Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ЗЛОЧИН РОЗКРИВАЄ КОМП’ЮТЕРНИЙ ЕКСПЕРТ
Олег Соловйов працює в Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі ГУМВС України в Київській області. Він — фахівець групи комп’ютерно-технічних експертиз. У його роботі немає ні гонитви за злочинцями, ні перестрілок, ні засідок. Проте від експерта залежить дуже багато.

Садисти в купе потяга
Якось, коли Олег працював експертом-криміналістом лінійного управління міліції на станції Київ-Пасажирський надійшло відповідальне замовлення. До правоохоронних органів звернулася молода жінка, котра заявила, що в купе пасажирського потяга її зґвалтували троє сусідів. Причому, знімаючи все, що відбувалося, на відеокамеру мобільного телефона. Завдяки докладно описаним прикметам зловмисників затримали, однак молодики всі як один заявляли, що жіночка вступала в статевий зв’язок цілком добровільно, а до міліції звернулася буцімто через те, що хоче здерти з них гроші.
Ситуація виявилася доволі пікантною, особливо зважаючи на принцип презумпції невинності. Тож єдине, що могло допомогти встановити істину — це запис на мобільному телефоні. Апарат звичайно ж вилучили, однак у каталозі знятих відеороликів записаної сцени насильства над потерпілою не виявилося. Цілком можливо, що підозрювані навмисне стерли інформацію.
Саме з цієї причини оперативники й звернулися до експерта: а чи не можна якимось чином запис відновити. Виявилося, що можна. Олег довго «чаклував» над вилученим мобільним телефоном, і врешті-решт за допомогою спеціальних апаратних засобів знищений відеофайл відновив. Потім скопіював його на компакт-диск, а той уже як речовий доказ був долучений до кримінальної справи й став вирішальним фактором доведення провини трьох ґвалтівників.

Кримінальний поліграфіст
«Мені її тільки-но на здачу дали!»,— так говорять усі особи, яких затримують за спробу розрахуватися підробленою купюрою. Не став винятком і молодий парубок, у якого вилучили фальшивку номіналом 50 гривень. Та й справді, не зізнаватися ж йому, коли є можливість вдати із себе жертву фальшивомонетництва. Проте працівники міліції столичної області на слово не повірили, влаштували обшук у помешканні затриманого. Нашому експертові довелося чимало почаклувати над паролями виявленого там персонального комп’ютера, а таки знайшов файли із зображеннями тих самих 50 гривень. Висновок експерта був однозначним: «На наданому для дослідження комп’ютері були створені файли із зображенням купюри номіналом 50 гривень, серія... N..., які в подальшому роздруковані на наданому для дослідження друкувальному пристрої». У підсумку затриманий «першодрукар» за свою схильність легко заробляти гроші дістав аж ніяк не умовний строк.

Білоцерківський розбещувач
До місцевих правоохоронців звернулася жителька Білої Церкви із заявою про притягнення до відповідальності знайомого репетитора. Стривожена жінка звернулася до міліції після того, як помітила серйозні зміни у поведінці свого 9-річного сина. Після довгих і наполегливих розпитувань хлопчик розповів матері про те, що дядько фотографував його голим і змушував робити «всякі штуки».
За заявою жінки працівники міліції порушили кримінальну справу й провели обшук у квартирі репетитора. Комп’ютер, що стояв в одній з кімнат його будинку, відправили до Києва на експертизу. Розбещувач зберігав файли, що компрометували його, в папках комп’ютера, обладнаних секретними кодами. Завдяки блискавичній операції з його затримання зловмисник не встиг нічого знищити. До речі, серед вилучених фото виявилися й знімки його 12-літньої доньки. Горе-вчитель продавав крамольні світлини через Всесвітню мережу всім охочим...
Оперативники встановили всіх жертв розбещувача, однак не за всіма епізодами змогли довести його провину через строки давності (деякі випадки сталися ще в 1996-му році!). Але завдяки зібраним за допомогою експертиз доказам Феміда змогла винести рішення за 21 доведеним епізодом злочинів сексуального характеру й визначити покарання зловмисникові у вигляді трьох років позбавлення волі.

Інтелектуальні пірати
«Диски подряпані, й комп’ютер їх не читає» — саме такі пояснення найчастіше можна почути від плутяг, котрі реалізують контрафактну аудіо- та відеопродукцію. Торговці чомусь думають, що після таких слів міліція від них відчепиться. Вони помиляються. Зразки вилученої продукції відправляють на експертизу, що дає висновок про можливість нормального відкриття файлів на вилучених дисках. У підсумку вилучену продукцію знищують, а її виробників судять за порушення авторських прав, а також виготовлення й поширення підробленої продукції.
«Ми не лише в кримінальних справах працюємо,— розповідає Олег.— За потреби можемо допомогти кожному, кому знадобиться відновити випадково знищену або втрачену інформацію. Для цього досить звернутися до нашого центру».
Постійно вдосконалюється матеріально-технічна база цієї структури. До речі, частину обладнання для роботи (а саме — робота «Сапер-1») фахівці відділу вибухотехнічних експертиз обласного ГУВС розробили самостійно, а втілили ідею в життя за допомогою фахівців з АНТК ім. Антонова. «Монстрик» на гусеницях, обладнаний відеокамерою і керований дистанційно, допоміг зберегти не одне людське життя. До слова, західні аналоги, що за багатьма параметрами поступаються нашому «Саперові», коштують близько 200–250 тисяч євро, тоді як ціна нашого робота — 50 тисяч гривень. Як то кажуть, «відчуйте різницю»...

Микола Гулевич, ЦЗГ ГУМВС України в Київській області
також у паперовій версії читайте:
  • ДІВЧАТА-РАБИНІ ПОВЕРТАЮТЬСЯ ДОДОМУ
  • ЧИ ЗНАЙДЕТЬСЯ УПРАВА НА ПОРУШНИКА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».