Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРОНИКАЮЧИ У СВЯТА СВЯТИХ...

Академік АМН України, член-кореспондент НАНУ, директор Інституту нейрохірургії Юрій Зозуля посідає почесне місце в когорті медичних світил. Понад 50 років життя він віддав нейрохірургії.

Коли в середині минулого століття психоневрологічний інститут реорганізували на Київський науково-дослідний інститут нейрохірургії, установа гостро потребувала молодих кадрів. Одному з новобранців Юрію Зозулі доручили роботу в клініці пухлин і вогнищевих уражень головного мозку. За чотири роки він пройшов шлях від ординатора до старшого наукового співробітника, захистив кандидатську дисертацію на тему «Туберкульоми головного мозку». У той час Юрій Зозуля був нейрохірургом дитячої клініки. Далі він працює головним лікарем Інституту нейрохірургії та очолює одне з найбільших його відділень — нейроонкологічне. Тоді ж виявився талант нейрохірурга, котрий володіє філігранною технікою. Тут робили унікальні операції з видалення найскладніших пухлин, а також пухлин із важкодоступних зон — основи черепа. Молодий дослідник готує докторську дисертацію з надважливої проблеми — кровопостачання пухлин головного мозку і зміни мозкового кровообігу. Треба було осягнути і осмислити комплекс проблем нейроонкології, патофізіології, мозкового кровообігу. Юрій Панасович успішно впорався з темою.
Невдовзі директором інституту став професор Андрій Ромоданов, а заступником із наукової роботи — Юрій Зозуля. Вони плодотворно працювали разом понад чверть століття. Юрій Панасович координував наукову роботу в колективі, вів власний пошук і при цьому багато оперував, рятуючи найважчих пацієнтів із нейроонкологічними захворюваннями. Таких операцій зроблено тисячі.
Про одну з них згадує доктор медичних наук Володимир Розуменко, учень Ю. Зозулі:
— Свого часу у нас в Інституті було успішно проведено одну з рідкісних і складних у клінічній практиці операцій з видалення вузлової пухлини, розташованої у глибинних відділах півкулі головного мозку. На тяжке захворювання страждала молода дівчина. Хвору оперував мій учитель, я асистував. Допомагаючи професорові, намагався передбачити послідовність його дій. Операція сконцентрувала колосальний клінічний досвід знаного нейрохірурга. Я був окрилений вдало проведеною унікальною операцією, подальшим одужанням пацієнтки. Професор був задоволений якістю нашої роботи. І зараз, ставши досвідченим нейрохірургом, захоплююсь професійною майстерністю Юрія Панасовича, кажу молодим колегам: «У вас є унікальна можливість вчитися техніки складних операцій на прикладі Майстра. Не упустіть свій шанс, асистуйте, вивчайте сучасну мікрохірургічну методологію. Цього не осягнути за книгами та атласами. Дивіться, як працює Юрій Панасович, запам’ятовуйте, творіть, вдосконалюйтеся самі, передавайте досвід іншим».
Одним із перших в Україні Юрій Зозуля почав упровадження в нейрохірургію мікрохірургічної техніки та лазерного випромінювання, що значно розширило можливості оперативних втручань і суттєво підвищило ефективність операцій. Під його керівництвом розроблено методи «точної механіки» для лікування найскладніших недуг, зокрема й при ішемічному інсульті.
Упродовж останніх років значну увагу вчений приділяє фундаментальним дослідженням. Це стосується вивчення механізмів дії трансплантації ембріональної тканини, вивчення впливу невеликих доз радіації на нервову систему як у клініці, так і в експерименті. За результатами цієї праці опубліковано колективну монографію за редакцією Юрія Зозулі, в якій підбито підсумки досліджень, пов’язаних із Чорнобильською катастрофою. Значну увагу вчений приділяє розробленню генетичних і генно-молекулярних механізмів щодо пухлин головного мозку, проблемам молекулярної нейрохірургії.
Юрій Панасович багато працює над удосконаленням нейрохірургічної служби в Україні. В наш складний час він зумів установити комп’ютерний томограф «Соматом» і сучасний ангіографічний комплекс «Нейростар», гама-камеру, сприяє вирішенню проблем із магніторезонансною томографією, прагне оснастити Інститут найсучаснішою діагностичною та нейрохіругічною технікою. Допомагає у зміцненні обласних відділень, впровадженні мікрохірургічних технологій у практику, сертифікації й ліцензуванні.
Науковий здобуток Ю. Зозулі — понад 600 наукових публікацій, з них 18 монографій, 25 авторських свідоцтв на винаходи. Його творчі здобутки двічі відзначено Державною премією України в галузі науки й техніки. Він підготував 60 докторів і кандидатів наук, розвинув вітчизняну нейрохірургічну школу. Йому притаманні новаторський підхід, уміння знаходити і впроваджувати найновіше — розробки та нові технології, зокрема, присвячені вивченню можливостей генної терапії. Чимало уваги академік приділяє державній та громадській роботі. Поталанило йому і в особистому житті. Разом з дружиною, Людмилою Миколаївною, продовжили родинну медичну династію. Їхня донька Ірина — лікар-рентгенолог вищої категорії, онука Ольга — лікар-радіолог, кандидат медичних наук.

Вікторія РИБАЛКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРОДОНТОЗ — ГРІЗНА ПЕРЕСТОРОГА?
  • ДІЄТА ПРОТИ ХРОПІННЯ
  • «ЖИВИЙ» ПРОТЕЗ РУКИ
  • СУПЕРЕЧАТЬ ПРИРОДНИМ СИЛАМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».