Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЧИ ПОВЕРНЕ СТАРИЙ ЛИСТ ДОБРЕ ІМ'Я?

Цей лист написала Мейбел Франкателлі, секретарка, котра подорожувала разом із Гордоном та його дружиною Люсі, за кілька днів після катастрофи. Жінка занотувала подробиці катастрофи і власного порятунку. За її словами, сер Гордон поводився шляхетно й чесно.
Як було відомо раніше, Гордон залишив корабель, що тонув, разом із дружиною, секретаркою, ще двома американцями і сімома членами екіпажу в шлюпці, розрахованої на сорок осіб. За кілька тижнів після аварії корабля, що відбулася 15 квітня 1912 року, сер Космо виплатив кожному з веслярів винагороду в розмірі п'яти фунтів стерлінгів. Відповідно до матеріалів британської преси, ці гроші він обіцяв матросам за те, щоб вони не брали інших пасажирів, бо Гордон побоювався, що люди, які чіплятимуться за краї шлюпки, можуть її потопити.
Проте лист секретарки свідчить, що сер Гордон не робив і не говорив нічого подібного. Він зайняв своє місце в шлюпці. Рішення приймав екіпаж, до того ж, поблизу не було ні жінок, ні дітей, яких потрібно було рятувати найперше.
Суд виправдав Гордона, котрого обвинувачували в ненаданні допомоги, однак дурна слава переслідувала його до кінця життя.
Про існування листа Мейбел Франкателлі стало відомо після того, як її племінник привіз його на аукціон «Сhrіstіе's» разом із рятувальним жилетом, що був на жінці. Жилет він вирішив продати, а оригінал листа залишив у себе.


НАВАЛА ОТРУЙНИХ ГУСЕНИЦЬ
У Великій Британії почалася навала отруйних гусениць волнянки-золотогузки (Euproctis chrysorrhoea), повідомляє газета «The Daily Telegraph».
Цей вид зазвичай живе на південно-східному узбережжі острова. Однак через теплі зими гусениці почали обживати нові землі. За словами вчених, тепер їх часто можна знайти в Лондоні, Йоркширі й на півдні країни. Як зазначає видання, на відміну від гусениць золотогузки, кількість гусениць інших метеликів, що живуть в Об'єднаному Королівстві, зменшилась.
Темно-червона чи коричнева гусениця Euproctis chrysorrhoea завдовжки близько чотирьох сантиметрів вкрита волосками, що містять отруту, спричиняє подразнення шкіри, а також неабиякі проблеми з диханням. Метелик — шкідник фруктових дерев та інших листяних порід.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • НОУ-ХАУ
  • ФАКТ
  • ЖАХ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».