Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
НЕ ТОЙ БІЗНЕС, НЕ ТІ ЗАСОБИ...
На думку більшості експертів, проблема рейдерства в Україні — одна з найвагоміших причин погіршення інвестиційного клімату та дестабілізації економічного життя.

Рейдерство негативно позначається на міжнародному іміджі України, оскільки це ганебне явище наочно демонструє культуру ведення бізнесу вітчизняними фінансово-промисловими групами та неспроможність владних органів чинити реальну протидію методам нелегального й напівлегального поглинання підприємств. Таким чином, Україна демонструє незахищеність власності та високі інвестиційні ризики. Внаслідок рейдерських захоплень також нехтуються цивілізовані принципи корпоративних відносин, виникають конфлікти, що призводять до зниження ефективності праці й негативно впливають на економічні показники підприємницької діяльності.
Експерти виокремлюють дві великі рейдерські акції, що протягом минулого року погіршили інвестиційний клімат в Україні. Перша — ситуація з мобільним оператором «Київстар», де норвезька компанія «Telenor» програла право володіння консорціуму «Альфа-груп». Друга — конфлікт компанії-власника «Bunge» та групи «Приват» навколо Дніпропетровського олійноекстракційного заводу (виробник продукції під торговельною маркою «Олейна»). До речі, до списку найбільших вітчизняних компаній-рейдерів, нещодавно оприлюдненого на web-сайті Антирейдерського союзу, крім названих «Приват» і «Альфа-груп», потрапили також групи «Фінанси і кредит», «Укрсиб», компанія «Сістем Кепітал Менеджмент», Індустріальний союз Донбасу, корпорація «Укрпідшипник», фінансова група «ТАС», компанія «Славутич-Капітал» і корпорація «Інтерпайп». За даними Українського союзу промисловців і підприємців, наразі в Україні активно діють від 30 до 50 рейдерських груп.
Однією з останніх новин рейдерської діяльності є нова хвиля конфлікту навколо столичного готельного комплексу «Русь», що триває понад півроку і досі не дає однозначних уявлень щодо утримувача законних прав власності на цей комплекс. За твердженнями директора ЗАТ «ТК «Либідь» С. Асавелюка, 10 квітня рішенням Господарського суду м. Києва право власності на цей комплекс було визнано за ЗАТ «ТК «Либідь». Проте, за його ж твердженнями, представники «Либіді» досі не можуть реалізувати своє право власності внаслідок силових перешкод з боку представників Печерського РУ ГУ МВС України й спецпідрозділу «Беркут». Велика кількість заінтересованих бізнес-організацій, а також владних структур і деяких політичних діячів, наразі безпосередньо втягнутих до цього конфлікту, навряд чи дає підстави сподіватися на швидке й прозоре його вирішення.
Згідно зі статистичними даними Українського союзу промисловців і підприємців, нині налічується більш як 2,5 тисячі підприємств, що постраждали від рейдерських нападів. Рейдерів частіше цікавить не сама бізнес-структура, а майно і земельні ділянки, що їй належать.
Така невтішна статистика склалась через недосконалість вітчизняного законодавства, корумпованість судів і правоохоронних органів, недостатню участь держави і суспільства у вирішенні важливої проблеми. Отже, існує більше, ніж достатньо обґрунтувань, аби стверджувати, що нинішній масштаб рейдерства є потенційно небезпечним для держави. Хоча, відповідно до опитування з проблем рейдерства в Україні, проведеного Центром дослідження корпоративних відносин наприкінці 2006 року, частина (близько 21 відсоток) опитуваних експертів вважає, що рейдерство не є реальною загрозою для інвестиційного іміджу й економічного розвитку України. Інша частина експертів вважає рейдерство об’єктивним явищем розвитку вітчизняної економіки, якого неможливо уникнути. Воно відіграє, як не парадоксально, певну позитивну роль у процесі економічного зростання України. Проте більшість незалежних експертів вбачає у цьому явищі велику небезпеку для розвитку економіки та вважає його розквіт ознакою політичної нестабільності, наслідком апатії контролюючих органів і корумпованості владних структур.
Основними інструментами в діяльності рейдерів є сприяння з боку корумпованої частини чиновників (працівників прокуратури, податкових органів, судів тощо), а також отримання інсайдерської інформації як економічного, так і приватного характеру, підкуп реєстраторів тощо. Залежно від домінуючих принципів і методів захоплення рейдерські компанії умовно поділяються на «білих», тобто працюючих легально, і відповідно «чорних» та «сірих». Чимало експертів вважає, що в Україні діють здебільшого саме «сірі», котрі балансують на межі закону. Під більшість «справ» такі компанії завжди намагаються підвести певні правові акти і норми, що дає змогу застосовувати юридично оформлені силові схеми захоплень та мінімізувати корпоративні ризики в майбутньому для нових власників. Стосовно «чорного» рейдерства, під час якого застосовуються кримінальні методи захоплення (фальсифіковані документи, підроблені підписи, фізичний та психологічний вплив тощо), то це явище є прихованим, щодо нього існує найменше конкретних відомостей.
Щоб вирішити назрілу проблему, потрібно вжити заходів, спрямованих на врегулювання ситуації на ринку злиття і захоплення, посилити боротьбу із корупцією у владних органах. Необхідно також удосконалити законодавство стосовно корпоративних підприємств, перешкоджанню використання адміністративного ресурсу в рейдерських атаках, реформувати державну службу та судову систему з метою підвищення ефективності держуправління.
Розвинутий і прозорий фондовий ринок спроможний якщо не звести нанівець, то суттєво зменшити загрозу рейдерства для вітчизняної економіки.
Хоча керівництво нашої країни впродовж останнього часу чимало зробило для боротьби з цим негативним явищем (створено Комісію з протидії рейдерству на чолі з міністром фінансів М. Азаровим, Міністерством юстиції напрацьовано пропозиції щодо більш жорсткої кримінальної та адміністративної відповідальності осіб, причетних до захоплення), підприємцям не варто забувати про боротьбу з рейдерством на рівні корпоративних прав і внутрішньої корпоративної безпеки, оскільки нерідко саме внутрішньокорпоративні конфлікти співвласників стають першопричинами рейдерських атак.

Владислав МІЦКЕВИЧ
також у паперовій версії читайте:
  • ШАХТАРІ ГИНУТЬ. ВИСНОВКІВ НЕМАЄ...
  • «РУСЛАН» СТАВ ДУЖЧИМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».