Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
КРИМСЬКА ЯЄШНЯ — ГАРАНТОВАНА КУРОРТНИКАМ
Напередодні курортного сезону в працівників птахофабрики «Південна-Холдинг» турбот, як реп’яхів на собаці. Щодня вони, незважаючи на інтенсивну заміну поголів’я, збирають, пакують і відправляють жителям Криму майже 200 тисяч яєць. Кури-несучки теж, відчуваючи весну, несуться в прискореному режимі: лише перед великодніми святами птахи видали на-гора, тобто на транспортерну стрічку, майже 1,4 мільйона штук дієтичного продукту.

Протягом березня їхнє веселе поголів’я у 12 пташниках подарувало людям п’ять мільйонів яєць. Внесок кожної несучки торік становив 312–316 яєць. Птахівниця Галина Тонкончук розповідає, що цими днями доводиться працювати з подвійним навантаженням. Щозміни треба розсортувати, відібрати биті, укласти 150 паків по 360 яєць у кожнім. Якщо на мить відвернешся, яйця можуть «завалити». Щоб не спиняти конвеєр, Галині допомагає слюсар із налагодження устаткування Іван Жаров. Удвох робота йде веселіше. Часто приходить на підмогу птахівниця Катерина Бехтер.
За якістю продукції пильно стежить фабрична лабораторія. Як розповідала завідувачка Жанна Правдіна, лаборанти визначають (вибірково, зрозуміло) не лише якість яєць, а навіть те, чим і як годують птахів. У середньому, за її даними, вага одного яйця становить 56 грамів. Правда, нерідко трапляються «аномальні» яйця вагою 90–100 грамів, причому з одним жовтком. Чим спричинений такий гігантизм, поки що не відомо не тільки лаборантам, а й науці. Кажуть, секрет — у годівлі. Однак це не переконує. Напевно, тому вони не йдуть у продаж, а тим більше на освячення в церкві. Втім, продукція кросів «Хайсекс» (Держплемптахокомплекс імені Фрунзе в Сакському районі) й «Декалб білий» (птахокомплекс «Слов’яни» у Донбасі) сама по собі велика. Годівля тут для всіх однакова в автоматичному режимі. Комбікорми надходять із КХП «Урожайне» Красногвардійського району. На місці до них додають білки, премікси, соєве борошно, кукурудзяну крихту, нерідко трав’яні добавки. Важливо, щоб у кормах було достатньо кальцію — будівельного матеріалу для шкаралупи.
Як запевняє завідувачка лабораторією, вся продукція екологічно чиста. Кримські птахівники розраховують, що місцеві потужності дадуть змогу забезпечити відпочивальників упродовж усього сезону смачними яйцями.
Генеральний директор птахофабрики Дмитро Михайлов розповів, що їхнє підприємство може набагато більше реалізовувати яєць, ніж нині. Цей процес стримують могутні «гальма». Скажімо, відчувається гостра нестача кадрів — слюсарів з налагодження й ремонту устаткування, операторів і навіть птахівниць. Це, незважаючи на те, що в гірському селі Перове, де знаходиться птахокомплекс, не вистачає робочих місць. Річ у тім, що в останні роки таких категорій робітників на півострові не готують. Доводиться самостійно навчати «новобранців». Великі труднощі й з реалізацією продукції. Керівництво холдингу намагається в кожному кримському місті, передовсім курортному, створити власну мережу зі збуту. За його словами, зробити це непросто не тому, що ринки наповнені, а тому, що нерідко чиновники створюють перешкоди на рівному місці. Потрібно чимало довідок і погоджень, а до курортного сезону — лічені тижні.
Член наглядової ради Юрій Мажак окреслив ще одну проблему: на темпах зростання виробництва негативно позначається непослідовність державних структур. За його словами, вони обіцяли надавати птахівникам кредити з наступною компенсацією 12–14 відсотків ставки. Природно, під такі цифри птахофабрика підготувала бізнес-плани. Проте недавно було оголошено, що компенсація зменшується на 8,5 відсотка. Втім, за його словами, можливо, керівники уряду все-таки передумають і ситуація вирівняється. Тому вже зараз на підприємстві виношують проекти будівництва забійного цеху, дільниці брикетування курячого посліду і виробництва з нього біогазу для невеликої електростанції. Це, так би мовити, допоміжні виробництва. А загалом дбають про збільшення «випуску» екологічно чистих яєць, на які завжди попит серед курортників.

Віктор СТУС, Кримська автономія
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЗМАГАЄМОСЬ З ЄВРОПЕЙЦЯМИ
  • УКРАЇНА — ЗОНА РИЗИКУ ДЛЯ БІЗНЕСУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».