Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БАЛКАНСЬКИЙ ЕНДШПІЛЬ ВЕДЕ ДО ПАТУ
Проблеми регіону все частіше нагадують сумнозвісний гордіїв вузол. Після війни 1999 року за статус Косова минуло вісім років, стабільність на Балканах досі здається надто хисткою. Відбувається вимушене скорочення військового контингенту НАТО в Боснії та Герцеговині, звідки вояків Альянсу відправлять головним чином на афганський фронт. Тим часом стосунки між боснійськими мусульманами, сербами та хорватами далекі від добросусідських. Песимісти, або добре інформовані реалісти, вважають, що визнання права косовських албанців на самовизначення може спровокувати боснійських сербів на аналогічний крок. Крім того, нестабільною стає ситуація в сусідній Македонії, де албанська меншина, яка три роки тому воювала з македонським урядом, може також повернутися до силового з’ясування стосунків. Отже, Балканам реально загрожує новий цикл кривавих війн.

Натомість оптимісти переконують світову громадськість, що визнанням незалежності Косова нарешті буде покладено край процесу розпаду Югославії, й балканські народи працюватимуть заради європейської інтеграційної перспективи. Поки що аргументи на користь обох сценаріїв регіонального розвитку здаються непереконливими. Загалом становище на Балканах для всіх геополітичних та місцевих гравців нагадує етап розвитку шахової партії, коли кожен новий хід тільки погіршує становище.
Два місяці тому фінський дипломат Мартті Ахтісаарі, як відомо, запропонував свій план визнання незалежності Косова. Тиждень тому в Нью-Йорку відбулася спеціальна конференція зі створення механізмів 120-денного перехідного періоду до набуття незалежності краєм. Упродовж цього часу пропонується підготувати конституцію незалежного Косова, причому цей документ має гарантувати залишкам сербської національної меншини право на широке самоврядування. Після цього Європейський Союз готовий надати новій незалежній країні два мільярди євро термінової допомоги.
Натомість Росія заявила, що, зважаючи на нестабільність у краї та на Балканах загалом, негайне визнання незалежності косовських албанців не на часі. Маючи таку підтримку, Сербія застерігає США від цього кроку. Минулого тижня в Белграді відбулися сербсько-російсько-китайські консультації з проблеми Косова. Москва й Пекін не готові голосувати в Раді Безпеки ООН за незалежність Косова, побоюючись реальної перспективи міжнародного визнання незалежності своїх сепаратистських територій, яких у Росії та Китаї достатньо.
Альтернативою незалежності Косова може бути тільки черговий «заморожений» конфлікт у Центрі Європи. Такі «заморозки» свідчать про зміни міжнародного клімату до стану малої «холодної війни». Здається, попри те, що Захід сподівається не допустити поширення косовського прецеденту на пострадянський простір, це неминуче станеться. Зокрема, Придністров’я вже створило передумови для визнання своєї незалежності принаймні Росією. Те саме стосується Абхазії та Південної Осетії. Трохи відмінною є ситуація в Нагірному Карабаху. Тож визнання незалежності Косова навряд чи додасть стабільності глобальній безпеці.
також у паперовій версії читайте:
  • ФРАНЦІЯ: ДРУГИЙ ШАНС ДЛЯ КАНДИДАТІВ
  • РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОГО ТУРУ
  • РУМУНІЯ: ПРЕЗИДЕНТ І ПРЕМ’ЄР «ДОЛИСТУВАЛИСЯ» ДО КРИЗИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».