Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОГОЛОШЕННЯ
ПРО КОНКУРС НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЙ ІМЕНІ ВИДАТНИХ УЧЕНИХ УКРАЇНИ У 2007 РОЦІ
АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ ОГОЛОШУЄ КОНКУРС НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЙ ІМЕНІ ВИДАТНИХ УЧЕНИХ УКРАЇНИ
З метою відзначення вчених, які опублікували найкращі наукові праці, здійснили винаходи і відкриття, що мають важливе значення для розвитку науки і економіки України, Національна академія наук України присуджує премії імені видатних учених України.

1. У конкурсі на здобуття премій імені видатних учених можуть брати участь:
а) дійсні члени і члени-кореспонденти НАН України незалежно від місця їх постійної роботи;
б) окремі особи, які працюють у наукових установах, вищих навчальних закладах, на підприємствах і в організаціях, розташованих на території України;
в) колективи авторів, які виконали запропоновану на здобуття премії роботу, якщо більшість авторів працює в установах, передбачених підпунктом «б» цього пункту.
2. Право висунути роботи на здобуття іменних премій надається:
а) дійсним членам і членам-кореспондентам НАН України;
б) науковим установам, вищим навчальним закладам, дослідним лабораторіям і станціям, конструкторським бюро;
в) науково-технічним радам міністерств і відомств України;
г) науковим радам з проблем науки;
д) технічним радам промислових підприємств;
є) науковим та інженерно-технічним асоціаціям і товариствам.
3. Колектив, висунутий на здобуття іменної премії, повинен включати лише основних авторів, чий внесок був найвагомішим. Загальне число авторів не повинно перевищувати трьох осіб. До складу авторського колективу не включаються особи, які вже були раніше удостоєні цієї іменної премії.
4. На здобуття іменних премій можуть бути висунуті:
l наукові праці лише після того, як мине не менше 6 місяців, але не більше 5 років після їх опублікування;
l винаходи й відкриття — після їх впровадження у народне господарство.
5. Граничний термін подання роботи на конкурс — 1 листопада 2007 р.
6. Організації та окремі особи, які висунули наукову працю на здобуття іменної премії, подають до відповідного відділення НАН України з написом «На здобуття премії імені...»:
а) опубліковану працю (серію праць) або матеріали про наукове відкриття (винахід);
б) анотацію, що включає наукову характеристику праці та висновки щодо її значення для розвитку науки і народного господарства (українською мовою);
в) копії авторських свідоцтв та посвідчень про відкриття;
г) у відповідних випадках документи про впровадження роботи у народне господарство (копії постанов, наказів, актів та довідок про техніко-економічні показники впровадження);
д) акти випробувань (для нових конструкцій машин, технологічних процесів тощо);
є) відгуки наукової громадськості, преси про роботу;
ж) детальну довідку у відсотково-цифровій формі про творчий внесок кожного члена авторського колективу у висунуту на конкурс роботу. Довідка складається окремо на кожного автора і підписується керівником установи за місцем роботи автора та скріплюється гербовою печаткою;
з) біографічні відомості про автора (авторів) (прізвище, ім’я, по батькові, рік та місяць народження, спеціальність, почесне звання, вчений ступінь, вчене звання, посада, службова та домашня адреси, службовий та домашній телефони, а також ідентифікаційний код автора), що підписуються ним, а їх відповідність засвідчується керівництвом і гербовою печаткою установи за місцем роботи.
Усі матеріали подаються у двох примірниках на адресу: 01030, Київ, вул. Володимирська, 54, Президія Національної академії наук України.
На конкурс не приймаються роботи, які були удостоєні Державної премії України, іменних премій Російської АН, НАН України і галузевих академій країн СНД або спеціальних премій інших відомств, що присуджуються за конкурсами.
Не приймаються на конкурс і збірники наукових праць більш ніж трьох авторів.

ОГОЛОШУЄТЬСЯ КОНКУРС НА ТАКІ ПРЕМІЇ:
1. Премія імені М. М. Амосова — за видатні роботи в галузі біокібернетики, проблем штучного інтелекту та розробки нових інформаційних технологій (Відділення інформатики НАН України).
2. Премія імені О. К. Антонова — за видатні досягнення в галузі технічної механіки та літакобудування (Відділення механіки НАН України).
3. Премія імені С. Я. Брауде — за видатні роботи в галузі радіофізики і радіоастрономії (Відділення фізики і астрономії НАН України).
4. Премія імені М. П. Василенка — за видатні наукові роботи в галузі держави і права України (Відділення історії, філософії та права НАН України).
5. Премія імені Б. І. Вєркіна — за видатні роботи в галузі фізики і техніки низьких температур (Відділення фізики і астрономії НАН України).
6. Премія імені О. С. Давидова — за видатні роботи в галузі теоретичної і біологічної фізики (Відділення фізики і астрономії НАН України).
7. Премія імені А. О. Дородніцина — за видатні досягнення в галузі комп’ютерної математики та обчислювальної техніки (Відділення інформатики НАН України).
8. Премія імені Г. В. Карпенка — за видатні наукові роботи в галузі фізико-хімічної механіки матеріалів і матеріалознавства (Відділення фізико-технічних проблем матеріалознавства НАН України).
9. Премія імені А. І. Кіпріанова — за видатні наукові роботи в галузі органічної хімії, хімії високомолекулярних сполук та хімічної технології (Відділення хімії НАН України).
10. Премія імені В. П. Комісаренка — за видатні наукові роботи в галузі патофізіології і ендокринології (Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України).
11. Премія імені М. І. Костомарова — за видатні наукові роботи в галузі історії та історичного джерелознавства (Відділення історії, філософії та права НАН України).
12. Премія імені М. Г. Крейна — за видатні наукові роботи в галузі функціонального аналізу і теорії функцій (Відділення математики НАН України).
13. Премія імені С. О. Лебедєва — за видатні досягнення в галузі обчислювальної техніки, приладобудування й створення засобів і систем автоматизації та управління (Відділення інформатики НАН України).
14. Премія імені О. І. Лейпунського — за видатні роботи у галузі ядерної енергетики (Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України).
15. Премія імені Н. Д. Моргуліса — за видатні роботи в галузі фізики поверхні та фізичної і наноелектроніки (Відділення фізики і астрономії НАН України).
16. Премія імені О. В. Палладіна — за видатні наукові роботи в галузі біохімії та молекулярної біології (Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України).
17. Премія імені Є. О. Патона — за видатні наукові роботи в галузі створення нових металевих матеріалів і методів їх обробки (Відділення фізико-технічних проблем матеріалознавства НАН України).
18. Премія імені Г. С. Писаренка — за видатні наукові роботи в галузі міцності матеріалів і конструкцій (Відділення механіки НАН України).
19. Премія імені О. В. Погорєлова — за видатні наукові роботи в галузі геометрії і топології (Відділення математики НАН України).
20. Премія імені Г. Ф. Проскури — за видатні роботи в галузі енергетики (Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України).
21. Премія імені М. І. Туган-Барановського — за видатні наукові роботи в галузі економіки (Відділення економіки НАН України).
22. Премія імені П. А. Тутковського — за видатні наукові досягнення в геології, географії, океанології, геоекології, кліматології та метеорології (Відділення наук про Землю НАН України).
23. Премія імені І. Я. Франка — за видатні роботи в галузі філології, етнології та мистецтвознавства (Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України).
24. Премія імені І. І. Шмальгаузена — за видатні наукові роботи в галузі зоології, морфології, філогенії, екології тварин та біоніки (Відділення загальної біології НАН України).
25. Премія імені В. Я. Юр’єва — за видатні наукові роботи в галузі генетики і створення нових методів акліматизації, більш високоврожайних сортів сільськогосподарських культур та високопродуктивних порід тварин (Відділення загальної біології НАН України).

ПРО КОНКУРС НА ЗДОБУТТЯ ЗОЛОТОЇ МЕДАЛІ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ У 2007 РОЦІ
НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ ОГОЛОШУЄ КОНКУРС НА ЗДОБУТТЯ ЗОЛОТОЇ МЕДАЛІ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ
З метою відзначення вчених за видатні досягнення в галузі природничих, технічних та соціогуманітарних наук, на честь першого президента Української академії наук — видатного вченого, академіка Володимира Івановича Вернадського, а також з нагоди 85-річчя створення Академії Національною академією наук України було засновано Золоту медаль імені В. І. Вернадського.
Щорічно до дня народження академіка В. І. Вернадського (12 березня) присуджуються дві золоті медалі — одна вітчизняному і одна зарубіжному вченому.
* * *
1. Медаль присуджується лише окремим особам персонально як за окремі наукові досягнення, так і за сукупність наукових праць.
Одна і та ж особа не може бути нагороджена медаллю більше одного разу.
2. Медаль не присуджується посмертно, окрім випадку, коли лауреат помер після прийняття рішення про його нагородження.
3. У конкурсі на здобуття Золотої медалі імені В. І. Вернадського можуть брати участь:
а) дійсні члени і члени-кореспонденти НАН України незалежно від місця їх постійної роботи;
б) зарубіжні вчені;
в) окремі особи, які працюють у наукових установах, вищих навчальних закладах, на підприємствах і в організаціях, розташованих на території України.
4. Право висунення робіт на здобуття Золотої медалі імені В. І. Вернадського надається:
а) дійсним членам, членам-кореспондентам та іноземним членам НАН України;
б) науковим установам, вищим навчальним закладам та науковим радам НАН України;
в) науковим та науково-технічним товариствам, іншим громадським об’єднанням учених;
г) науково-технічним (технічним) радам міністерств, відомств, науково-виробничих об’єднань, конструкторських бюро, промислових підприємств.
5. Право представлення кандидатур на здобуття медалі надається відділенням НАН України.
6. Організації або окремі особи, що висунули кандидата для присудження медалі, до 12 листопада п. р. подають свої пропозиції разом з мотивуванням до відповідного відділення НАН України.
Мотивоване подання повинне містити:
6.1. Наукову характеристику робіт з висвітленням їх значення для розвитку науки, народного господарства, суспільства (надання опублікованих праць, матеріалів відкриттів та винаходів не обов’язкове).
6.2. Відомості про автора (прізвище, ім’я, по батькові, повна дата народження, перелік основних наукових праць, відкриттів, винаходів, науковий ступінь, вчене звання, місце роботи, посада, домашня адреса).
7. Усі матеріали подаються у двох примірниках за адресою: 01601, Київ, вул. Володимирська, 54, Президія Національної академії наук України.

ПРО КОНКУРС НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЙ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ЗАКЛАДІВ І МОЛОДИХ УЧЕНИХ, ЩО ПРИСУДЖУЄТЬСЯ НАЦІОНАЛЬНОЮ АКАДЕМІЄЮ НАУК УКРАЇНИ У 2007 РОЦІ
НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ ОГОЛОШУЄ КОНКУРС НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЙ ДЛЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ І СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЗА КРАЩІ НАУКОВІ РОБОТИ
За роботи в галузі природничих, технічних і суспільних наук Президія НАН України щороку (в лютому) присуджує чотирнадцять премій для молодих учених і чотирнадцять премій для студентів вищих навчальних закладів. Премії присуджуються окремим авторам або колективу авторів за кращі наукові роботи, а також за серії наукових робіт з єдиної тематики, за відкриття та винаходи. Колектив, висунутий на присудження премії, повинен включати лише основних авторів, чий внесок був найвагомішим, і складатися не більш як з трьох осіб. Особам, удостоєним премій, на загальних зборах відповідного відділення Національної академії наук України вручаються дипломи встановленого зразка.
На конкурс не приймаються роботи, які раніше були удостоєні премій НАН України, галузевих академій або спеціальних премій інших відомств, що присуджуються за конкурсами.
Не приймаються на конкурс також збірники наукових робіт різних авторів.
* * *
1. У конкурсі можуть брати участь наукові співробітники, викладачі, стажери-дослідники, аспіранти науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів віком до 35 років, студенти вузів України, а також аспіранти та студенти зарубіжних країн, які навчаються в наукових установах та вузах країни.
2. Право висувати кандидатів на здобуття премій надається: ученим радам наукових установ і вищих навчальних закладів, колегіям (президіям) міністерств і відомств України, технічним радам промислових підприємств, конструкторських бюро, радам наукових і науково-технічних товариств.
Роботи, виконані молодими вченими, приймаються Національною академією наук України на конкурс за поданням відповідних міністерств, відомств, організацій та рад.
3. Граничний термін подання роботи на конкурс — 15 грудня 2007 р.
4. Організація, яка висунула роботу на присудження премії молодим ученим та студентам, подає до Президії НАН України (01030, м. Київ, вул. Володимирська, 54) в оформленому належним чином вигляді з написом «На здобуття премій НАН України для молодих учених (студентів)»:
а) офіційний лист установи щодо направлення роботи на конкурс (на бланку) в 2-х примірниках, скріплений гербовою печаткою установи;
б) обґрунтоване подання, що включає наукову характеристику роботи й коротку анотацію;
в) опубліковану наукову роботу (серію робіт), матеріали наукового дослідження або винаходу у 3-х примірниках — на конкурс молодих учених;
г) наукову роботу, матеріали наукового дослідження або винаходу в 1 примірнику — на конкурс студентів;
д) конкретну довідку у відсотково-цифровій формі про творчий внесок кожного члена авторського колективу у висунуту на конкурс роботу;
є) довідку про те, що роботи, які подаються на конкурс, не були раніше удостоєні премій НАН України, країн СНД та ін.;
ж) рецензії сторонніх організацій (з зазначенням адреси);
з) відомості про автора: прізвище, ім’я, по батькові, повна дата народження, місце роботи й посада (для студентів — вуз, факультет, курс у розгорнутому вигляді), домашня адреса, номер телефону (службовий, домашній та мобільний), а також ксерокопія довідки про надання ідентифікаційного коду автора.
Всі матеріали, які подаються на конкурс, повинні бути відповідно оформлені: роботи (неопубліковані) підписуються авторами, довідки і рекомендації — керівниками установ (вузів) та скріплюються печаткою.
5. Роботи, оформлені неналежним чином, до участі в конкурсі не допускаються.
6. Роботи, за які не присуджено премії, не зберігаються в НАН України і за бажанням можуть бути повернені відповідними відділеннями їх авторам.
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».