Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ПАЛЕЦЬ ЗДАТЕН ПОСТАВИТИ СПІВРОЗМОВНИКА НА МІСЦЕ
Процес спілкування між людьми — досить складна «процедура». Часом, щоб порозумітися двом зовсім різним за характером і темпераментом особистостям, їм доводиться докладати чимало зусиль.
Тому у повсякденному житті ми використовуємо такі невербальні засоби, як міміка, розмахування руками, двозначні погляди або кліпання очима.
Як же зрозуміти неоднозначну мову жестів і міміки?

— Розмовляючи, людина зазвичай нервується,— пояснює науковий співробітник Інституту психології Лариса Пінчукова,— їй нібито не вистачає слів. До того ж уява в українців багата (за темпераментом наша нація дещо схожа на жвавих італійців). Свої емоції майже 80 відсотків наших співвітчизників вкладає в жести.
Якщо співрозмовник, слухаючи вас, трохи нахиляє голову набік, це означає, що він виражає інтерес до того, про що ви повідомляєте, або навіть і до вашої особи. Та коли під час розмови на словах з вами нібито погоджуються, але роблять рухи руками, скажімо, струшують з одягу уявний пил, тоді з вашою думкою не згодні. Жести, хочемо ми того чи ні, виявляють потаємне в людині.
Скажімо, піднятий догори палець означає потребу перервати співрозмовника чи заперечити йому. Крім того, цим жестом людина дає зрозуміти, що надалі слід бути обережнішим у висловлюваннях. А схрещені на грудях руки під час сварки — захисна позиція опонента. Та якщо бесіда триває мирно, без конфронтацій, тоді схрещені руки свідчать про спокій і впевненість. За такого положення рук агресивність українців виражається стиснутими в кулаки пальцями. А в разі справжньої розлютованості, як правило, додається ще й примружений холодний погляд.
— У такі небезпечні моменти краще пом’якшити тактику,— застерігає Лариса Олексіївна.— Перейти до іншої манери розмови, а не будити в співрозмовникові звіра. Інакше емоції, що клекочуть, можуть вирватися назовні й зіпсувати зустріч... Навіть перерости у бійку.
Не зрозумілими для нашого брата є нахили голови у болгар.
— Коли вони кажуть «так»,— розповідає екскурсовод Валерій Петренко,— то хитають головою, наче заперечують.— І навпаки: якщо — «ні», тоді ствердно кивають нею.
Щоб привернути до себе увагу візаві, наші співвітчизники вдаються до жестів, що дозволяють бачити їхні долоні, приміром, коли припрошують сісти.
Крім того, долоні свідчать про відкритість, прихильність. Навпаки, важко переконувати, коли руки наче «зв’язані» — з’єднані в «замок», або «приклеєні» до колін.
— Однак уникайте жестів, які «тиснуть»,— зазначає психолог.— Не розмахуйте різко долонями, як мій сусід по дачі, що ніби рубає ними повітря. Це справляє враження, що він не бажає з будь-чим погоджуватися чи чимось поступатися. Тому спілкування з ним хочеться обмежити до мінімуму.
Будьте обережні і з мімікою — характерними рухами м’язів обличчя, які передають почуття та настрій. Не перегравайте, щоб часом вираз вашого обличчя не налякав співрозмовника і не поставив вас у незручне становище. Виказує емоційний настрій і положення губ, насамперед усмішка. Вона може бути не тільки дружньою, а й глузливою, іронічною, презирливою, скептичною.
— Під час спілкування варто впродовж 70 відсотків часу зустрічатися поглядом із співрозмовником,— каже Лариса Пінчукова,— тоді він вам довірятиме.
Крім того, спостерігаючи за жестикуляцією, можна зрозуміти, чи кажуть вам правду, чи ні. Затуляючи рот рукою, брехун неусвідомлено намагається стримувати слова. Потирання повік — це намагання приховати нещирий погляд. А почісування вуха свідчить про бажання відгородитися від непотрібних слів. Те саме означає й почісування шиї.
Іноді буває нелегко інтерпретувати той чи інший жест. Скажімо, характерне наближення рук до обличчя можна розцінювати як обман, але це не завжди так.
У людини можуть проявитися набуті звички — торкатися носа або смикати себе за волосся. Це також трапляється при застуді чи сверблячці. Тому не потрібно робити якісь висновки з одного жесту, краще розглядати їх у комплексі. Звертайте особливу увагу на очі — дзеркало душі, вони завжди правдиві.
— Якщо постійно тренувати спостережливість, тоді кожна людина стане для вас «відкритою книгою»,— підсумовує науковець.— І вже вам вибирати — читати її чи ні.

Лана КОВАЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УРБАНІЗАЦІЯ НАСТУПАЄ
  • «ПТАШИНИЙ» ГРИП ЛЮБИТЬ ...ГРОШІ
  • ПООБІДАЙТЕ ПІГУЛКОЮ
  • МОДА НА ХУДИХ МИНУЛА?
  • МЮНХЕН — ЕСТЕТИЧНИЙ ЛІДЕР
  • УРБАНІЗАЦІЯ І ОПАДИ
  • ПОТЕПЛІННЯ ЗНИЩУЄ АЛЯСКУ
  • МІНЯЮ РТУТНИЙ ТЕРМОМЕТР НА ЕЛЕКТРОННИЙ
  • КИТАЙЦІ ВОЮЮТЬ З МУХАМИ
  • СВІТОВІ РЕКОРДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».