Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
БАНКІВСЬКИЙ ФЕНОМЕН: ОПТИМІЗМ І ЗАСТОРОГИ

Останнім часом динаміка розвитку банківського сектора України була настільки потужною, що викликала здивування іноземних експертів. За останні чотири роки балансовий капітал банків зріс у 3,5 раза — з 2,4 до 8,4 млрд. дол., його частка у ВВП досягла 7,9% (проти 4,8% у 2003 році). Чисті активи також зросли у 3,5 раза, а їхні обсяги перевищили 340 млрд. грн. Нині частка активів банківської системи у ВВП країни — понад 63% (у Польщі — 51, у Росії — 43). Прибуток банків за 2003–2006 рр. збільшився у 5,3 раза й продовжує зростати. У сьогорічному першому кварталі піднявся у 2,2 раза і перевищив 1,8 млрд грн. За п’ять місяців удвічі переважив аналогічний торішній показник.

Вклади населення за три роки повагомішали у 3,3 раза. Вони, як і раніше, залишаються основною складовою формування ресурсної бази банків і становлять 34% загальної суми їхніх зобов’язань (від початку року зросли на 12%). Слід зазначити, що населення віддає перевагу строковим вкладам, тож наразі 78% депозитів є строковими. Проте банки продовжують залучати кошти і на міжбанківському ринку. Від початку року ці обсяги зросли майже на 30%, а питома вага їх збільшилась з 15 до 25%.
Активно банки почали кредитувати реальний сектор економіки (за чотири роки ці обсяги збільшились майже у чотири рази і досягли 245 млрд грн) і населення. Від початку року кредитні операції зросли більш як на 56 млрд грн (на 21%), а їхня частка в активних операціях перевищила 77%. Та переважно банки нарощують кредитні операції за рахунок кредитування населення. Обсяг кредитів, наданих співгромадянам, зріс на 28% — до 100 млрд грн, а їхня частка в активних операціях становить 31%.
Через те, що значно зросла потужність банківської системи, а нормативно-правове середовище для її діяльності відповідає європейським стандартам, українські фінустанови стали привабливими для зарубіжних інвесторів. В останні два роки охочих купити їх — хоч відбавляй.
В Україні функціонує 40 банків з іноземним капіталом, у тому числі 17 зі стовідсотковим. Частка цього капіталу в загальному капіталі банківської системи сягнула 28% (проти 13,7% у 2003 році). Безумовно, прихід іноземців посилив конкуренцію у цьому середовищі, й це ще більше прискорює його розвиток.
Проте, як зауважують експерти Національного банку, стрімке зростання обсягу активних операцій та орієнтація на впровадження нових банківських продуктів об’єктивно тягне за собою зростання ризиків. Це породжує неабиякі проблеми. Передовсім зростають обсяги кредитних операцій в іноземній валюті. Темпи цього процесу за п’ять місяців удвічі перевищили темпи кредитування в національній валюті.
Нацбанк також стурбований збільшенням проблемних кредитів. Торік вони сягали 1%, цьогоріч — 1,5%. Причому обсяг неповернутих громадянами кредитів від початку року зріс на 76%. Збереження такої тенденції, застерігають фахівці, може призвести до серйозних проблем у системі.
Недостатньою, на думку експертів Нацбанку, є концентрація банківського капіталу. Попри високі темпи його нарощування та зростання адекватності, лише 107 банків (62% діючих) мають регулятивний капітал понад 10 млн євро (це — норма мінімального капіталу), із них лише 60 банків — більш як 20 млн євро. Хоча НБУ постійно нагадує банкам про недопустимість збільшення розривів між їхніми активами і пасивами, цьогоріч ці фінансові установи продовжують збільшувати довгострокові активні операції за рахунок своїх довгострокових зобов’язань, тобто залучених вкладів.
Останім часом до Національного банку почало надходити чимало скарг щодо порушення банками правил кредитування. Пропонуються низькі кредитні ставки, які потім змінюються за рахунок обов’язкових додаткових послуг. Тож Нацбанком затверджено спеціальні правила надання кредитів, які дещо ускладнили роботу банків, але захистили права їхніх клієнтів. Крім того, впроваджуються нові норми до Порядку формування резервів під банківські операції з цінними паперами. Нові норми не лише визначають категорію цінних паперів, що належать до різних груп, а й дадуть змогу встановити реальну вартість цінних паперів, операції з якими провадяться на організованому ринку.
Як наголошують експерти НБУ, розвиткові фінансового сектора сприятимуть і внесені зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність». Зокрема, й такі, що визначають структуру новостворюваних комерційних банків у формі відкритих акціонерних товариств. Корисними для банків будуть і методичні рекомендації стосовно корпоративного управління, розроблені НБУ за участі Міжнародної фінансової корпорації та Асоціації українських банків. У них передбачена необхідність чіткого розподілу повноважень й відповідальності між акціонерами, посередниками і правлінням, що не допускає заміни одного кворуму зборів іншим. Невдовзі учасники фінансового ринку зможуть ознайомитись з проектом постанови НБУ про реальних власників банків.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «АЕРОСВІТ» НАРОЩУЄ М'ЯЗИ
  • КУПУЄМО!
  • ЧИ ВАРТО ВТРАЧАТИ?
  • ІНВЕСТОР СХИЛЯЄТЬСЯ ДО СЛОБОЖАНЩИНИ
  • «СІМЕЙНІ» ПРОЇЗНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».