Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЖЕРАР ДЕПАРДЬЄ СТАВ ГУЦУЛОМ
У курортній Яремчі відбувся XVII міжнародний гуцульський фестиваль. Ця подія збіглася із святкуванням 220-ої річниці міста над Прутом. За словами міського голови Яремчі Миколи Палійчука, у фестивалі взяли участь десять постійних делегацій з гуцульських регіонів України, Польщі та Румунії, а також гості із Канади, Австралії, Німеччини, США, Литви, Росії та інших країн. Особливістю цьогорічного заходу була обов’язковість убрання — гуцульський стрій або вишиванка.

Гуцульські фестивалі започаткувало товариство «Гуцульщина» задля відродження, примноження матеріальної та духовної гуцульської культури, місцевих традицій й обрядів. Перший фестиваль відбувся 1991 року на полонині «Запідок» Верховинського району, що є традиційним місцем урочистих зібрань гуцулів.
Цьогоріч у Яремчі в самобутніх запальних танцях й коломийках, прадідівських обрядах молодь та досвідчені самодіяльні артисти були на сцені воєдино.
Учасники пройшли урочистою ходою, причепурили гуцульськими оберегами символічне фестивальне деревце. Виступи виконавців оцінювало журі, до складу якого увійшли провідні майстри та діячі культури України. Сопілкарі та скрипалі, цимбалісти та дримбалі так вигравали, що кортіло самому долучитися до ватаги вправних танцюристів. Переплелися голоси вівчарських трембіт, дуд із хвацькими троїстими музикантами, запальними танками, коломийками — і неповторне дійство, нескупо зачерпнуте з предковічної кринички народних традицій, звичаїв. Гості досхочу поїли смаковитого сиру, бринзи, вурди, гуслянки, а багато хто придбав і повіз ці апетитні продукти вівчарства додому.
Народні майстри продавали власні роботи — бербениці, бочечки, файно оздоблену кінську збрую, а ще вишивані сорочини, коци, ліжники, витвори з шкіри, різьблені ложки, гребінці, оздоби з бісеру...
У рамках заходу відбулася науково-практична конференція «Сталий розвиток територіальної громади, зокрема гуцульського краю через розвиток туристичної індустрії», у якій взяли участь науковці, представники міністерств і відомств. Ішлося і про збереження традицій та архітектурної самобутності краю.
У закритті гуцульського фестивалю в Яремчі взяв участь Президент України Віктор Ющенко з родиною. Він сердечно привітав усіх натхненників та організаторів заходу.
«Фестиваль гуцулів у Яремчі залишив відчуття єдності великої гуцульської родини в пісні і слові, потребу жити і творити для України, для кожної родини. Люди у Яремчі унікальні — навдивовижу хлібосольні, добрі, дбайливі та веселі»,— сказав журналістам французький кіноактор Жерар Депардьє. Цьогоріч він вдруге завітав на Прикарпаття. Знаменитий митець гостює у Віктора Ющенка як приватна особа на його дачі поблизу Татарова, що за кілька кілометрів від Яремчі.
Естафету фестивалю передали місту Вижниця Чернівецької області.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • АНДРІЇВСЬКИЙ УЗВІЗ, БУЛГАКОВСЬКІ ЧИТАННЯ, ВОГНІ РАМПИ...
  • ТРИ ПРЕМ’ЄРИ ПІД ЗАКРИТТЯ СЕЗОНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».