Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧЕТВЕРТА РІЧНИЦЯ ПАДІННЯ БАГДАДА
Іракська проблема не сходить зі шпальт американської та світової преси. Напередодні четвертої річниці взяття Багдада президент США Джордж Буш не перестає переконувати американських громадян в тому, що «в Іраку ми маємо справу з абсолютним злом». Тим часом, аналогічної думки про дії американських військ дотримується все більше іракців. Зокрема, лідер шиїтів Муктада аль-Садр на багатолюдному мітингу своїх прихильників вкотре закликав до виведення всіх іноземних військ з країни.

Слід зазначити, що Білий дім явно програв інформаційну війну з приводу четвертої річниці падіння режиму Саддама Хусейна. Симптомами поразки США стала пропагандистська перемога іранського режиму. Тегеран, посилаючись на порушення повітряного простору країни американськими військовими літаками, дедалі частіше отримує можливість виставляти Сполучені Штати головною дестабілізаційною силою в регіоні. Крім того, іранські ядерні амбіції дістали несподівану підтримку в особі прозахідної Йорданії. Тут на вимогу короля Абдалли ІІ у парламенті обговорюють питання будівництва в країні власної атомної станції. Це стало додатковим аргументом на користь втілення подібної програми в Ірані.
Відчувши особливу вразливість адміністрації Буша через провал близькосхідної політики, альтернативний план урегулювання пропонують демократи. Спікер палати представників Конгресу США Ненсі Пелозі відвідала Дамаск. Тоді ж, напередодні Пасхи, президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оголосив про звільнення британських військових моряків. Не останню роль в цьому відіграла Росія, адже за інформацією її військової розвідки, збройні сили США, які дислокуються в зоні Перської затоки, завершили підготовку до ракетно-бомбового удару по території Ірану. Імовірно, що Пентагон після бомбувань та аналізу їхніх наслідків, а також зважаючи на громадсько-політичну ситуацію в країні міг би провести й наземну операцію. Наростання напруження навколо Ірану підвищує ціну на нафту (що, зрештою, позитивно позначається на російському бюджеті), тоді як залагодження іранської проблеми може позбавити США аргументів на користь створення систем протиракетної оборони на території Польщі та Чехії.
Останні соціологічні опитування серед американських громадян свідчать, що президент Джордж Буш перевищив рекорд непопулярності американських лідерів. Раніше цей сумний рейтинг належав Ричардові Ніксону одразу після в’єтнамської війни та востергейського скандалу. Тепер така «честь» перейшла до Буша. Але президент США й далі заперечує те, що єдиний вихід з кризової ситуації в Іраку полягає у виведенні іноземних військ. Попри це все більше американців вважає, що така наполегливість не свідчить про нерозважливу позицію політичного діяча, якому мала б бути притаманна здатність вчасно виправляти власні помилки.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • У НАТО НА НАС ЧЕКАЮТЬ
  • ВНУТРІШНЬОПОЛІТИЧНА КРИЗА ПО-ЛИТОВСЬКОМУ
  • БАНАНИ НА ПІДТРИМКУ ТЕРОРИСТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».