Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
«ПОТРІБНІ ПРОДАВЦІ. ТІЛЬКИ НЕ ІНОЗЕМЦІ»
На ринках Росії — паніка. Як відомо, з першого квітня чужинці не можуть бути продавцями на базарах й у вуличних кіосках.
Уряд видав розпорядження — іноземці можуть бути лише вантажниками й прибиральниками. Росіяни, з одного боку, задоволені усуненням з ринків «чужих облич», а з іншого, побоюються, що базари перестануть працювати взагалі, або ціни значно «підскочать». Хто торгуватиме там, де громадяни, які не мають нафтодоларів, купують все, що потрібне їм для життя? На багатьох ринках можна побачити оголошення: «Конче потрібні продавці. Тільки росіяни».

Один з москвичів, податковий інспектор Андрій Лук'янов, який купує продукти та одяг на ринку Вихіно, що належить азербайджанцям, сказав журналістам: «Наші не підуть на цю роботу. Росіяни не мають хисту до торгівлі. Розмови з клієнтами, вміння торгуватись за пару копійок доводить росіян до кипіння. У нас завжди на ринках торгували інші народи: євреї, вірмени, азербайджанці й грузини».
Продавця важко знайти: робота починається о шостій ранку, а закінчується о вісімнадцятій. Росіяни вимагають не менше 30 доларів за день, тоді як іноземці погоджуються працювати за 15.
Найгіршою є ситуація на Далекому Сході, де з ринків зникли звичні там продавці-китайці. Торгівля завмерла. Це турбує губернатора Приморського краю Сергія Дарвіна, який нині намагається втримати ціни на базарах.
Торговельний параліч може охопити і столицю. «Біла» Москва звикла спати до дев'ятої і призвичаїлась до доброї зарплати за престижну роботу. Нині середня зарплата у російській столиці на рівні 600 доларів. «Чорна» Москва, тобто сотні тисяч прибульців з Закавказзя і Центральної Азії, від світанку працювали на базарах й у вуличних ятках та прибирали місто, задовольняючись втричі меншою платнею.
Соціологічні опитування свідчать, що усунення іноземців від торгівлі, на думку кожного четвертого росіянина, вже призвели до підвищення цін.
Але іноземці на базари навряд чи повернуться. Російська влада під впливом ксенофобських настроїв у суспільстві запровадила зміни, які захищатимуть інтереси корінного населення».
Кремль вважає, що такі дії дадуть громадянам нові робочі місця і приведуть до зниження цін. Але практика перших днів втілення указу доводить: може статися навпаки.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РУМУНІЯ: ПРЕЗИДЕНТ КОНСТИТУЦІЮ ПОРУШУВАВ, АЛЕ...
  • ЕГЕЙСЬКЕ МОРЕ ПОГЛИНУЛО КРУЇЗНИЙ ЛАЙНЕР
  • БРИТАНСЬКІ МОРЯКИ ТАКИ ШПИГУВАЛИ
  • ПОЛЬЩА ПОЧИНАЄ ОФІЦІЙНІ ПЕРЕГОВОРИ ЩОДО РОЗМІЩЕННЯ ПРО
  • ЧОЛОВІК УПЕРШЕ ВІДВІДАВ ДОКТОРА, МАЮЧИ 105 РОКІВ
  • І ВСЕ Ж ТАКИ ХРЕСТ — НЕ ІГРАШКА
  • «УБИВЧІ» КОЛЕКЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».