Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЛІТНІЙ ВІДПОЧИНОК: ПУТІВКИ, ПІЛЬГИ, ЧЕРГА
Зазвичай кожен хоче полікуватися в санаторії, відпочити саме влітку. Це стосується тих, хто спроможний купити путівку за повну вартість, а також ветеранів та пенсіонерів, які належать до пільгових категорій та сподіваються на безплатну путівку. Та чи реально всім охочим оздоровитися в літні місяці, які перспективи отримати безплатну путівку? Про це — розмова із Зоєю Куль, головним спеціалістом відділу соціального обслуговування та реабілітації інвалідів, людей похилого віку Головного управління праці й соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації.

— Хто, згідно з українським законодавством, має право на безплатне санаторно-курортне лікування?
— Кабінет Міністрів України своєю постановою визначив осіб, на яких поширюється право на отримання путівок на санаторно-курортне лікування та періодичність оздоровлення. За Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» — це інваліди війни (позачергово щороку), учасники бойових дій (щороку), учасники війни (один раз на два роки), особи, на яких поширюється чинність цього закону.
Відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» право на щорічне безоплатне санаторно-курортне лікування позачергово мають колишні неповнолітні в’язні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 16 років), в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків; колишні неповнолітні в’язні (яким на момент ув’язнення не виповнилося шість років), в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання, котрі визнані інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин; колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання, особи, котрі були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, чи на території окупованих Німеччиною інших держав, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, яких через патріотичну діяльність їхніх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, переслідуванням; дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге.
За Законом «Про основи соціальної захищеності інвалідів України» передбачено пільгове оздоровлення в мережі санаторно-курортних закладів інвалідів усіх категорій. Путівки надають у порядку черговості, в міру їхнього надходження.
— Як стати на облік для забезпечення путівкою на санаторно-курортне лікування?
— Ветеранові або інваліду слід відвідати дільничного лікаря, котрий за наявності медичних показників оформить довідку встановленого зразка (№ 070у), згідно з якою в районному управлінні праці та соціального захисту населення пільговика поставлять на облік. Датою взяття на облік вважається час реєстрації заяви в журналі, що ведеться в управлінні.
— Хто розподіляє путівки на санаторно-курортне лікування?
— Путівки надходять до нашого управління з Міністерства праці та соціальної політики і розподіляються між міськими й районними управліннями, які, в свою чергу, видають їх ветеранам війни та інвалідам за існуючою чергою. Ветерани війни оздоровлюються в санаторіях, підпорядкованих Мінпраці. Інваліди війни оздоровлюються в санаторіях, путівки до яких назване міністерство закуповує за результатами проведення тендера.
На жаль, наше управління не може сприяти збільшенню кількості путівок для повного забезпечення існуючих потреб, але ми гарантуємо безумовне дотримання черговості та об’єктивний, пропорційний розподіл путівок, які надходять.
— Напевно, існує черга на отримання безплатних путівок. Які перспективи в пільговиків пройти лікування саме влітку?
— В області на черзі перебуває майже 9,5 тисячі осіб пільгових категорій, з них понад 2,9 тис. учасників війни, близько 700 учасників бойових дій, 1,2 тис. інвалідів війни, 4,5 тис. неповносправних інших категорій.
За п’ять місяців оздоровлено понад 750 осіб, із них лише 126 інвалідів інших категорій, тобто забезпечення становить 7,9 відсотка потреби. Певна річ, кількість наданих путівок не задовольняє об’єктивної потреби пільгових категорій в санаторно-курортному лікуванні.
— Чи можна знайти інші варіанти забезпечення пільговиків безкоштовними санаторно-курортними путівками?
— Проблему можна вирішити за участю місцевих органів самоврядування шляхом розробки і фінансування місцевих програм із оздоровлення ветеранів війни та інвалідів. Такі програми мають пріоритети, оскільки можуть враховувати не лише згадані категорії пільговиків, а й тих, кому безкоштовне санаторно-курортне лікування чинним законодавством не передбачено, зокрема ветеранів праці, пенсіонерів за віком тощо. Крім того, міські та районні держадміністрації для організації санаторно-курортного лікування населення можуть використовувати кошти субвенцій з державного бюджету. Протягом першого кварталу таким шляхом в області оздоровлено 102 пенсіонери.

Розпитувала Ніна ЛОМОНОС, Запорізька область
також у паперовій версії читайте:
  • ХОДІННЯ ЛЕЗОМ БРИТВИ
  • ОРІЄНТИР — ДОБРОДІЙ НЕСТОР

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».