Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА
НАТАЛІЯ ЗЕМНА:«ПРИЧИНИ УСІХ НАШИХ ЗАХВОРЮВАНЬ — БЕЗДУХОВНІСТЬ, НЕВІГЛАСТВО ТА ЛІНОЩІ»
Лікар народної медицини, котра гостювала в Ірпені, поділилася своїми думками про те, як треба берегти здоров’я, й запропонувала деякі рецепти, що допомагають зцілюватися.

Коли страшна хвороба стискає твоє тіло та душу в своїх міцних лабетах, то згоден віддати усе задля зцілення. Ще здавна прийшла до нас ця проста істина: здоров’я не купиш ні за які багатства. Аби здолати недугу, ладен йти по допомогу і до медика у лікарню, і до травника — лише б допомогло. Та чомусь ми не замислюємося, що часто наш спосіб життя є тим спусковим механізмом захворювання. Природа завчасно забезпечила нас ліками, а ми не вміємо ними скористатися. Натомість, ще й губимо її своїм невмілим господарюванням і нехлюйством. Про ці проблеми, про лікувальні властивості трав розмірковує відома цілителька.

«Народна медицина до Чорнобиля була загнана у підпілля»
Народна медицина офіційно існує в Україні з недалеких часів, як не дивно, від моменту Чорнобильської катастрофи. Загалом українська народна медицина сягає своїм корінням у сиву давнину, ще коли людина з’їла перший корінець, першу стеблинку, перший листочок. Уже тоді розпочалося лікування рослинною їжею. Відтоді люди знають, що їжа має бути ліками, а ліки мають бути їжею. Так казали наші пращури. Хоча потім ці слова вклали в уста великого Гіппократа.
Народна медицина до Чорнобиля була загнана у глибоке підпілля. Вона втрачалася разом зі знахарями, які йшли з життя, не залишивши по собі сліду. Спадкоємці не завжди мали змогу перебрати знання, досвід, як це має бути. Народну медицину стали називати нетрадиційною. Хоча, по суті, це і є справжня традиційна народна медицина. Вона передавалася від покоління до покоління — досвідом, обрядами, звичаями, традиціями. Офіційна медицина вважається науковою. Та важко сказати, що народна медицина була ненауковою. Лише офіційна медицина є наука, яка створюється вченими в лабораторії. А народну медицину досліджували люди, в яких сама природа була лабораторією.

Людина живе на землі, щоб творити добро
Рослинний світ прийшов на землю для того, щоб оберігати людину від захворювань, одягати, годувати, а головне — щоб людина жила на землі й творила добро.
Нині, коли говоримо про екологію, то насамперед згадуємо Чорнобиль. Саме він сприяв відродженню народної медицини в Україні. Коли вибухнув реактор атомної станції, випромінювання негативно вплинуло на людину. Офіційна медицина в багатьох випадках була безсилою. Україна від’єдналася від СРСР, до того ж, вона надавала свої кошти на будівництво фармакологічних фабрик і заводів інших країн світу — Польщі, Чехословаччині, Румунії, Угорщині та іншим, а сама залишалася з мізерною кількістю таких підприємств. Їх можна було перелічити на пальцях однієї руки. Ліки в Україні практично не вироблялись. Закуповувати їх за кордоном було проблематично через брак валюти.
Друга причина. Надходження хімічних речовин у організм, який і так був забруднений Чорнобилем, було небезпечним. Тут своє крило офіційній медицині підставила народна, яка знається на травах, уміє виготовляти ліки, не шкідливі для людського організму, має великий досвід з діагностики й лікування, профілактики захворювань. Крім того, народна медицина ще покликана виходжувати людину. Якщо лікування хімічними засобами не давало результатів, людина зверталася до народної медицини. Саме за часів Чорнобиля офіційна медицина стала прислухатися до народної, що є надійною допомогою в лікуванні хворих людей.

Щитоподібна залоза та печінка — мішені радіації
Після Чорнобильської катастрофи у людини передовсім постраждала щитовидка. На мою думку, офіційна медицина вчинила негуманно щодо людей. При гіперплазії, гіперфункції щитоподібної залози почали робити багато операцій. Коли видаляли цей орган, залишали невелику його частину. Її треба було лікувати, щоб клітини працювали нормально, аби людина не перетворювалася на кретина. Видалення щитовидної залози часто призводило до мікседеми й кретинізму. Народна медицина стала на захист цих людей.
Ще одним із перших органів людини, що постраждав унаслідок Чорнобильської катастрофи, була печінка — лабораторія людського організму, функція якої — нейтралізувати всі отрути й виводити природним шляхом їх з організму. Печінка майже у кожної людини була збільшена. Тут знову ж таки на допомогу прийшла народна медицина, почала виробляти ліки для лікування цього органа.
Так виникла у Києві та загалом в Україні перша аптека народних ліків, яка була на проспекті Перемоги, 70. Першим консультантом у ній і завідуючою була я.
Людей зверталося чимало. Навіть було страшно — по 400 осіб на день приходили на консультації, а також придбати ліки. Я тішилась не лише від того, що люди повернулися обличчям до народної медицини. Кожна людина хотіла більше дізнатися про себе, про природу України, користуватися природними дарами, що були на нашій землі. Адже у нас росте півтори тисячі рослин і всі вони — лікарські. Немає рослини, яка б не лікувала той чи інший орган. Люди зацікавилися і приходили слухати лекції, запитували, чи можна лікуватися тією чи іншою рослиною.

Наші предки полюбляли куліш
Господині забули, чим харчувалися наші предки, як годували дітей. Перестали готувати страви, котрі любили українці й які споконвіку були популярні. Це кулеші, каші. Почали харчуватися снікерсами, бутербродами, чіпсами. Якщо раніше вранці чоловік з’їдав миску кулеші із салом та цибулею і йшов на роботу, то дружина була спокійна, бо знала — господар не лише не буде голодний, а й перебуватиме в тонусі. Адже пшоно — це продукт, який тонізує шлунок, лікує печінку, відновлює її очищувальну і кровотворну функції. Коли людина їсть пшоно, вона ніколи не захворіє на онкологічну недугу. Навіть бородавка у жінки або чоловіка ніколи не з’явиться на шкірі, якщо вони вживають бодай двічі на тиждень пшоняну кашу, кулешу чи пшоняники. У людини ніколи не страждатиме зір. Ви знаєте, що маленькі курчата, якщо їх годують пшоном, ніколи не хворітимуть на курячу сліпоту. Ось і людина буде добре бачити. Цей продукт ми незаслужено забули.
Забули й про квасолю, яку споконвіку готували наші бабусі. Не дай Боже, борщ буде без квасолі. Це був сором для господині. Людство дорого заплатило за відмову вживати цей продукт — стрімко поширилося тяжке захворювання цукровий діабет. Квасоля тонізує підшлункову залозу, а це — важливий орган, який наші предки називали золотником. Згадайте прислів’я: «Малий золотник, але дорогий».

Чистотіл — рослина отруйна! Але лікувальна
Пращури були спостережливими, бачили, що від однієї рослини тварина гине, від іншої — набирається сил. Приміром, чистотіл, яким користується багато людей в Україні. Його ще називають ластівчиною травою. Після Чорнобильської катастрофи ми бідкались, чому у великої кількості людей збільшена печінка, відбувається її цирозне переродження. З’ясували, що ті, хто хотів урятувати себе та своїх дітей від Чорнобиля, почали вживати забагато чистотілу. Вичавлювали сік цієї рослини, давали по столовій ложці, по півсклянки. Чистотіл зробив свою чорну справу — пошкодив печінку. Наші предки назвали цю рослину чистотілом. До речі, в жодній країні світу так точно не називали трави за дією на людський організм, як у нас. Чистотіл — рослина для зовнішнього використання. Чистить тіло, а тілом завжди називали шкіру. Якщо зайдете до аптеки й прочитаєте на ліках «зовнішнє», то не вживайте у середину. Наші предки тривалий час спостерігали за цією отруйною рослиною, яка має величезну кількість алкалоїдів, бачили, що жодна тварина, якою б вона голодною не була, не їстиме її. У лісі, де «поселився» чистотіл, жодна рослина не буде рости. Він — антагоніст, має стільки отрути, що «вб’є» будь-яку рослину.
Лише ластівки, коли бачили, що у них народжувалися сліпі пташенята, брали недозріле насіння чистотілу і протирали своїм дитинчатам очі й вони прозрівали. Скільки людина не намагалася застосувати з такою самою метою чистотіл, нічого не виходило. Очевидно, ми ще чогось не знаємо про цю рослину. Застерігаю вас не вживати у великій кількості чистотіл. Якщо зважитесь, то п’ять крапель — добова доза соку цієї рослини.

Бузок втамує біль
Одного разу навесні їхала від Ірпеня до Києва. Обабіч дороги квітують кущі бузку запашного. Це — чудовий анальгетик. Він має таку знеболювальну силу, яку в травні не має жодна рослина. Якщо непокоїть зуб, то одна краплина його соку вгамує біль. Якщо болить голова чи коліно, то прикладіть компрес з відвареного бузку. Для лікування ячмінця достатньо три листочки на день. Подрібніть бузок, покладіть компрес. Біль швидко мине. Бузок — медоносна рослина, але отруйна. Природа зробила так, що нектар глибоко захований у квіточці. Бджілка не може багато його взяти. Отже, мед, якщо у ньому навіть є трохи бузкового нектару, ніколи не буде отруйним.
Наші господині не знають, що щавель треба їсти свіжим, а не варити, а шпинат — навпаки: свіжим їсти не можна, а треба зварити. Якщо людина вживає шпинат, то він лікує і печінку, і органи травлення, налагоджує роботу кишківника, і заспокоює нервову систему. Коли його приготувати неправильно, то він шкодить здоров’ю. Щавель треба вживати свіжозібраним і не варити. У ньому чимало кислот, але вистачає й вітамінів, що поліпшують стан здоров’я.
Черемха лікує будь-які запалення ока, а також рахіт, бронхіт. Якщо говорити про хвороби очей, то візьміть чайну ложку на склянку окропу. Можна зробити компрес або помити очі. За день-два запальний процес зникає.

Із подорожником — до 100 років
Про кропиву й не говоритиму. Якщо хтось страждає на авітаміноз, ця рослина — найперше лікування. Та й про кульбабу не слід забувати. Ми звикли вживати переважно солодке, кисле й солоне, а про гірке ніхто не згадує, проте даремно. Бо майже у кожного немає нормального тонусу шлунка. Я оглядала жінок у Бродах Львівської області. Багато з них не можуть жити з чоловіками, не кажучи про те, що вони не можуть ходити — нетримання сечі вдень, страшні тягнучі болі внизу живота, бо опущений шлунок. Унаслідок цього опускаються нирки, матка. Дівчина, молода жінка не може завагітніти. Чому? Бо не їсть гіркого — кульбаби.
Ще хочу сказати про мокрець. Якщо хтось страждає на катаракту, то зірочник (друга назва рослини), коли його вживати у травах, робити компрес на очі, цілковито виліковує катаракту. Однак треба лікуватися все літо.
Не забуваймо про подорожник. Ми чимало знаємо рослин, які прийшли до нас з інших земель, материків, можливо, з інших планет. Але подорожник народився саме у нас, а потім помандрував по всьому світу. Якщо до складу косметичних засобів — кремів, лосьйонів він не входить, то вони нічого не варті. Наші жінки могли б бути красивими до 90–100 років, якби щодня користувалися подорожником, коли він зелений. Варто лишень взяти сік цієї рослини, змастити обличчя, шию. Іншої косметики навіть не треба. Крім того, подорожник лікує захворювання дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, заспокоює нервову систему.
Перший ворог природи — людина
Українське довкілля потерпає від людського насильства. Не тому, що людина не вміє захистити, вона просто не хоче. Захищати можна те, що любиш, а любити те, що знаєш. Зараз одними закликами «Бережіть ліс! Бережіть болото! Бережіть річку!» не обійтися. Треба, щоб людина полюбила природу і лише тоді вона її захищатиме. Починати треба з моменту, коли дитя ще лежить впоперек лавки, як казали наші прабабусі. З пелюшок в українців виховували любов до природи. З перших днів життя малюка починали лікувати — купати у травах, та ще й таких, які прищеплювали любов до рідної землі.
Є три причини усіх захворювань у людини: перша — бездуховність, друга — невігластво, третя — лінощі. Якби цього у нас не було, ми були б усі здорові й жили б понад сто років. Бо людина сама собі вкорочує вік тим, що робить для себе зло. Час творити добро.

Ігор ШВЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • САМОМАСАЖ ПОЗБАВИТЬ ВІД БОЛЮ ГОЛОВИ
  • ДЛЯ СХУДНЕННЯ ТРЕБА ПИТИ... ЯБЛУЧНИЙ ОЦЕТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».