Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СЕРБІЯ: МІЖ МИНУЛИМ І МАЙБУТНІМ
Перемога представниці цієї країни на пісенному конкурсі «Євробачення» в Гельсінкі стала черговим свідченням політичної коректності. Белград отримав ще один сигнал стосовно перспективи європейського майбутнього. На жаль, не так просто, як гарно заспівати, врегулювати питання, пов'язані з міжнародним визнанням незалежності Косова.

Третій тиждень у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй тривають складні переговори щодо цієї провінції. Ще більш гострі внутрішньополітичні дебати відбуваються в самій Сербії. Нагадаємо, що 21 січня цьогоріч у країні відбулися парламентські вибори. Тоді радикальні націоналісти отримали 28,59% голосів сербів, Демократична партія на чолі з президентом Борисом Тадичем — 22,71%, коаліція «Демократична партія Сербії — Нова Сербія» на чолі з Воїславом Коштуніцею — 16,66%. Три інші партії, що подолали п'ятивідсотковий бар'єр, значно відстали від лідерів.
Але, привернувши їх на свій бік, 8 травня лідер «Сербської радикальної партії» Томіслав Ніколич став спікером Скупщини — вищого законодавчого органу Сербії. Перемога націоналістів, здавалося, ускладнила й без того непростий процес визнання незалежності Косова. Попри той факт, що президент Борис Тадич засудив обрання соратника військового злочинця Воїслава Шешеля, чию справу розглядає міжнародний трибунал у Гаазі, жодна сербська позиція не хоче брати на себе політичну та історичну відповідальність за «втрату» Косова.
Водночас експерти слушно звертають увагу на той факт, що насправді сербська держава від визнання незалежності Косова виграє. Адже, по-перше, відпаде потреба великих витрат на підтримання своєї присутності в краї, по-друге, західні країни втратять останній аргумент, який уповільнює європейську інтеграцію сербів та обмежує потік інвестицій. Але історичні й націоналістичні міфи знову виявляються сильнішими за здоровий глузд. Наразі, за даними соціологічного опитування громадян Сербії, яке нещодавно було проведено на замовлення програми розвитку Організації Об'єднаних Націй, 47 відсотків активно заперечують проти надання незалежності Косову. Щоправда, 35 відсотків — «за», а решту це питання не турбує. Зрештою, таке співвідношення сил віддзеркалює розстановку політичних сил у Скупщині, яка, власне, має ратифікувати майбутню угоду щодо статусу краю.
Під потужним політичним тиском з Брюсселя та Вашингтона минулої суботи відбулися переговори президента Бориса Тадича та Воїслава Коштуніци щодо об'єднання сербських демократів заради відставки націоналіста Ніколича з посади голови парламенту. Утім, тільки потужна допомога Європейського Союзу та політичні гарантії щодо інтеграції Сербії можуть підштовхнути до визнання фактичної незалежності Косова тих сербів, яким це питання не видається першочерговим. Без перемоги ідеї незалежності краю на сербському внутрішньополітичному фронті неможливо реалізувати її лише міжнародними зусиллями.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ІТАЛІЯ ОТРИМАЛА МАНДАТ
  • ЄВРО БУДУТЬ ЗАХИЩАТИ
  • ГУЧНА ВІДСТАВКА ЗАСТУПНИКА ГЕНПРОКУРОРА США
  • ТБІЛІСІ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ СПОКІЙ У ЗОНІ КОНФЛІКТУ
  • ПАЛЕСТИНА МОБІЛІЗУЄ ПІДРОЗДІЛИ СИЛ БЕЗПЕКИ
  • АМЕРИКАНСЬКИЙ СОЛДАТ ОДЕРЖАВ ПРЕМІЮ
  • МОСКОВСЬКІ БАНКІРИ — НАЙБАГАТІШІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».