Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
УГОРСЬКІ МІРОШНИКИ ЗБЕРІГАЮТЬ ТРАДИЦІЇ

На цьому, відновленому кілька років тому святі, що вирувало біля нині діючого водяного млина, особливості ремесла, що відживає свій вік, демонстрували не лише місцеві майстри, а й мірошники з Іспанії, Румунії, Словаччини та України. Учасники свята ділилися один з одним не лише успадкованими від попередніх поколінь професійними секретами, а й вмінням готувати страви з борошна. Понад три тисячі охочих мали змогу скуштувати і порівняти смак трансільванської й закарпатської кулеші, словацької та іспанської перепічок, а також угорського пирога, виготовленого за спеціальним рецептом. Квінтесенцією свята стали проводи на пенсію й нагородження старійшини угорських мірошників Іллейша Мандича званням «Довічний почесний мірошник» і складання старовинної, ще з 1721 року, урочистої клятви новим мірошником села.
Попередника нинішнього водяного млина в Туріштованді спорудили ще у першій половині XVIII ст., у часи Марії Терезії. Води річки Тур приводили в рух три колеса млина, де мололи для жителів борошно з різних видів пшениці, вівса та кукурудзи. Після багаторазової перебудови на його місці звели оновлений діючий млин, який водночас слугує історико-промисловим музеєм. Зберігати і примножувати традиції угорських мірошників покликані й щорічні міжнародні зустрічі. Нинішня — третя за ліком — засвідчила, що з кожним роком вона збирає не лише все більше зацікавлених у пізнанні старовини людей, а й стає загальноєвропейським святом рідкісної професії.


ГОРЛАСТИЙ ПІВЕНЬ — ПРИЧИНА СУДОВОЇ ТЯГАНИНИ
Суд міста Алькірха (французький департамент Рейн Верхній) розглянув скаргу ельзаської сім'ї проти сусідів, чий півень починав кричати, на думку позивачів, надто рано, повідомляє Укрінформ із посиланням на «The Guardian».
70-річній жінці та її 46-річному сину набридло прокидатися о третій ранку під оглушливе «ку-ку-рі-ку», і вони вирішили подати на власника птиці до суду.
Адвокат родини заявив, що це «дуже рано навіть для півня». Позивачі вимагають відшкодування збитку в розмірі 1500 євро.
Адвокат власника птиці вважає, що це порушення «не очевидне», і привів чотирнадцять свідків-сусідів, яких ранній спів півня анітрохи не турбує. Крім того, заявив він, у сільській місцевості треба виявляти певну терпимість стосовно кукурікання півнів, мукання корів і бекання овець. Адвокат назвав скаргу «смішною й безглуздою».
Суд відклав винесення вироку до 28 червня.

також у паперовій версії читайте:
  • ТЕСТ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • РЕКОРДИ
  • КРОСВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».