Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
У ПОШУКАХ КОМПРОМІСУ
У Цюріху відбувся десятий позачерговий конгрес УЄФА. Головною темою було створення нової Стратегічної ради, що має покласти край у боротьбі УЄФА і так званої групи G-14, до складу якої входять найбагатші футбольні клуби Європи.

Під час засідання президент УЄФА Мішель Платіні закликав «елітні клуби» розформувати організацію G-14 і відстоювати свої інтереси безпосередньо зі спілкою. Для цього УЄФА створила спеціальну організацію — Стратегічну раду професійного футболу. «Я офіційно закликаю великі клуби Європи розформувати своє елітне угруповання (G-14), відкликати різні позови, що їх подали в суди, і возз'єднатися з усіма іншими клубами, аби вступити у плідний і демократичний діалог з іншими членами європейської футбольної родини,— заявив Мішель Платіні.— Президенти і голови найбільших клубів, поділіться з нами вашим поглядом на ситуацію. Двері УЄФА відчинено. Вступайте у наші лави і, обіцяю, не розчаруєтесь. Я переконаний, що ви почуєте цей заклик, тому що він зроблений у дусі історії й задля того, щоб прогрес служив на благо футболу».
От як президент аргументує необхідність створення ради: «Клуби, ліги і гравці тривалий час намагалися бути почутими в керівних футбольних організаціях. Вони висловлювали бажання представляти свої законні інтереси у вищих ешелонах влади УЄФА. Завдяки новій раді в них з'явиться можливість контактувати з віце-президентами Європейської футбольної спілки й, як наслідок, із виконавчим комітетом. Ми вислухали всі сторони й відреагували на їхні законні потреби».
Якщо ця організація сприятиме плідній взаємодії клубів і керівних футбольних органів, ситуація, безсумнівно, поліпшиться. Відкрита конфронтація офіційних футбольних органів із провідними клубами не сприяє розвитку футболу. Те, що потрібно шукати вихід, зрозуміло всім. Звісно, створення Стратегічної ради не зможе вирішити всі проблеми одразу, але головне — зробити перший крок у цьому напрямі. Є конфлікти й суперечності, які все ще треба буде розв'язати, і шляхів вирішення поки не видно. Один із найяскравіших прикладів — розбіжності національних федерацій і клубів щодо гравців, які виступають за національні збірні. У клубів нечасто виникає бажання ділитися своїми дорогими гравцями зі збірними, оскільки ризикують втратити їх через травми і не одержати навіть мінімальної компенсації. Клуби зі збірними в такі моменти співпрацюють переважно на добровільних засадах, федерації не несуть жодної відповідальності за те, що може статись з футболістами.
Як приклад, можна назвати ситуацію, котра несподівано виникла навколо «зіркового» Девіда Бекхема. Гравець останнім часом показує пристойну гру, тож цілком заслужено отримав виклик до національної команди Англії. Однак це спричинило обурення з боку майбутнього роботодавця Бекхема — американського клубу «Лос-Анджелес Гелексі». Генеральний менеджер клубу Алексі Лалас побажав, аби футболіста звільнили від міжнародних матчів, але ФІФА наполягає на тому, що клуб не має тиснути на гравця, якщо Бекхем продовжить виступати за збірну Англії.
«Ті самі правила застосовують для кожного — для всіх національних асоціацій, клубів і гравців,— йдеться в заяві ФІФА.— Гравців потрібно звільняти для товариських матчів або офіційних двобоїв, якщо їх вписано до міжнародного календаря. Натомість думка Лаласа теж має право на життя, адже нині тисячі вболівальників «Лос-Анджелеса» заплатили за те, щоб подивитися на Бекхема в Північній Америці. «Я не хочу ставати на шляху гравця, котрий представляє свою країну, але ми мусимо бути розсудливими і розуміти, що вболівальники теж платять за ігри,— сказав Лалас.— Якщо все буде організовано з розумом, ми з радістю відпустимо його». Цей інцидент ще раз підтверджує: інтереси клубів часто суперечать інтересам федерацій. Але слід повторитися: створення Стратегічної ради — перший крок у пошуку компромісу. Чи принесе це свої плоди, покаже час.

Михайло МИХАЙЛІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИЛЕТІЛИ ПО-СЕСТРИНСЬКОМУ
  • «ДЖИРО»: ФІНІШ БЕЗ «ДИСКАВЕРІ»
  • ПЕРЕМОГА! ЇЇ ЗДОБУЛА НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕДИЦІЯ «УКРАЇНА—ГІМАЛ-2007»
  • УНІКАЛЬНИЙ ЧЕМПІОН
  • ШЕВЧЕНКО. ЗНОВУ ІТАЛІЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».