Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЛІВАН ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА ДРУГИЙ ІРАК?
Початок поточного року був досить оптимістичним для багатостраждального Лівану. У січні міжнародні спонсори погодилися асигнувати сім мільярдів доларів для відбудови інфраструктури країни, яка зазнала втрат під час торішньої війни Ізраїлю проти шиїтського руху «Хезболла».

Однак кінець весни був позначений загостренням внутрішньополітичного становища. Прозахідні ліванські урядовці вважають, що причини цього слід шукати в діях сусідньої Сирії. Напруження в стосунках між Бейрутом та Дамаском не зникає від часу вбивства колишнього ліванського прем’єр-міністра Рафіка Харірі. Та однією з версій, до цього теракту причетні деякі співробітники сирійських спецслужб. Болюче питання знову стає актуальним напередодні виборів президента Сирії.
Посилює нестабільність у Лівані фактор палестинських біженців. Зокрема, другий тиждень тривають перестрілки між ліванськими збройними силами та палестинськими бойовиками радикального угруповання «ФАТХ — іслам». Приводом стало переховування в таборі для біженців підозрюваних у пограбуванні одного з банків. Пізніше ліванські сили безпеки заявили, що в таборі «Нахр-аль-Барет» на півночі країни знайшли притулок підозрювані в організації вибухів у християнських районах Бейрута.
Бої стали найгострішим виявом внутрішньодержавної боротьби від часу закінчення громадянської війни влітку 1990 року. Особливе занепокоєння викликає той факт, що громадянська війна у 1975 році також розпочалася із сутичок з палестинськими біженцями. Відтоді ситуація радикально не змінилася. Більшість палестинців лишаються неінтегрованими до полікультурного ліванського суспільства. Вони живуть у своєрідних гето, майже повністю відокремлені від сусідів. Саме подібна неінтегрованість палестинців призводить до збройних конфліктів з місцевою армією. Десять днів боїв суттєво виснажили сили ліванців. Президент США Джордж Буш підтримав дії прозахідного ліванського уряду та надав йому військову допомогу. Тим часом координатор спільної зовнішньої політики Європейського Союзу Хав’єр Солана закликав Лігу арабських держав не допустити перетворення Лівану на «другий Ірак». Дійсно, втягування ліванського уряду в подальше збройне протистояння з палестинцями, за якими, можливо, стоять спеціальні служби сусідньої Сирії, загрожує новою фазою громадянської війни. Поки що шиїтський рух «Хезболла», який послідовно критикує дії ліванського прозахідного уряду, підтримав його в діях проти бойовиків «ФАТХ — іслам», основна частина яких є сунітами. Отже, міжконфесійне протистояння в Лівані загострюється, що може негативно позначитися на всьому регіоні.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • В ІРАНІ ЛЕГАЛІЗУЮТЬ ТИМЧАСОВІ ШЛЮБИ
  • У КИТАЇ ДОЛАТИМУТЬ БЕЗРОБІТТЯ
  • ПРОКИНУВСЯ ЧЕРЕЗ...19 РОКІВ
  • СВОБОДУ АЛІЄВА ОЦІНЕНО В МІЛЬЙОН ЄВРО
  • ВЕЛИКЕ ЄВРОПЕЙСЬКЕ ТУРНЕ АМЕРИКАНСЬКОГО ПРЕЗИДЕНТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».