Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ДЖИРО» В ГОСТЯХ У «ТУР ДЕ ФРАНС»
Перша з трьох супервелобагатоденок перетнула свій екватор. На вкрай важкому дванадцятому етапі, який розпочався в італійському містечку Скаленге, спортсмени змушені були долати дві альпійські вершини першої категорії — Колле делль Аньєлло (2744 метри над рівнем моря) на італійсько-французькому кордоні й класичну «турівську» Коль д’Ізуар (2360 метрів) за двадцять кілометрів до фінішу у французькому місті Бріансон. Найкраще впоралися з дистанцією завдовжки 163 кілометри італійці — так найчастіше буває на «Джиро», але «засвітилися» на майже домашньому етапі й французи.

На початку штурму Колле делль Аньєлло від основної групи відокремились Крісто Ріблон із команди «Ag2R-Превоянс» і Йоанн Ле Буланже з «Буж Телеком». Французькі гонщики відірвалися від переслідувачів більше, ніж на п’ятнадцять хвилин, тож на певному етапі Ле Буланже став навіть віртуальним лідером генеральної класифікації (перед стартом етапу його відставання від володаря рожевої майки становило тринадцять з половиною хвилин). Згодом Йоанн додав ще, Крісто Ріблон запропонованого темпу не витримав, тож першу вершину Ле Буланже подолав одноосібно.
Та ще раніше від основної групи від’їхала група вкрай сильних велосипедистів, яким, зрештою, судилося визначити переможця дванадцятого етапу. Ле Буланже після виснажливого штурму Колле делль Аньєлло не показав переконливого швидкісного спуску, натомість капітан команди «Ліквігас» Даніло Ді Лука, Джильберто Сімоні з «Соньє Дюваль», Едді Маццолені з «Астани», Даміано Кунего з «Лямпре» і Енді Шлек з Сі-Ес-Сі працювали злагоджено й швидко скорочували відставання. Наздогнали Йоанна Ле Буланже задовго до вершини Коль д’Ізуар, підтримувати темп цієї групи колишній лідер не зміг.
Під час спуску Даніло Ді Лука влаштував для своїх колег «перевірку паспортів», спробувавши відірватися на прийнятну для комфортного фінішу відстань, але одразу представника «Ліквігаса» не відпустили. Квінтет в’їхав до Бріансона разом, та за кілометр до фінішу з’ясувалося, що сили на останній ривок мають лише Ді Лука і Сімоні. Даніло перегнав свого співвітчизника на корпус, і цього вистачило для того, щоб тріумфувати на одному з найважчих етапів, а також отримати рожеву майку лідера генеральної класифікації.
Невдало складається ювілейна, дев’яноста велобагатоденка «Джиро д’Італія» для Ярослава Поповича, капітана американської команди «Дискавері ченнел». На першому і одинадцятому етапах наш співвітчизник падав на фініші, на дванадцятому не зміг утриматися разом із найкращими гірняками. До всіх негараздів додалася відмова американця Джорджа Хінкейпі від продовження боротьби на «Джиро», адже досвід і потужність «Великого Джорджа» (таким є прізвисько Хінкейпі) могли суттєво допомогти Ярославу під час гірських випробувань. Та в Джорджа Хінкейпі — свої пріоритети, він сподівається успішно виступити на «Тур де Франс», тому їхати італійську гонку повністю, можливо, не планував.
Дванадцятий етап Ярослав Попович завершив на 28-му місці з відставанням 6 хвилин 45 секунд від Даніло Ді Луки. В генеральній класифікації «Попо» нині дев’ятнадцятий (9 хвилин 34 секунди він програє італійцеві). 63-м фінішував у Бріансоні колега Ярослава по «Дискавері ченнел» Володимир Білека (відставання — 16 хвилин 10 секунд, у генеральній класифікації — 32 хвилини 29 секунд, 60-те місце). У групі, котра програла переможцям 26 хвилин 6 секунд, приїхали Юрій Кривцов («Ag2R-Превоянс») і Володимир Густов (Сі-Ес-Сі). У загальному заліку Кривцов нині 72-й (45 хвилин 30 секунд до Даніло Ді Луки), Густов 81-й (50 хвилин 19 секунд). Загалом із майже двох сотень гонщиків, які 12 травня вийшли на старт «Джиро д’Італія», лишилося 159 найвитриваліших. А ще буде третій тиждень перегонів, під час якого втрати можуть бути ще відчутнішими...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕНІС ЗА ПАРИЗЬКИМ ЧАСОМ
  • ЙОЖЕФ САБО:«Я НІ ПРО ЩО НЕ ШКОДУЮ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».