Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СКАНДАЛ У СВІТОВОМУ БАНКУ ТРИВАЄ
Створений після Другої світової війни філіал Міжнародного валютного фонду — Світовий банк, найбільшим акціонером якого є Сполучені Штати Америки, виконує важливі функції з довгострокового кредитування інфраструктурних проектів у країнах, які розвиваються. Досі цю установу оминали гучні політичні скандали. Однак уникнути цього взагалі, як виявилося, не пощастило. Об'єктом інциденту нині є президент банку Пол Вулфовіц.

Зрештою, це й не дивно, адже на попередньому старті американських президентських перегонів у США боротьба стає дедалі жорсткішою. Демократи намагаються остаточно дискредитувати політику адміністрації Джорджа Буша в Іраку. З цією метою вони гостро критикують республіканських неоконсерваторів, причетних до ухвалення сумнозвісного рішення 2003 року. Небезпідставно вважається, що саме Вулфовіц і його арабська подруга стали ідейними «детонаторами» рішення Джорджа Буша молодшого про силову заміну режиму Саддама Хусейна, навіть якщо не будуть знайдені переконливі докази наявності в нього зброї масового знищення, або не будуть виявлені факти тісних контактів з міжнародним ісламським тероризмом. Зрештою, Ірак мав стати оазою демократії, звідки свобода повинна швидко поширитися по всьому Близькому Сходу.
Цю струнку ідеологічну систему якраз і сформулював Пол Вулфовіц. Водночас вважається, що ідейною натхненницею цього курсу стала його цивільна дружина арабського походження — Шахі Алі Різі. Вона народилася в Тунісі, виросла в Саудівській Аравії, звідки переїхала навчатися до Європи. Сексуальна революція 1968 року так вразила її, що магістр міжнародних відносин Різі вирішила поширити ідею гендерної рівності на арабський світ. Але не так сталося, як гадалося. Іракську війну дедалі частіше порівнюють з в'єтнамським фіаско Сполучених Штатів.
Після провалів іракської політики друзі з Білого дому знайшли для Вулфовіца тепле місце президента Світового банку. Тим часом його подругу перевели до Державного департаменту, але заробітну платню вона й далі отримувала у Світовому банку. Зрештою, її оклад у розмірі 193 тисячі доларів на рік, як відомо, виявився на 10 тисяч більшим, ніж у державного секретаря Кондолізи Райс. Таким чином, корупція стала гострою формою шантажу для всіх охочих.
Про цю історію згадали саме тепер ще й тому, що Світовий банк під керівництвом Пола Вулфовіца інтенсивно переорієнтовує світові фінансові потоки для демократизації ісламського світу, зменшуючи обсяги кредитів іншим країнам. На вимогу президента банку переглянуто інвестиційні проекти для країн, де корупція є звичним явищем. Імовірно, що хтось із звільнених посадовців вирішив нагадати шефу про його гріхи. Вулфовіц, проте, не збирається йти у відставку, але його репутація, як і американських неоконсерваторів загалом, все одно підірвана скандалом. Утім, через вісім місяців, коли президентські перегони в США стартують офіційно, ми, певніше за все, почуємо ще чимало «смаженого».

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СВІТ ПОПРОЩАВСЯ З БОРИСОМ ЄЛЬЦИНИМ
  • ЄС: ІНТЕГРАЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ — «НЕ ГУМОВА»
  • «ЖЕРТВОЮ» ВІЙНИ В ІРАКУ СТАНЕ ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ США?
  • УЧЕНІ ВИЯВИЛИ «ДВІЙНИКА ЗЕМЛІ»
  • У ПАРИЖІ МАНІФЕСТУЮТЬ «АНТИСАРКОЗІСТИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».