка болгарського чемпіона «Левськи» від фінського «Тампере Юнайтед» (двічі по 0:1) трохи вибивається з загального контексту. Для фінів останнім бар’єром на шляху до групового турніру найпрестижнішого клубного змагання в світі стане географічний сусід і багаторазовий учасник основних стадій Ліги чемпіонів — норвезький «Русенборг». Цей клуб не мав жодних ускладнень у зустрічах з казахстанською «Астаною» — 3:1 на виїзді, 7:1 на власному полі.
Припинив виступи в Лізі чемпіонів і ще один колектив з пострадянського простору. Молдавський «Шериф» у Туреччині чинив гідний опір «Бешикташу» (0:1), а вдома «розклеївся» (0:3).
А от борисовський БАТЕ вперше в історії білоруського футболу оформив вихід до третього кваліфікаційного раунду. Щоправда, пощастило з суперником — ісландський «Хафнарфйордур» першим забивав і на власному полі, і в гостях, та все одно поступився — 1:3, 1:1.
У принциповому чесько-словацькому протистоянні «Славія» — «Жиліна» за 210 хвилин гравці не забили жодного м’яча. У серії пенальті празька «Славія» довела право на подальші виступи.
До наступної стадії Ліги чемпіонів також вийшли шотландський «Рейнджерс», датський «Копенгаген», хорватське «Динамо», сербська «Црвена Звезда» (щоправда, тільки за рахунок виїзного голу у ворота естонської «Левадії» — 1:0 удома, 1:2 на виїзді), шведський «Ельфсборг» і румунський «Стяуа».
Крім уже згаданих пар третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, на цій стадії боротимуться: «Спартак» — «Селтик», «Вердер» — «Динамо» (Загреб), «Аякс» — «Славія», «Валенсія» — «Ельфсборг», «Тулуза» — «Ліверпуль», «Бенфіка» — «Копенгаген», «Лаціо» — «Динамо» (Бухарест), «Спарта» — «Арсенал», «Андерлехт» — «Фенербахче», «Севілья» — АЕК, «Црвена Звезда» — «Рейнджерс», «Бешикташ» — «Цюрих», БАТЕ — «Стяуа».
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІДЕРИ СВАРЯТЬСЯ... ХТО ВТІШИТЬСЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».