Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
КОРДОН — ВАРТА ПРОФЕСІОНАЛІВ
Люди в зелених кашкетах... Так називають тих, хто охороняє державний кордон України. Служба у них важка і відповідальна: протяжність кордону становить близько 7 тисяч кілометрів і нудьгувати їм не доводиться.

Про те, що роблять охоронці кордону, аби він був справді недоторканним, наш кореспондент попросив розповісти голову Державної прикордонної служби України генерал-полковника Миколу Литвина.
— Лише за перше півріччя 2007 року через державний кордон було пропущено понад 37 мільйонів осіб і більш як 8 мільйонів транспортних засобів, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року,— говорить Микола Михайлович.— Отже, зросло і навантаження на моїх підлеглих, але вони з честю виконують покладені на них завдання. Так, за спроби незаконного перетинання державного кордону протягом шести місяців поточного року затримано 5 201 особу, а ще 29 209 осіб не допущено на територію нашої держави як потенційних незаконних емігрантів.
Багатьом іноземцям з різних причин було відмовлено у в’їзді в Україну. Я назвав лаконічну статистику, а за нею важка, інколи виснажлива служба тисячі людей, котрими керую.
— Прикордонники для контрабандистів є ніби кісткою в горлі, оскільки часто виявляють і конфіскують їхній товар, позбавляють надприбутків. Розкажіть про це докладніше.
— Часто моїм колегам, підлеглим пропонують хабарі, аби вони закривали очі на подібні неподобства. Трапляється, що й погрожують. Та це не дивно. Лише у січні–червні 2007 року ми виявили і вилучили 307 одиниць зброї, 3 922 одиниці боєприпасів, 246 кілограмів наркотичних речовин, 3 850 грамів вибухівки. Переконаний, що конфіскувавши цей «скарб», ми запобігли багатьом злочинам, зберегли не одне людське життя.
Окрім того, прикордонники протягом зазначеного періоду вилучили контрабандних товарів на загальну суму 83 мільйони 644 тисячі гривень. Ми також затримали й передали іншим правоохоронним органам сотні транспортних засобів, що незаконно переміщувалися через кордон або використовувались для перевезення контрабандних товарів. Нагадаю, цифри, які вам назвав, відображають роботу нашого відомства лише за півроку. Якщо загалом говорити про наш внесок у боротьбу з контрабандистами, то назву такі цифри. У 2000 році прикордонники конфіскували товарів на 20 мільйонів гривень, у 2004-му — на 124 мільйони, а торік на 211 мільйонів гривень.
Добрих слів заслуговують і охоронці морських рубежів: під час виконання службових обов’язків вони перевірили у Чорному та Азовському морях, на Дунаї, Дністрі та Дніпрі понад сім тисяч суден, оглянули й затримали близько 900 із них. Разом із колегами, які охороняють сухопутну ділянку, вони вилучили й передали іншим правоохоронним органам понад 10 кілометрів браконьєрських сіток, провели чимало спільних виходів з представниками МВС, рибохорони й митниці.
— Нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив Державну цільову правоохоронну програму «Облаштування та реконструкція державного кордону на 2007–2015 роки». Хотілось би почути про неї детальніше.
— Останнім часом держава докладає багато зусиль для облаштування своїх кордонів. Приміром, минулоріч для цього вона асигнувала понад 22 мільйони гривень, що значно більше, ніж у попередні роки. Сума, звичайно, не астрономічна, але її вистачило, аби ввести в експлуатацію 86 об’єктів спеціального призначення, з них десять підрозділів охорони кордону на ділянках Східного, Північного, Південного, Західного регіональних управлінь. Це, зокрема, прикордонні застави «Шалигіно», «Овруч», «Паладь Комарівці», «Стужиця» та ін. Звісно, що всі проблеми, пов’язані з облаштуванням кордону ми не вирішили. Тому й була ухвалена згадана програма.
— Одначе реалізація будь-яких планів потребує коштів. Чи не так?
— Натяк зрозумів. Поточного року державним бюджетом на облаштування кордону передбачено 35 мільйонів гривень, що на 13 мільйонів більше, ніж торік. Роботи проводяться і проводитимуться на 127 об’єктах, із яких 112 заплановано до здачі в експлуатацію. Якщо говорити конкретно про програму, то в межах її виконання передбачається побудувати 271 пункт пропуску, а 125 — реконструювати. Словом, у разі виконання програми у 2015 році на державному кордоні функціонуватиме 421 пункт пропуску. З них 164 матимуть статус міжнародних, 47 — міждержавних і 210 — місцевих. Усі будуть забезпечені сучасним інженерно-технічним, технологічним обладнанням, технічними засобами контролю, буде створено інтегровану міжвідомчу автоматизовану інформаційну систему перетинання кордону, оснащено спеціальною технікою для перевірки паспортних документів, огляду транспортних засобів, зокрема автоматичного зчитування номерів автомобілів, рентгенотелевізійними і флюорометричними засобами. Все це не лише підвищить ефективність роботи прикордонників, а й полегшить її. Реалізація програми суттєво наблизить нас до стандартів країн Західної Європи, значно поліпшить охорону державного кордону.
— З 2010 року Збройні сили України переходять на професійні рейки, тобто комплектуватимуться лише військовослужбовцями за контрактом. А коли Державна прикордонна служба має намір перейти на професійні засади?
— Охорона державного кордону — справа серйозна і займатись нею мають професіонали. Тому на вищому рівні ухвалено рішення про комплектування всіх без винятку підрозділів ДПС військовиками-контрактниками. Так, навесні цього року лави прикордонників поповнила лише тисяча воїнів-строковиків, а восени їх буде тільки 500. Та починаючи з весни 2008 року, до нас на строкову службу не призиватиметься жоден юнак. Більше того, нині Східне, Південне та Північне регіональні управління майже цілковито укомплектовані контрактниками. Якщо говорити загалом про нашу службу, то понад 70 відсотків посад обіймають саме вони. Життя довело, що ми — на правильному шляху. Переконаний: коли прикордонники матимуть надійний соціальний захист, зокрема їх забезпечуватимуть житлом, то проблеми з комплектуванням наших підрозділів професіоналами не буде.
— Військовослужбовцям силових відомств дошкуляють проблеми, що мають соціальне забарвлення. Не обійшли вони, напевно, і охоронців кордону.
Так, маєте рацію. Найбільше дошкуляє відсутність у багатьох прикордонників власного житла. Це не найкращим чином позначається на моральному стані людей. Але вони (принаймні переважна більшість) із розумінням ставляться до цієї проблеми й сумлінно виконують покладені на них обов’язки. Водночас було б несправедливо не сказати про те, що держава докладає зусиль для її вирішення. Зокрема, позаторік була затверджена програма забезпечення житлом військовослужбовців Державної прикордонної служби України на 2005–2010 роки. Нею передбачається спорудження 3 117 квартир за рахунок державного бюджету, а також від реалізації надлишкового майна та коштів інвесторів. Минулоріч ми отримали 341 квартиру, стільки ж плануємо отримати цього року.
Програма, про яку я говорив, передбачає виділення під забудову 27 земельних ділянок у Києві, Одесі, Львові, Луцьку, Хмельницьку та інших містах.

Інтерв’ю взяв Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • КОРУПЦІОНЕРИ В ПОГОНАХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».